Ο φόβος του φόβου, εργαλείο της πολιτικής Μητσοτάκη;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Όταν τα κρούσματα του κορωνοιού φθίνουν αριθμητικά και είναι 11, 17, 15, 22, 25, 31, 33,.. και τις ημέρες που προηγήθηκαν κυμαίνονταν μεταξύ  50 και 70 ημερησίως, εύλογα ανακύπτουν ερωτήματα:  Πώς η κυβέρνηση κράτησε κλειστή την αγορά Μεγάλη Εβδομάδα στο όνομα του κορωνοιού, που ποτέ δεν ενέσκηψε ως πανδημία στη χώρα μας, γεμίζοντας με απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένων; Γιατί ενώ με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και την αναγγελία των κρουσμάτων που ακολούθησε τις επόμενες μέρες ήταν φανερό ότι η πανδημία δεν έπληττε τη χώρα μας, όπως δεν έπληξε και δεκάδες άλλες χώρες, διότι με 50 και 70 κρούσματα ημερησίως ποτέ δεν μπορούσες να ισχυριστείς ότι απειλούμαστε, η κυβέρνηση συνέχιζε να σκληραίνει τα μέτρα ακόμη και τώρα με τον εκμηδενισμό θα λέγαμε των κρουσμάτων; Διότι, κατά την άποψή μου, είδε δημοσκοπικά ότι ο κόσμος επικροτεί από φόβο τη στάση της και ήθελε να αποκομίσει τα πολιτικά οφέλη που θα διευκόλυναν τους σχεδιασμούς της.. Όπως έλεγε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ «το μόνον πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος» και ακριβώς πάνω σε αυτόν τον φόβο του λαού επένδυσε η κυβέρνηση επισκιάζοντας έτσι ουσιώδη προβλήματα που υπονομεύουν την ευημερία του, ιδιαίτερα μάλιστα κοινωνικών ομάδων που είναι σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; «(Θα) πρέπει, μας λέει ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν, να ενισχυθεί ή τουλάχιστον να δραματοποιηθεί (το θέμα της προσωπικής ασφάλειας) σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εμπνεύσει ένα επαρκές επίπεδο φόβου και την ίδια στιγμή να υπερβεί σε βαρύτητα, να επισκιάσει και να υποβιβάσει σε δευτερεύουσα θέση την οικονομικά παραγόμενη ανασφάλεια, για την οποία η κυβέρνηση του κράτους δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα, με το τίποτα να είναι αυτό που πρόθυμα θέλει τελικά να κάνει.   Ώστε η μη πραγματοποίηση των προαγγελθεισών απειλών να μπορεί να επικροτηθεί ως μεγάλη νίκη της κυβερνητικής εχεφροσύνης ενάντια στην εχθρική μοίρα: Ως αποτέλεσμα της αξιέπαινης επαγρύπνησης, φροντίδας και καλής θέλησης των οργάνων του κράτους». Αυτή τη δυνατότητα έδωσε η απειλή του κορωνοιού στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την έχει αξιοποιήσει στο έπακρο υποτιμώντας άλλες παράπλευρες συνέπειες, όπως η οικονομία, άσχετα αν αυτές υπονομεύουν το μέλλον της χώρας.

Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό που δικαιολογούσε την αναστάτωση και την άμεση λήψη μέτρων, η συνέχεια καθημερινά επιβεβαίωνε τα περιορισμένα όρια του προβλήματος στη χώρα μας. Αρκεί να αξιολογήσει κανείς τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος μέχρι σήμερα. Με το να επισείεις την τραγωδία στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γερμανία ως απειλή για την επιβολή μέτρων στη χώρα μας που εκμηδένισαν την οικονομία, απέδειξες ότι δεν έχεις αντιληφθεί τις συνθήκες μετάδοσης και ανάπτυξης του κορωνοιού. Ότι δηλαδή έπληξε και πλήττει χώρες που αποτελούν εστίες της παγκοσμιοποίησης που επιβάλλει τον συγχρωτισμό των λαών στα πλαίσια των ποικιλόμορφων ανταλλαγών τους. Με άλλα λόγια δεν αντιλήφθηκες ότι η πανδημία έπληξε τις χώρες που διαμορφώνουν τον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας και άφησε (σχεδόν) στο απυρόβλητο όσες κινούνται παραγωγικά και οικονομικά στα όρια της ανυπαρξίας ή της πλήρους ανυπαρξίας όπως η χώρα μας, η Βουλγαρία, η Αλβανία, Σλοβενία, Κροατία, Ουκρανία, Λευκορωσία, χώρες της Κ. Ασίας, κ.ο.κ..  Να μη ξεχνάμε ότι τα κρούσματα στη χώρα μας ήσαν εισαγόμενα από τέτοιες περιοχές, είτε της Λομβαρδίας, είτε των Αγίων Τόπων που συγκεντρώνει χριστιανούς όλων των δογμάτων από ολόκληρη την Ευρώπη, είτε επαναπατρισθέντες Έλληνες. Γιαυτό, στα κέντρα του παγκόσμιου εμπορίου, η άμεση διακοπή της οικονομικής ζωής δεν ήταν δυνατή σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που ούτως ή άλλως απουσίαζαν από το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Η χώρα μας έχει εκμηδενιστεί παραγωγικά και οικονομικά και  έχει εξοστρακισθεί σε τέτοιο βαθμό από το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι ώστε μας αγνόησε ακόμη και ο κορωνοιός. Στην περιθωριοποίηση της χώρας μας οφείλεται η διάσωσή της από την πανδημία. Εκτός και αν θέλετε να πιστέψουμε ότι χώρες όπως εμείς, οι Βαλκάνιοι γείτονές μας, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι τόσο προηγμένες κοινωνικά και οικονομικά, έχουν τέτοια συστήματα υγείας ώστε προηγούνται των κορυφαίων ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ που άλωσε ο ιός.

Σαφέστατα οι επιδημιολόγοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους στα όρια των αρμοδιοτήτων τους θέτοντας τις εκτιμήσεις τους υπόψη της κυβέρνησης. Τις αποφάσεις όμως τις λαμβάνουν οι πολιτικοί. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης σε συνομιλία του με την Anne-Brigitte Kern που δημοσιεύτηκε στο Transversales Sciences/Culture τον Φεβρουάριο του 1991 αναφέρεται στην τεχνικιστική αυταπάτη, την «αυταπάτη της ειδημοσύνης», όπως την χαρακτηρίζει, υποστηρίζοντας ότι «είναι αναρίθμητες οι παράλογες αποφάσεις που πάρθηκαν από τους ειδήμονες ή πάρθηκαν με βάση τις γνώμες τους». Ένας πολιτικός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εκτιμήσεις των ειδημόνων αλλά αυτός λαμβάνει τις αποφάσεις διότι έναντι των ειδικών μπορεί να συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους ενός προβλήματος.

Ισχυρίζονται οι απολογητές των κυβερνητικών αποφάσεων ότι η πολιτική αντιμετώπισης της κοινής απειλής επέφερε την κοινωνική συνοχή στη χώρα, γεφύρωσε τις οποιεσδήποτε διαφορές. Μα, ήταν ποτέ περισσότερο διχασμένη η ελληνική κοινωνία; Σήμερα το κοινωνικό χάσμα έχει προσλάβει τις μεγαλύτερες δυνατές διαστάσεις. Από τη μια πλευρά είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι στο απυρόβλητο. Από την άλλη πλευρά όμως είναι ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας, άνθρωποι που εδώ και μια δεκαετία δεν μπόρεσαν να σηκώσουν κεφάλι, μικροεπαγγελματίες και εργαζόμενοι …Τι σημαίνει κοινωνική συνοχή; Αφαιρώ, πέραν ενός ελαχίστου ποσού μισθού ή σύνταξης, ένα ποσοστό πχ 30-40% του υπερβάλλοντος και το διαθέτω σε όσους πλήττονται από τη σημερινή κατάσταση. Διότι όπως είπε και η Αρβελέρ: «πατρίδα είναι το κοινό μας ενδιαφέρον».

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν.6947-771412

19-4-2020

 

 

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο τίτλος του άρθρου σας ,αγαπητέ κ.Μακροδημόπουλε ,θα επιβεβαιωνόταν εάν είχε χρησιμοποιηθεί αυτή η πολιτική μόνο από τον κ.Μητσοτάκη και όχι από τις περισσότερες χώρες ,που απλώς καθυστέρησαν να την ακολουθήσουν και έχουν τις συνέπειες που έχουν.
    Στην περίπτωσή μας διεπιστώθη ότι οι Έλληνες ”αντισυστημικοί” και οι πάσης φύσεως αναρχικοί ”δεν έχουν αφοβία θανάτου” και τρέμουν για την υγεία τους, όπως και οι πάσης φύσεως ”υλόφρονες” επιχειρηματίες -που κατά τον Μαρξισμό-Λενινισμό-Κομμουνισμό ”ρουφούν το αίμα του λαού” νοιάσθηκαν γιαυτόν τον λαό και έβαλαν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία των ιδίων και του λαού, γιατί σε αντίθετη περίπτωση -θα μπορούσαν δικαιολογημένα να θεωρηθούν -ως διακινητές της πανδημίας και συτήν την ευθύνη δεν δέχθηκε να την φορτωθεί ούτε ο κ.Τσίπρας.
    Η αποτελεσματική πολιτική του κ.Μητσοτάκη μας προέκυψε μάλλον ,χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό .επειδή ακολουθήθηκε από την σημερινή κυβερνο-ιατρική ηγεσία η ρήση της κας Αρβελέρ ‘πατρίδα είναι το κοινό μας ενδιαφέρον”(που δεν είναι μόνο αυτό) και στην προκειμένη περίπτωση ήταν να διαφυλαχθεί όσο γίνεται περισσότερο η υγεία των Ελλήνων. Και επειδή ζει η κα Αρβελέρ μπορείτε να την ρωτήσετε εάν διαφωνεί με την Μητσοτακική πολιτική.
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ .

  2. Αγαπητέ ΣΑΝ όλοι τρέμουν για την υγεία τους με το παράδοξο να τρέμουν περισσότερο από όλους οι φανατικοί Χριστιανοί που κάνουν τα πάντα για να μη συναντήσουν τον Κύριο στον υποσχόμενο παράδεισο.
    Ο κορωνοιός είναι ιός συγχρωτισμού και γιαυτό δεν επηρεάζει τα ανάξια λόγου παγκόσμια χωριουδάκια που δεν παράγουν τίποτα και ζουν στο περιθώριο της παγκόσμιας ζωής. Ποιος μας έφερε σε αυτό το σημείο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα;
    Χρόνια Πολλά!

    • Δεν μου αρκεί το Χρόνια πολλά .

      Δεν μου αρκεί το Χρόνια πολλά . Ήθελα και από εσάς το Χριστός Ανέστη .
      Πάντως δεν είδα-ούτε και εσείς-κανένα μη χριστιανό να ”επιδιώκει να αναμετρηθεί με τον ιό ”,επειδή δεν φοβάται τον θάνατο.
      Κανένας χριστιανός -επειδή πιστεύει και στην Ανάσταση των νεκρών- δεν φοβάται τον θάνατον ,αλλά απορρίπτει και την ευθανασία και την αυτοκτονία ,που θα ήταν η ανεξέλεγκτη έκθεση του στις ασθένειες.
      Εάν γνωρίζετε από το περιβάλλον σας φοβισμένους χριστιανούς να επανέλθετε ,ή, να τους συστήσετε ν επισκεφθούν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη σας να δυναμώσει την αφοβία τους.
      Όσο για το εκτός θέματος ερώτημα σας ”ποιός μας έφερε σαυτό το σημείο από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα” η απάντηση είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ -που δεν κυβέρνησε μεν- ,αλλά το στήριξε τον ”Καποδίστρια’ και στους δύο ”Καλλικράτες” ,που κατήργησαν των Ελλήνων τις Κοινότητες.
      Αφού τα γνωρίζετε αυτά γιατί ρωτάτε;;;.
      Αληθώς Ανέστη και χρόνια πολλά και σε σας.

  3. Αληθώς Ανέστη! Αλλά διαφορετικές είναι οι προσδοκίες μας! Χρόνια Πολλά!

    • Αδελφέ Δημήτριε ”Αναστάσεως ημέρα…και αλλήλους περιπτυξώμεθα και τοις μισούσιν ημάς συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει …
      ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ,Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα