Ο «υπερόπτης» Μακρόν δοκιμάζει τα νεύρα της ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Victor Mallet (Παρίσι) και Michael Peel (Βρυξέλλες) euro2day.gr/Financial Times.

Η… μοναχική διπλωματία του Γάλλου προέδρου και οι εκτιμήσεις του Παρισιού για «πολιτική παράλυση» του Βερολίνου. Η έλλειψη αντίβαρου στον γαλλογερμανικό άξονα και οι πρωτοβουλίες που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Από την νίκη του στις εκλογές το 2017, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεν ήταν ποτέ ντροπαλός στην προώθηση του οράματος του για ενσωμάτωση της Ευρώπης, όμως, η «μοναχική» διπλωματία του δοκιμάζει την υπομονή κάποιων εκ των ευρωπαίων εταίρων του.

Από το φλερτ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν έως της αντίδρασή του στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την διστακτικότητά του να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα για το Brexit, η διάθεσή του να αγνοήσει την γενική συναίνεση έχει προκαλέσει την εχθρότητα ακόμα και μακροχρόνιων συμμάχων.

Ο Φίλιπ Λαμπέρτς, συμπρόεδρος του Green/EFA Group στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολιτικός αντίπαλος, συνέκρινε τον κο Μακρόν με τον Αυτοκράτορα Πάλπατιν, τον χαρακτήρα του Star Wars, κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο ότι έχει «μεθύσει από την εξουσία».

«Είναι κάποιος που δρα αρκετά αυταρχικά», είπε ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες για τον 41χρονο Εμ. Μακρόν.

Ως ένα δείγμα των πολιτικών εντάσεων στην καρδία της ΕΕ, αντίπαλοι του Εμ. Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μηχανεύτηκαν αυτόν το μήνα μια ντροπιαστική απόρριψη της Σιλβί Γκουλάρντ, της υποψηφίας της Γαλλίας για την νέα Κομισιόν. Είναι πιθανόν να θέσουν θέμα και για τον Τιερί Μπρετόν, την νέα επιλογή του για τις Βρυξέλλες, δημιουργώντας ένα ακόμα ανεπιθύμητο πονοκέφαλο για τη νέα επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η προσέγγιση του κου Μακρόν έχει αρχίσει ακόμα και να αποσταθεροποιεί την γαλο-γερμανική συνεργασία που ήταν πάντα στην καρδιά της Ευρώπης. Χωρίς πάντα να ενημερώνει την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, επεδίωξε να κλείσει συμφωνία για ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και έκανε το ίδιο με το Ιράν και τις ΗΠΑ, επιδιώκοντας μια νέα συμφωνία που θα χαλιναγωγήσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Οι εκνευρισμοί στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις διαρκώς συσσωρεύονται, σύμφωνα με την Ντανιέλα Σβάρζερ, του Γερμανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Όταν ο κος Μακρόν έκανε το άνοιγμα προς τον κο Πούτιν το καλοκαίρι, καλώντας για μια νέα προσέγγιση από την ΕΕ προς τη Ρωσία «πολλοί είπαν ότι δεν τους είχε ούτε καν ενημερώσει», υποστήριξε. «Μοιάζει να είναι μέρος ενός αναδυόμενου μοντέλου μονομερών πράξεων».

Γάλλοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες αποδέχονται ότι ο κος Μακρόν θεωρείται υπερόπτης από άλλους ευρωπαϊους, και ένας ότι «έχει ένα τρόπο να κάνει κήρυγμα τους άλλους, κάτι που είναι πολύ «γαλλικό», αλλά τους εκνευρίζει». Υπερασπίζονται, όμως, αυτό που κάποιος αποκάλεσε «μαχητική θέση» στην Ευρώπη και λένε ότι είναι περισσότερο συνεπής σε θέματα όπως το Brexit (καμία παράταση χωρίς καλό λόγο) και την διεύρυνση της ΕΕ (βαθύτερη ενσωμάτωση στην υφιστάμενη πριν προστεθούν νέα μέλη), απ’ όσο του αναγνωρίζουν οι ανταγωνιστές του.

Ο κος Μακρόν εμπνέεται από τον Σαρλ Ντε Γκωλ και υπάρχουν στοιχεία στη συμπεριφορά του που θυμίζουν το επιβλητικό στιλ του ηγέτη της εποχής του πολέμου που εξόργιζε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. «Η γραμμή μας δεν είναι κάποιου είδους απομόνωση τύπου Ναπολέοντα», επέμεινε κυβερνητικός αξιωματούχος την προηγούμενη εβδομάδα. «Είναι αλήθεια ότι ο Μακρόν έχει μια φωνή που είναι ισχυρή και δυνατή [από αυτή άλλων ευρωπαίων ηγετων]. Δεν είναι όμως για να ενοχλήσει τους εταίρους, αλλά επειδή έχει ένα όραμα… το σύστημα πρέπει κάποιες φορές να «ανακατεύεται» λίγο κάποιες φορές».

Ο κος Μακρόν είναι αυτή την περίοδο ο ποιο «ορατός» ευρωπαίος ηγέτης στην εξωτερική πολιτική, όχι μόνο γιατί ανυπομονεί να προωθήσει την ατζέντα του, αλλά και γιατί δεν υπάρχει άλλη προφανής εναλλακτική. Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ τους επόμενους μήνες, αφήνοντας τον πρωθυπουργό του, Μπόρις Τζόνσον, σχεδόν απόλυτα αφοσιωμένο στο Brexit, ενώ η κα Μέρκελ πλησιάζει στο τέλος της πολιτικής της καριέρας.

«Το Παρίσι αυξανόμενα θεωρεί ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής παράλυσης και εσωστρέφειας με μια εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία», είπε η κα Σβάρζερ.

Ενας πρώην Γάλλος διπλωμάτης που έχει δουλέψει με τον Εμ. Μακρόν δήλωσε: «Τα τετ α τετ μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν είναι ποτέ εύκολα και είχαμε ένα αντίβαρο που για πολύ καιρό ήταν η Βρετανία. Δεν υπάρχει πια Βρετανία. Ετσι, σκεφτήκαμε ότι η Ιταλία, ως ιδρυτικό μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να είναι μέρος του παζλ, αλλά αυτό δεν δούλεψε εξαιτίας του σημείου που βρίσκεται τώρα η χώρα. Επιπλέον, η Μέρκελ περνά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ετσι, είμαστε μόνοι».

Ακόμα και επικριτές του Γάλλου προέδρου λένε ότι είναι υπερβολή να πει κανείς ότι πάντα δρα μονομερώς και δεν κάνει ποτέ παραχωρήσεις. Το άνοιγμα στη Ρωσία βρήκε ευρύτερη στήριξη, περιλαμβανομένης της Φινλανδίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ενώ εν τέλει ακολούθησε τη γραμμή στο θέμα της παράτασης του Brexit.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα