Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάει στη Τουρκία για συζήτηση εφ’όλης της ύλης των τουρκικών διεκδικήσεων

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντας κόμματος AKP στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαίωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Τουρκία και αποκάλυψε την ατζέντα των συνομιλιών μέσα στην οποία ξεχωρίζει το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου!

Κατ’αυτό τον τρόπο μόνο άσχετο δεν είναι ότι ο Κ.Μητσοτάξης έστειλε στην Ουκρανία τις ρουκέτες των RM-70 των 122 χλστ. που αποτελούν το βασικό οπλικό σύστημα που ενοχλεί την Άγκυρα γιατί αποτελεί μείζονα απειλή για τα τουρκικά παράλια, ενώ έσπευσε να «συνταξιοδοτήσει» τα αντιαρματικά που χρησιμοποιούνται και ως αντιαποβατικά ρωσικά πυραυλικά Kornet-E, τα κινητά αντιαεροπορικά συστήματα (SHORAD), OSA AK, τα οχήματα BMP-1/ZU-23 κλπ.!

Ο Ομέρ Τσελίκ εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αποκάλυψε ότι «Ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα της αποστρατικοποίησης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Το ερώτημα βέβαια εδώ είναι: Για ποιο λόγο πάει ο πρωθυπουργός στην Κωνσταντινούπολη; Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι υφίσταται μονό μια διαφορά με την Τουρκία αυτή της υφαλοκρηπίδας και της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Για ποιο μεγάλο φάκελο μίλησε ο Τσελίκ; Με ποιες προθέσεις πάει ο πρωθυπουργός στην Τουρκία; Να προβεί σε υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα την στιγμή που θέλει να εμφανίζεtαι ως «ατρόμητος» απέναντι στην Ρωσία;

Είναι δυνατόν;

Ο Μητσοτάκης αποφασισμένος να πάει στην Τουρκία και ο Τσελίκ λέει ότι θα συζητηθεί η αποστρατικοποίηση των νησιών κατηγορώντας την Ελλάδα για βασανιστήρια μεταναστών!

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, σχολίασε επίσης πως «Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση.

Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε.

Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί».

Συνεχίζοντας σε προκλητικό τόνο, ο κ. Τσελίκ σχολίασε «Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά.

Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλει σε βασανιστήρια.

Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Φυσικά υπάρχει το ζήτημα της ΤΔΒΚ και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών».

Κλείνοντας, ο Ομέρ Τσελίκ σχολίασε ακόμα πως

«Όπως είπα είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό το λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή τη συνάντηση που θα γίνει.

Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/omer-tselik-erntogan-kai-mitsotakis-tha-syzitisoun-to-thema-tou-aigaiou-stin-konstantinoupoli/