Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την πρόταση εκεχειρίας στην οποία συμφώνησε η Χαμάς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς λέει ότι έχει συμφωνήσει σε μια πρόταση Αιγύπτου-Κατάρ, αλλά το Ισραήλ λέει ότι η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του.

Αισιοδοξία στους δρόμους της Ράφα καθώς οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν την είδηση ​​ότι η Χαμάς συμφώνησε σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός Αιγύπτου-Κατάρ [AFP]

Al Jazeera Staff

6 Μαίου 2024

Αξιωματούχοι της Χαμάς έδειξαν στο Αλ Τζαζίρα ένα αντίγραφο της πρότασης κατάπαυσης του πυρός Αιγύπτου-Κατάρ που το κίνημα λέει ότι έχει συμφωνήσει.

Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις και θα δώσει τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα καθώς και στην απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στον θύλακα και των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Η ανακοίνωση της Χαμάς τη Δευτέρα αντιμετωπίστηκε με εορτασμούς στη Γάζα καθώς οι Παλαιστίνιοι ήλπιζαν ότι θα έδινε, επιτέλους, ένα τέλος σε έναν σχεδόν επτάμηνο πόλεμο, στον οποίο το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 34.700 ανθρώπους στο παλαιστινιακό έδαφος.

Ωστόσο, η απάντηση του Ισραήλ ήταν λιγότερο ενθουσιώδης, καθώς συνέχισε να τονίζει την επιθυμία του να επιτεθεί στη Ράφα στη νότια Γάζα και να νικήσει πλήρως τη Χαμάς.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκότωσε περίπου 1.400 ανθρώπους, ενώ 250 οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στη Γάζα. Περίπου 100 από αυτούς τους αιχμαλώτους πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί και βρίσκονται στη Γάζα, ενώ άλλοι απελευθερώθηκαν ή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν ταχαρτιά τους κλειστά. Αξιωματούχοι είπαν ότι εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία ή τι ακριβώς είχε συμφωνήσει η παλαιστινιακή ομάδα.

Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν αφού η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός από την Αίγυπτο και το Κατάρ, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 6 Μαΐου 2024 [Doaa Al Baz/Reuters]

Ποια είναι η συμφωνία στην οποία συμφώνησε η Χαμάς;

Η συμφωνία είναι πολύπλοκη και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Σε πρώτη φάση, θα υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ καθώς και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά, μακριά από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και προς τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακού θύλακα. Ισραηλινά αεροπλάνα και drones θα σταματούσαν επίσης να πετούν πάνω από τη Γάζα για 10 ώρες κάθε μέρα και για 12 ώρες τις ημέρες που απελευθερώνονται οι αιχμάλωτοι.

Η Χαμάς θα απελευθερώσει σταδιακά 33 αιχμαλώτους (είτε αιχμαλώτους που είναι ζωντανοί είτε τα λείψανα αιχμαλώτων που έχουν πεθάνει) σε πρώτη φάση. Οι αιχμάλωτοι θα είναι γυναίκες, οποιοσδήποτε άνω των 50 ετών, όσοι είναι άρρωστοι ή μη στρατιώτες κάτω των 19 ετών. Για κάθε άμαχο Ισραηλινό αιχμάλωτο που απελευθερώνεται ζωντανός, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 30 Παλαιστίνιους που έχει κρατήσει. Για κάθε γυναίκα στρατιώτη που θα απελευθερωθεί από τη Χαμάς, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους.

Η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αμάχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλη τη Γάζα, κάτι που θα συμβεί σταδιακά καθώς η Χαμάς απελευθερώνει αιχμαλώτους. Ξεχωριστά, η συμφωνία ορίζει ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης στη Γάζα πρέπει να ξεκινήσουν σε αυτή τη φάση, καθώς και η ροή βοήθειας, και ότι η UNRWA και άλλες οργανώσεις αρωγής μπορούν να εργαστούν για να βοηθήσουν τους αμάχους.

Στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, θα υπάρξει οριστικός τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Θα υπάρξει επίσης μια άλλη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αυτή τη φορά που θα περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους Ισραηλινούς άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα έναν απροσδιόριστο ακόμη αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Στην τρίτη φάση θα γίνει ανταλλαγή των λειψάνων αιχμαλώτων και αιχμαλώτων που κρατούνται και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της ανάπτυξης, αυτή η φάση θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο ανοικοδόμησης τριών έως πέντε ετών για τη Γάζα και, ίσως το πιο σημαντικό, τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού του θύλακα.

Ποια ήταν η αντίδραση από το Ισραήλ;

Το Ισραήλ είχε πει τη Δευτέρα στους Παλαιστίνιους στην ανατολική Ράφα να φύγουν καθώς ετοιμαζόταν να ξεκινήσει στρατιωτική εκστρατεία στη νότια περιοχή της Γάζας, παρά τη διεθνή αντίθεση. Αυτό φαινόταν να δείχνει ότι οι Ισραηλινοί δεν πίστευαν ότι μια συμφωνία ήταν στα χαρτιά.

Αλλά τώρα, όπως είπε ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς, Khalil al-Hayya, η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί απάντησαν επιφυλακτικά. Οι πρώτες αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έδωσαν το μήνυμα ότι η συμφωνία στην οποία είχε συμφωνήσει η Χαμάς δεν ήταν αυτή που συζητούσε το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir απέρριψε αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συμφωνία και κάλεσε για εισβολή στη Ράφα.

Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση της Χαμάς φαινόταν «να είναι ένα τέχνασμα που είχε σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει με την πλευρά που αρνείται μια συμφωνία».

Τελικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συναντήσει τους διαπραγματευτές.

Πρόσθεσε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφώνησε ομόφωνα να «συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς» και τη Δευτέρα το βράδυ, έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη νότια Γάζα.

Εν τω μεταξύ, μέλη των οικογενειών των αιχμαλώτων στη Γάζα διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, καλώντας την κυβέρνηση να αποδεχθεί μια συμφωνία.

aljazeera.com

 

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και πετροπόλεμο να έπαιζαν ως γειτονιές το Ισραήλ και η κατανικημένη Χαμάς , δεν θα περίμενε να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της από το Ισραήλ .
    Μάλλον ”ποντάρει” στην προσωρινή φιλοπαλαιστινιακή κοινή γνώμη της Δύσης , δεν έμαθε μέχρι τώρα ότι οι Ισραηλινοί ”δεν αστειεύονται” εδώ και 76χρόνια και από ό,τι φαίνεται δεν υπολογίζει το ένα εκατομμύριο των κατοίκων της Ράφα..
    Ας ελπίσουμε να επανέλθει η Χαμάς με ρεαλιστικές προτάσεις νικημένου στον 6μηνο πόλεμο ,για να αποφευχθεί η τελική καταστροφή των Παλαιστινίων της Γάζας, τους οποίους σημειωτέον δεν θέλει ούτε ως πρόσφυγες η Αίγυπτος .

  2. Ο Αραφάτ είχε προειδοποίηση για τα ακραία φαινόμενα μετά τον θάνατο της παλαιάς ηγεσίας, αλλά για να έχει λόγο ύπαρξης το σιωνιστικό απόστημα, όχι μόνο τον δολοφόνησε, αυτόν, και τον Ράμπιν, αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο αναπνοής στους Άραβες της Παλαιστίνης, με αποτέλεσμα να ριζοσπαστικοποιηθούν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα