Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας διαφωνεί με τον υπουργό Άμυνας στην ανάπτυξη νατοϊκών στρατευμάτων στη χώρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

«Η ‘Δημοκρατική Βουλγαρία’ δεν συμφωνεί με την ουδετερότητα του Στέφαν Γιάνεφ, να συγκρατήσει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ»

Η άποψη του υπουργού Άμυνας, Στέφαν Γιάνεφ, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν πρόσθετα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία,  λόγω της δραστηριότητας της Ρωσίας στην περιοχή, δεν απηχεί τις θέσεις  της κυβέρνησης, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ

Η θέση του Στέφαν Γιάνεφ επικρίθηκε δριμύτατα από το κόμμα της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας», η οποία ζήτησε να ακουστεί στο κοινοβούλιο.

«Αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε έχει συζητηθεί με κανέναν από τους εταίρους μας. Οι ανακοινώσεις για αυτό το θέμα ήταν προσωπική άποψη του Υπουργού, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν είναι επίσημη θέση της κυβέρνησής μας»,  είπε ο Κιρίλ Πέτκοφ.

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαστε και θα είμαστε ενεργό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και αυτού του είδους οι αποφάσεις θα συντονίζονται με κοινή απόφαση. Ταυτόχρονα, θέλω να τονίσω ότι πραγματικά πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη συνέχιση της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο πεδίο των ανατολικών συνόρων μας είναι η μέγιστη χρήση διπλωματικών και ειρηνικών μέσων», τόνισε ο Κιρίλ Πέτκοφ.

«Υποστηρίζουμε τη διπλωματική οδό»

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει ανάλυση εμπειρογνωμόνων, για να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, να μιλήσουμε με τους εταίρους μας. Όσο λιγότερο επικεντρώνεται στο στρατιωτικό δυναμικό και όσο περισσότερο στο διπλωματικό δυναμικό, τόσο το καλύτερο για τη Βουλγαρία» , πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η «Δημοκρατική Βουλγαρία (DB)»,  ζήτησε ακρόαση του υπουργού Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ στην κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας.

« Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται σε κατάσταση de facto αδήλωτης, αλλά στην πράξη ουδετερότητας υπέρ των «επεκτατικών πολιτικών του Κρεμλίνου στην περιοχή. Ο Υπουργός Άμυνας να ξεκαθαρίσει τη θέση του, τις εκτιμήσεις του, ποιες είναι οι θέσεις του σε αυτές», επεσήμανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του DB Χρίστο Ιβάνοφ.

Ο Γιάνεφ τάχθηκε πριν από μια μέρα κατά της ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Βουλγαρία σε αυτή τη φάση, γιατί «δεν υπάρχουν αναγκαίες συνθήκες που να δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση».

Η τοποθέτησή του ήρθε αφότου το έγκυρο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL ανέφερε ότι ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Τοντ Γουόλτερς, ζήτησε από τη συμμαχία να δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπως έχει ήδη στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Dnes.dir.bg

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα