«Ο Πούτιν ίσως κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου και να διατάξει γενική κινητοποίηση στη Ρωσία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, μια κίνηση που θα οδηγήσει σε γενική κινητοποίηση στη Ρωσία, σύμφωνα με Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους, που επικαλείται το CNN.

Η 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, σηματοδοτεί την ήττα των Ναζί το 1945.

Δυτικοί αξιωματούχοι πίστευαν από καιρό ότι ο Πούτιν θα εκμεταλλευτεί τη συμβολική σημασία αυτής της ημέρας για να ανακοινώσει είτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία είτε μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών – ή και τα δύο.

Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται σε ένα σενάριο, δηλαδή ότι ο Πούτιν θα κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν έχει επιμείνει να αναφέρεται η σύγκρουση ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απαγορεύοντας λέξεις όπως εισβολή και πόλεμος.

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την ‘ειδική επιχείρηση’», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο ραδιόφωνο LBC την περασμένη εβδομάδα.

«Προετοίμασε το έδαφος για να μπορεί να πει: «Κοίτα, αυτός είναι ένας πόλεμος εναντίον των Ναζί τώρα, και χρειάζομαι περισσότερους ανθρώπους».

Ο Γουάλας πρόσθεσε ότι δεν θα εκπλαγεί, αλλά ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με αυτό, να δηλώσει ότι «τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο με τους Ναζί στον κόσμο και πρέπει να κινητοποιήσουμε μαζικά τον ρωσικό λαό».

Μια επίσημη κήρυξη πολέμου στις 9 Μαΐου θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημόσια υποστήριξη για την εισβολή.

Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, θα επιτρέψει στον Πούτιν να κινητοποιεί εφέδρους και να στρατολογεί ανθρώπους, τους οποίους αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα ενόψει της αυξανόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από λίγο περισσότερο από δύο μήνες.

Μετά από μια σειρά στρατιωτικών και υλικοτεχνικών αποτυχιών, η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης του 2014.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη Δευτέρα, την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην περιοχή ως «αναιμική».

Ο αξιωματούχος είπε ότι τα προβλήματα που επηρέασαν τον ρωσικό στρατό από την αρχική επίθεση δεν έχουν επιλυθεί.

«Εξακολουθεί να υποφέρει από κακή διοίκηση και έλεγχο, χαμηλό ηθικό σε πολλές μονάδες, λιγότερο ιδανική επιμελητεία», είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν επίσης να αποφύγουν κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετες απώλειες για τις ήδη εξαντλημένες δυνάμεις τους, είπε ο αξιωματούχος, περιγράφοντας τον χερσαίο πόλεμο στην περιοχή ως «πολύ προσεκτικό».

zf.ro

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα