Ο Μπλίνκεν “την είπε” στον Χακάν Φιντάν, συνομίλησε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου: Σιδηρά η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, του τόνισε…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken) συνομίλησε την Κυριακή με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Τουρκίας, Σαμέχ Σούκρι (Sameh Shoukry) και Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) σχετικά με τη χθεσινή κραυγαλέα και άνευ προηγουμένου επίθεση από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του στο Ισραήλ.

Τα παραπάνω αποδίδονται στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. Σημείωσε τα εξής για τη συνάντηση με τον Φιντάν:

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών Φιντάν για τη συνεχή δέσμευσή του να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή. Ο υπουργός επιβεβαίωσε τη σιδηρά δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ και τόνισε ότι παραμένουμε σε επαγρύπνηση σε όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας.

Αναφορικά με τη συνομιλία με τον κ. Σούκρι, ο εκπρόσωπος τόνισε:

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Σούκρι συζήτησαν την πρωτοφανή αεροπορική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν. Ο υπουργός Blinken και ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισαν τη σημασία της αποφυγής της κλιμάκωσης και του συντονισμού για μια διπλωματική απάντηση.

Ο υπουργός Blinken και ο υπουργός Shoukry συζήτησαν επίσης τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων και την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός που εξασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

  • Διάψευση των ΗΠΑ: Δεν υπήρξε ενημέρωση 72 ώρες πριν από την επίθεση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά την μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Δεν έδωσαν ειδοποίηση…Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν —καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη— εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο κ. Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

https://hellasjournal.com/2024/04/o-blinken-tin-ipe-ston-chakan-fintan-sinomilise-ke-me-ton-ipourgo-exoterikon-tis-egiptou-sidira-i-desmefsi-ton-ipa-gia-tin-asfalia-tou-israil-tou-tonise/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα