Ο Μιχαήλ Κωσταράκος για τα BmP1 και τα TOMA Marder

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

του Μιχαήλ Κωσταράκου*

Θα ήθελα να απευθυνθώ σε κάποιους συναδέλφους που έχουν εκφράσει μια όψιμη προτίμηση για τα BmP-1 δηλώνοντας την αντίθεση τους με την συμφωνημένη όπως φαίνεται αντικατάσταση τους από τα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder. To ερώτημα μου είναι : Θα προτιμούσατε σε κρίση ή ειρήνη ή πόλεμο να είστε διοικητής ενός Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού με Bmp-1 ή ενός Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού με Marder; Ή σαν διοικητής ενός νησιού θα προτιμουσατε να είχατε ένα Μ/Κ Τάγμα Πεζικού με Bmp-1 ή ένα Μ/κ Τάγμα ΠΖ μΕ Marder;

Αυτά που ακούω περί εξαλείψεως προγεφυρώματος με BMP-1 δείχνουν ότι μάλλον το θέμα της εξάλειψης προγεφυρώματος δεν σας έχει αφήσει ξαγρυπνους πολλές νύχτες. Επειδή εμένα με έχει αφήσει ήθελα να πω ότι εξάλειψη ΠΓ χωρίς να κάνεις το ΠΓ οικόπεδο και μόνιμο κενοτάφιο για όσους βρεθούν μέσα στο όριο του δεν γίνεται. Όσοι είναι εκεί θα πρέπει να μείνουν για πάντα εκεί και αυτό θα γίνει κυριως με Πυροβολικό και όλμους που θα κανουν την περιοχή killing fields πραγματικά.

Τα Bmp-1 για να μετάσχουν σ αυτό το πανηγύρι πυρών και θανάτου πρέπει πρώτα να πάνε εκεί. Όσοι έχουν νοιώσει την αγωνία και την αβεβαιότητα της κίνησης τους και έχουν προσπαθήσει για υψηλή κινητικότητα χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορούν να μιλήσουν. Όσοι δεν μπορούσαν αποκαταστήσουν υψηλή κινητικότητα στις χαρχάλες του 60 με περιορισμένο αριθμό ανταλλακτικών και περιορισμένη τεχνική γνώση του προσωπικού δεν ήταν κακοί αξιωματικοί. Απλώς τους δίναμε ένα αδύνατο στόχο.

Έπρεπε πρώτα να φτάσουν στο προγεφύρωμα για να μετάσχουν στην εξάλειψη του. Και δεν μπορώ να προσδιορίσω τι ποσοστό τελικά θα έφτανε κοντά. Για να μπορεί να κάνει εύστοχα πυρά. Ολοι ξέραμε ότι τα πυρά του BMP-1 μόνο για ευστοχία δεν ήταν γνωστά, Επομένως πριν κρίνουμε τη απόφαση αντικατάστασης που την θεωρώ άριστη, ας συγκρίνουμε πραγματικα τα δυο οπλικά συστήματα με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες όχι αυτές που φανταζόμαστε ότι έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν.

*Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, π.Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής Ε.Ε.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Α/ΓΕΕΘΑ (ΠΒ) vs Α/ΓΕΣ (ΠΒ). Δύο πυροβολητές σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα προσπαθούν να πουλήσουν πολιτικά την κομματική επιχειρησιακή τους άποψη (μη ελεγχθείσα) σε πραγματικό πεδίο μάχης αλλά μόνο σε ασκήσεις. Εκλογές έρχονται και πλασάρονται για την δημοσιότητα του πεντάλεπτου και την πιθανή καρέκλα του ΥΦΕΘΑ ή του συμβούλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα