Ο κόσμος και η Ελλάδα με μια ματιά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Σύντομη ενημέρωση απο το kreport.gr

Η αγωνία για ένα νέο κύκλο αίματος στην πολύπαθη Ράφα κορυφώνεται, καθώς η σκληρή διαπραγμάτευση για τους όρους μιας ανακωχής Ισραήλ – Χαμάς συνεχίζεται αυτές τις ώρες και με βομβαρδισμούς και απειλές του Τελ Αβίβ για εκτεταμένη χερσαία εισβολή. Νωρίτερα, o Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε στο Νετανιάχου ότι η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη σε μια εισβολή στη Ράφα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν χρησιμοποίησε σκληρές λέξεις: Εκτόπιση των αμάχων και επίθεση –είπε- συνιστούν έγκλημα πολέμου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι άμαχοι νεκροί στη Γάζα, σήμερα, 214η ημέρα του πολέμου, είναι 34.683 .

Τα γεγονότα: Χτες, το Ισραήλ έδωσε εντολή εκκένωσης της ανατολικής Ράφα από Παλαιστίνιους. Στη συνέχεια, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το σχέδιο ανακωχής που επεξεργάστηκαν οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές –κάτι που προκάλεσε κύματα ανακούφισης στους άμαχους Παλαιστινίους. Το Ισραήλ, ωστόσο, απέρριψε το σχέδιο, λέγοντας ότι πόρρω απέχει από τις δικές του απαιτήσεις. Κατόπιν τούτου, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι ξεκινά στοχευμένα κτυπήματα στην ανατολική Ράφα ενώ η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ. Εδώ βρισκόμαστε.

Στα δικά μας, εν αρχή ξεχωρίζουμε μια συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη για τις δαπάνες άμυνας, και μας αφορά:

Δάνεια από ESM; Την αξιοποίηση άνω των 420 δισ. ευρώ του ESM, που λιμνάζουν, για τη χρηματοδότηση δαπανών άμυνας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σκοπιμότητα αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων είναι προφανής. Δεν είναι, ωστόσο, εξίσου προφανής ο καταλληλότερος τρόπος για να αξιοποιηθούν. Θεωρούμε ότι η περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους των (υπερδανεισμένων…) φτωχότερων ευρωπαϊκών χωρών, έστω και με χαμηλά επιτόκια, δεν είναι ό,τι καλύτερο ούτε για τη συνοχή της Ε.Ε. ούτε, βεβαίως, για την Ελλάδα. Ίσως κόμματα και υποψήφιοι ευρωβουλευτές βρουν λίγο χρόνο να ασχοληθούν με το θέμα και να μας πουν κάποια καλή ιδέα…

Μένοντας στο πεδίο της Ε.Ε., δυο ενδιαφέρουσες συγκρίσεις για τα ενοίκια και τις ανατιμήσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα:

Τιμές ενοικίων: Τα ενοίκια αυξήθηκαν 18% τα χρόνια 2010-22 στους 27, λέει η Eurostat. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν 37% στα χρόνια 2018-2022 και το 27,3% των νοικοκυριών δαπανά για στέγαση πάνω από το 40% του εισοδήματός του.

Τιμές παραγωγού: Χαμηλότερες 7,8% ήταν το Μάρτιο οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, συγκριτικά με πέρυσι. Σε αρκετές οικονομίες καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά μείωσης. Καθ΄ ημάς, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν μόλις 1,3%, εδώ. Οι καθ’ ημάς πρακτικές καρτέλ αντέχουν…

Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με ταλαιπωρία;..
Επιστροφή – καιρός: Αυτό πάντως συμβαίνει με την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα. Από τα 700.000 Ι.Χ. της μεγαλύτερης μετά-covid εξόδου, μέχρι το απόγευμα χτες είχαν επιστρέψει 52.000, ενώ οι εθνικές οδοί είχαν αυξημένη κίνηση και μετά τα μεσάνυχτα. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα δεν λειτουργεί η αγορά, εδώ, καθώς έει μεταφερεθεί η αργία της Πρωτομαγιάς. Έχετε , επίσης, υπόψη ότι από μεθαύριο, Πέμπτη, αλλάζει ο καιρός. Έρχονται βροχές, πτώση θερμοκρασίας και, μαζί, αφρικανική σκόνη.

Κατά τα λοιπά, ξεχωρίζουμε την περίεργη τροπή που παίρνει η διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή της διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών:
Σκηνοθετημένη διάρρηξη: Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. κατατείνει ότι η διάρρηξη ήταν σκηνοθετημένη. Κατά την έρευνα δεν βρέθηκαν αποτυπώματα ή DNA σεσημασμένων, δεν εντοπίστηκε αλλοίωση αρχείων στους υπολογιστές, ενώ κανένας από τους υπαλλήλους των δέκα διπλανών γραφείων δεν αντιλήφθηκε κάτι. Η έρευνα συνεχίζεται στην κατεύθυνση να εντοπιστούν τα πραγματικά κίνητρα της σκηνοθετημένης διάρρηξης και την σχέση της με τη διοχέτευση των email των αποδήμων στην Α-Μ Ασημακοπούλου.

Ερντογάν-Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας», δήλωσε χθες ο Ερντογάν μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία την προσεχή Δευτέρα. «Πιστεύουμε -σημείωσε – ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξουν ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία. Η συνέχεια σίγουρα θα έρθει με λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία».

Τις ίδιες ώρες, ωστόσο, εγκαινίαζε τη Μονή της Χώρας ως τέμενος:
Μονή της Χώρας: Ως μουσουλμανικό τέμενος λειτουργεί από χθες η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Τα εγκαίνια έκανε ο Ερντογάν, μιλώντας για «αναστήλωση μνημείων». «Συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα», σημειώνει σε ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, έρχεται και ο Έντι Ράμα -ανεπισήμως:

Έντι Ράμα: Ανεπίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί την Κυριακή ο Αλβανός πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας τις προεκλογικές του περιοδείες. Την επίσκεψη γνωστοποίησε με ανάρτηση, ωστόσο άγνωστο παραμένει που θα γίνει η ομιλία του προς Αλβανούς μετανάστες.

Ματιές στον κόσμο:

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Ο 12χρονος Κέντρικ Κρόμερ, στην Ουάσιγκτον, είναι ο πρώτος ασθενής που δοκιμάζει τη νέα θεραπεία της Bluebird Bio για τη δρεπανοκυτταρική νόσο. Η θεραπεία είναι μια από τις δύο εγκεκριμένες στις ΗΠΑ, γίνεται με βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών, που θα υποστούν γονιδιακή τροποποίηση και θα εγχυθούν πάλι στο σώμα. Κοστίζει 3,1 εκατ. δολ./ασθενή. Η Bluebird Bio μπορεί να καλύψει 100 ασθενείς/ χρόνο. Μόνο στις ΗΠΑ, 100.000 άνθρωποι υποφέρουν από αυτήν την ασθένεια.

ΗΠΑ-πανεπιστήμια: Σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και καταλήψεις, ενώ στο Princeton φοιτητές άρχισαν απεργία πείνας. Το Columbia ματαίωσε για λόγους ασφαλείας τη μεγάλη τελετή αποφοίτησης, το ίδιο έκανε και το Πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνας. Διαδηλώσεις και καταλήψεις γίνονται επίσης σε Οξφόρδη, Κέιμπριτζ κι άλλα τρία βρετανικά πανεπιστήμια, επίσης στη Γάνδη, το Άμστερνταμ και τη Λωζάνη.

Ρωσία: Ασκήσεις του ρωσικού στρατού με εικονική χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων διέταξε ο Πούτιν, που ξεκινά σήμερα την πέμπτη προεδρική του θητεία. Ταυτόχρονα το Κρεμλίνο απειλεί να χτυπήσει βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις αν η Ουκρανία επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.

Σι Τζινπινγκ στην Ευρώπη: Στο Παρίσι συναντήθηκαν χθες Μακρόν και φον ντερ Λάιεν με τον Σι Τζινπίνγκ. Του ζήτησαν να πιέσει τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Κίνα να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Μετά τη Γαλλία ο Σι επισκέπτεται τη Σερβία, στην 25η επέτειο των αμερικανικών βομβαρδισμών της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, και εν συνεχεία την Ουγγαρία, βασικό οικονομικό εταίρο της Κίνας στην Ευρώπη.

Δίκη Τραμπ: Νέο πρόστιμο 1.000 δολ. για απειλές σε παράγοντες της δίκης επέβαλε ο δικαστής Μερτσάν στον Τραμπ και τον προειδοποίησε ότι σε επόμενη προσβολή του δικαστηρίου θα του επιβάλει φυλάκιση.

 Β. Μακεδονία: Αύριο γίνονται οι κοινοβουλευτικές και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE αναμένεται να κερδίσει και τις δύο αλλά θα χρειαστεί κοινοβουλευτικούς εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πολωνία: Η Κομισιόν ακύρωσε την έρευνα για παραβίαση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, που ξεκίνησε το 2017, εξαιτίας της δικαστικής μεταρρύθμισης από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Διεθνής οικονομία-αγορές:

Επιτόκια ΕΚΤ: Μετά τον Γ. Στουρνάρα, που έχει χαρακτηρίσει εξαιρετικά πιθανή τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και άλλη μία φορά από το φθινόπωρο, εδώ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φ. Λέιν δηλώνει ότι τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την υποχώρηση του πληθωρισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων.

 Tα Χρηματιστήρια: Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX ενισχύεται 0,75% στις 7.741 μονάδες, στην Ιαπωνία ο Nikkei κερδίζει 1,15% στις 38,703 μονάδες, στο Χονγκ-Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 0,87% στις 18.420 μονάδες και στην Κίνα ο Shanghai χάνει 0,13% στις 3.136.

Η χθεσινή μέρα: Dow Jones κέρδη 0,46% στις 38.852 μονάδες, S&P 500 κέρδη 1,03% στις 5.180 μονάδες και Nasdaq κέρδη 1,19% στις 16.349 μονάδες εδώ. Ευρωπαϊκές αγορές: Stoxx 600 κέρδη 0,53% στις 508 μονάδες, ο FTSE 100 κέρδη 0,51% στις 8.213 μονάδες, DAX 30 κέρδη 0,96% στις 18.175 μονάδες και CAC 40 κέρδη 0,49% στις 7.996 μονάδες.

Πετρέλαιο: Το Brent κέρδισε 0,52% στα 83,39 δολ. το βαρέλι και το WTI κέρδισε 0,58% στα 78,56 δολάρια εδώ. Χρυσός: Κέρδη 1,08% στα 2.333 δολ./ουγκιά. Ομόλογα: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 4,49%. Συνάλλαγμα: Ισοτιμία δολαρίου/ευρώ στο 1,0769 δολ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα