Ο βουλγαρικός πολιτικαντισμός και η επικρατούσα αντι-εμβολιαστική δαιμονολογία οδηγούν τη Βουλγαρία σε πιθανή υγειονομική καταστροφή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

«Η Βουλγαρία, που βρίσκεται ήδη σε ακυβερνησία, μάλλον θα συνεχιστεί», είχα γράψει σε άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 12-7-2021  :ΕΔΩ

Πράγματι η Κορνέλια Νίνοβα, ηγέτιδα του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού κόμματος, δήλωσε χθες ότι θα παραδώσει με τη σειρά της την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 7 Σεπτεμβρίου στον πρόεδρο  Ρούμεν Ράντεφ , όπως έκαναν το 1ο και το 2ο κόμμα των βουλευτικών εκλογών στις 11 Ιουλίου 2021. Έτσι, οι νέες βουλευτικές εκλογές (θα είναι οι τρίτες μέσα στο 2021 !) θα μπορούσαν να οριστούν για τις 7 Νοεμβρίου ή να συμπέσουν με έναν από τους προβλεπόμενους δυο γύρους των προεδρικών εκλογών στις 14 ή στις 21 Νοεμβρίου 2021. Κι ο Θεός βοηθός… Δεν φτάνει δε αυτή η πολιτική αστάθεια της Βουλγαρίας, η χώρα έχει  ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη από κορωνοϊό. Και τούτο διότι ο βουλγαρικός πληθυσμός είναι πολύ σκεπτικιστής για τα εμβόλια και νιώθει απερίσκεπτα ένα αίσθημα ανοσίας. Ετσι συνόψισε στις 2-9-2021στον ηλεκτρονικό Le Monde την εν λόγω υγειονομική κατάσταση ο Jean-Baptiste Chastand, ανταποκριτής της στη Βιέννη, με τίτλο : «Covid-19 : ευρωπαϊκό κόκκινο φανάρι εμβολιασμού, η Βουλγαρία επαναλαμβάνει τους περιορισμούς» (Covid-19 : lanterne rouge européenne de la vaccination, la Bulgarie reprend des restrictions).

Περισσότεροι από 100 θάνατοι από τον Covid-19 καταγράφηκαν, την Τρίτη 31 Αυγούστου, και ταυτόχρονα, περισσότερες από 300.000 δόσεις εμβολίων που χαρίστηκαν ή πωλήθηκαν στη Νορβηγία, το Μπαγκλαντές ή τη Βόρεια Μακεδονία, επειδή δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι να εμβολιαστούν στη Βουλγαρία … Αυτά τα δύο συνακόλουθα γεγονότα συνοψίζουν αρκετά καλά το «βουλγαρικό παράδοξο». Με μόνο το 16,7% που εμβολιάστηκαν στα σχεδόν 7 εκατομμύρια Βουλγάρων, η χώρα, η οποία έχει ήδη ένα από τα χειρότερα ποσοστά θανάτων από Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει κι ένα πολύ ισχυρό τέταρτο κύμα.

Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, αντιμέτωπος με τις 2.000 μολύνσεις που καταγράφονται καθημερινά, ο υπουργός Υγείας Stoycho Katsarov αναγκάστηκε να ανακοινώσει την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων από τις 7 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα :  το πλήρες κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και από τις 10 το βράδυ για τα μπαρ και τα εστιατόρια, καθώς και τον δραστικό περιορισμό των δημόσιων εκδηλώσεων. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, ακόμη και αν δεν είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ενώ η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν όλες τις μολύνσεις σε μια χώρα όπου ορισμένοι ασθενείς έχουν πεθάνει στους διαδρόμους των νοσοκομείων, λόγω έλλειψης επαρκών κλινών τον περασμένο χειμώνα.  «Η τελευταία θέση όσον αφορά τον εμβολιασμό μας τοποθετεί πρώτους όσον αφορά τη θνησιμότητα», υπενθύμισε, ζητώντας από τους Βούλγαρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ωστόσο, δεν αποδέχτηκε τις προτροπές του επικεφαλής δημόσιας υγείας του να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός για το ιατρικό προσωπικό ή να υιοθετηθεί μια μορφή «κάρτας υγείας», σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο. Υπάρχουν δύο θέματα ταμπού στο βουλγαρικό πολιτικό τοπίο, το οποίο κυριαρχείται από μια μορφή ενός γενικευμένου σκεπτικισμού απέναντι σε αυτά τα εμβόλια. «Κανένας πολιτικός δεν κάλεσε πραγματικά τους Βουλγάρους για εμβολιασμό και δεν υπήρξε καμία πραγματική εκστρατεία της δημόσιας υγείας από το Υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η Vessela Tcherneva, διευθύντρια του γραφείου της Σόφιας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις (ECFR), δηλαδή μιας δεξαμενή σκέψης.

Γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης

Η μόνη πραγματική τηλεοπτική εκστρατεία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ο εμβολιαστικός δισταγμός είναι πολύ διαδεδομένος στη Βουλγαρία και όλα τα κόμματα φοβούνται ότι θα χάσουν ψήφους, αν υποστηρίξουν τους εμβολιασμούς των Βουλγάρων», δήλωσε η Maria Sharkova, δικηγόρος που ειδικεύεται στο υγειονομικό δίκαιο. Επισημαίνει ένα μεταβαλλόμενο τοπικό πολιτικό πλαίσιο, με δύο βουλευτικές εκλογές από την αρχή του έτους που δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση και μια τρίτη προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που αναμένονται για το φθινόπωρο. Πρώτο στις τελευταίες εκλογές, το αντισυστημικό κόμμα του εθνικού αστέρα του τραγουδιού, Slavi Trifonov, διατηρεί ακόμη και την αντι-εμβολιαστική ρητορική, καταγγέλλοντας τον κίνδυνο «διάκρισης», εάν εφαρμοστεί ένα «πάσο υγείας», όπως στη Γαλλία.

Σε αυτό προστίθενται τα κοινωνικά δίκτυα και ένα  τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης που κυριαρχούνται εδώ και καιρό από τις «ψεύτικες ειδήσεις» (fake news ) και τις θεωρίες συνωμοσίας. «Στη βουλγαρική τηλεόραση σας δείχνουν πάντα «δύο πλευρές» : η μία εξηγεί ότι ο Covid είναι ένας θανατηφόρος ιός, η άλλη ότι είναι μια απλή γρίπη. Πώς θέλετε να περάσετε ένα μήνυμα δημόσιας υγείας σε ένα τέτοιο περιβάλλον;», διερωτάται η κ. Tcherneva. Τέλος, το αίσθημα της ανοσίας είναι πολύ διαδεδομένο σε έναν πληθυσμό που έχει μολυνθεί μαζικά και διατηρεί μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις δημόσιες βουλγαρικές αρχές. Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αν και υποχρεωτική, δεν γίνεται καν σεβαστή από τους ίδιους τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο !

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, μόνο 2,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής από τα 5,4 εκατομμύρια δόσεων που έλαβε η Βουλγαρία στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πουλήσει ή να χαρίσει τις περισσευούμενες δόσεις στο εξωτερικό αντί να τις αφήσει να λήξουν. Ωστόσο, η Βουλγαρία δεν είναι ένα παρθένο έδαφος αναφορικά με την ανοσοποίηση, με τα λοιπά παραδοσιακά εμβόλια να είναι υποχρεωτικά για τα παιδιά εδώ και καιρό !

Έτσι, η παραπάνω πολιτική αστάθεια θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αρκετή για να δημιουργήσει στη Βουλγαρία μια καταστροφή στην υγεία δίπλα μας.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα