Ο Αλβανός «ταχυδρόμος» σε ρόλο… ρυθμιστή στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Θανάσης Αργυράκης 12-01-2021 18:53
Ο Αλβανός «ταχυδρόμος» σε ρόλο... ρυθμιστή στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας
Πολλά και κρίσιμα τα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο και την «αποστολή» του Ράμα

Ποιος έχρισε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, από «ταχυδρόμο» μηνυμάτων της Τουρκίας προς την Ελλάδα, «διαμεσολαβητή» στα ελληνο-τουρκικά;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και η Αγκυρα συνολικότερα, φέρονται να θέλουν την επανεκλογή του Εντυ Ράμα στη θέση του πρωθυπουργού, στις αλβανικές εκλογές, φέτος τον Οκτώβριο. Και, ως εκ τούτου, θα ήθελαν να αναβαθμίσουν την εικόνα του μέσα στη χώρα του, η οποία υποφέρει από την υγειονομική και οικονομική κρίση, και δεν έλαβε εσχάτως το «διαβατήριο» της ένταξης στην ΕΕ.

Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι να έχει πιει η Αθήνα το «αμίλητο νερό» και να μην επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και να διαψεύδει τις τουρκικές αναφορές για ρόλο «διαμεσολαβητή» του Ράμα ή έστω «ταχυδρόμου», η απόσταση είναι μεγάλη.

Αναπάντητες λεκτικές προκλήσεις

Η συνολικότερη «αλαλία» της Αθήνας, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορείται τα πάντα πρώτα από την Αγκυρα και μετά από τους αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά.

Πόσο μάλλον, όταν, όπως όλα δείχνουν, την πρωτοβουλία των κινήσεων έως τώρα έχουν ευρωπαϊκοί «κύκλοι» και ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που βρίσκονται σε συνεννόηση με την Αγκυρα, προς εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων τους.

Να σημειωθεί πως η απαράδεκτη χτεσινή αναφορά Τσαβούσογλου ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ «προειδοποίησαν» την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευση με την Τουρκία και να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές, έχει μείνει αναπάντητη από την Αθήνα.

Φωτογραφία στα Τίρανα

Τώρα, στο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η «μορφή» του Ράμα. Ενός πολιτικού, ο οποίος, στις σχέσεις του με την Ελλάδα, εκτός του ότι είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο, συχνά – πυκνά, στο παρελθόν, καλλιέργησε ανθελληνικό προφιλ για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης στη χώρα του.

Για να μην θυμηθεί κανείς ότι ήταν αυτός που, ως αντιπολίτευση, σαμπόταρε τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο, το 2009.

Από που κι ως που, λοιπόν, ένα πρόσωπο, το οποίο θέλει να αυξήσει τις μετοχές του ενόψει εκλογών, με τις πλάτες της Αγκυρας, τείνει να χριστεί «διαμεσολαβητής»; Αραγε, υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα;

Μέχρι τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις δηλώσεις, που και πάλι έκανε πρώτος ο Τούρκος ομόλογός του, περί συνάντησης των δύο στα Τίρανα. Το υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε να δηλώσει ότι ακόμα δεν έχει γίνει συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές για συνάντηση.

Εάν, πράγματι, γίνει η συνάντηση στα Τίρανα, όπως διατείνεται ο Μ. Τσαβούσογλου, η φωτογραφία που θα βγει, θα ειναι ο Ράμα στη μέση με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών δεξιά και αριστερά του. Δηλαδή, μια φωτογραφία καθαρά για εσωτερική κατανάλωση ενόψει αλβανικών εκλογών.

Τα ελληνο-τουρκικά, ωστόσο, είναι μια πολύ σοβαρότερη υπόθεση από το να αναλίσκονται σε φωτογραφίες αβανταρίσματος του Ράμα, ο οποίος τρέχει δεξιά και αριστερά παρακαλώντας τη μια ή την άλλη χώρα να του προσφέρουν να του προσφέρουν εμβόλια, προκειμένου να εμβολιαστεί ο σκληρά δοκιμαζόμενος αλβανικός λαός.

«Ταχυδρόμος»

Ανεξαρτήτως των έως τώρα τουρκικών ισχυρισμών, βέβαιον θεωρείται ότι ο Ε. Ράμα έπαιξε ρόλο «ταχυδρόμου». Κάτι που, επίσης, έχει αποφύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει η ελληνική πλευρά, δίνοντας και πάλι την πρωτοβουλία των επικοινωνιακών κινήσεων στην Αγκυρα.

Εξίσου σίγουρο είναι ότι, πριν την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Ράμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αμέσως, δε, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε την Αθήνα.

Πανηγυρισμοί στα Τίρανα

Οι επισκέψεις Ράμα σε Αθήνα και Αγκυρα προβάλλονται ιδιαίτερα από τα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, με τα φιλοκυβερνητικά να εμφανίζονται με διθυραμβικούς τόνους.

Τα, δε, αντιπολιτευόμενα να αναφέρουν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι ανίκανος να παίξει ρόλο «διαμεσολαβητή». Χαρακτηριστικά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, μιλώντας στον φιλοκυβερνητικό για τις επισκέψεις Ράμα σε Άγκυρα και Αθήνα, είπε:

«Η επίσκεψη Ράμα σε Τουρκία και Ελλάδα έγινε για προεκλογικές σκοπιμότητες». Και πρόσθεσε: «Η Αλβανία προφανώς δεν έχει τη δύναμη να είναι παράγοντας ειρήνης στη Βαλκανική, διαφορετικά θα ήμασταν ήδη μέλος της ΕΕ».

Αντίθετα, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αφού αναφέρουν ότι «ο Ράμα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, είχε και χθες τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του», σημειώνουν ότι «η Αλβανία μπαίνει στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής για την επίλυση διαφορών, εκεί όπου χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και άλλες, απέτυχαν» (!).

Ενδεικτικό, επίσης, είναι το σχόλιο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, «Τέμα», η οποία ισχυρίζεται ότι ο Ράμα συνέβαλε στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επίσης, ο Μπατόν Χατζίου, Κοσοβάρος δημοσιογράφος που ζει στην Αλβανία και φέρεται να ανήκει στο περιβάλλον Ράμα, ανέφερε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός μεσολαβεί μεταξύ των δύο χωρών εδώ και καιρό.

Στο βάθος … Ιόνιο

Πιο «σοβαρός» εμφανίστηκε ο -μέχρι προ διετίας- υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Κατά την άποψή του, η επανέναρξη συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία -είπε- είναι στρατηγικοί εταίροι της Αλβανίας. Η Τουρκία περιλαμβάνεται πλέον στις χώρες με τις οποίες έχουμε στρατηγικές διπλωματικές σχέσεις, επειδή είναι μια χώρα με ισχύ στην περιοχή μας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν θετικό αντίκτυπο στο κλίμα για όλη την περιοχή. Εάν οι συνομιλίες εξελιχθούν καλά, θα βοηθήσουν και εμάς. Δεν πρέπει να το δούμε όλο αυτό με σκεπτικισμό».

Αναφερόμενος, επίσης, στη συμφωνία Αθήνας-Τιράνων να προχωρήσουν σε συνυποσχετικό, προκειμένου να προσφύγουν στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διευθέτηση του ζητήματος της ΑΟΖ στο Ιόνιο, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει λύση για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, ενώ σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες και «πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε λύσεις».

Τέλος, μιλώντας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο Ν. Μπουσάτι είπε ότι «η εθνική ασφάλεια της Αλβανίας δεν παραβιάζεται, ούτε απειλείται από το διάταγμα της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο Πέλαγος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν συμβεί αυτό, «η Αλβανία έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει όπως πρέπει και όπως επιθυμεί», ενώ τόνισε πως κατά τη γνώμη του «μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου».

Θανάσης Αργυράκης

Ο Θανάσης Αργυράκης είναι δημοσιογράφος με μακρόχρονη εμπειρία στο διπλωματικό ρεπορτάζ και το ρεπορτάζ άμυνας

lawandorder.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα