Ήχησαν το πρωί οι σειρήνες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Ολοκληρωτική επίθεση στο Κίεβο ετοιμάζεται να εξαπολύσει η Ρωσία, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι άμυνας, ενώ λίγο μετά τις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ήχησαν οι σειρήνες στην ουκρανική πόλη. 

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις για να καταλάβουν το Κίεβο» ανέφερε χαρακτηριστικά αναφορά που εξέδωσε πριν από λίγες ώρες το ουκρανικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στην πόλη Ιρπίν που βρίσκεται στα δυτικά περίχωρα του Κιέβου.

Κατά τις αναφορές των Ουκρανών, άρματα μάχης και μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού προωθούνται από την Ιρπίν προς το Κίεβο ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί η ουκρανική πρωτεύουσα από τις περιοχές Μπροβάρσκι και Μπορισπίλ.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι σημειώνουν, επίσης, ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν πλήρως τον έλεγχο στο Τσερνίχιβ και το Σούμι «αλλά έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες» και γι’ αυτό ζητούν ανάπτυξη ενισχύσεων «για να αποκαταστήσουν το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό».

Εντωμεταξύ τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας υπήρξαν αναφορές για επιθέσεις στην περιοχή Νικολάγιεφ αλλά και κοντά στο χωριό Τούζλα στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της βιομηχανίας όπλων της Ουκρανίας.

Συνεχίζεται η πολιορκία της Μαριούπολης

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να πολιορκούν τη Μαριούπολη στο νότο, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, το πρωί σήμερα, «διακόπηκε», ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Η κατάληψη της πόλης αυτής θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εκτίμηση των Αμερικανών για την Οδησσό

Όσον αφορά, δε, ειδικά την Οδησσό, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ δεν εκτιμούν ότι μια αμφίβια επίθεση είτε στην Οδησσό είτε κοντά στην ουκρανική πόλη είναι άμεση.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περίπου 600 πυραύλους από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και έχει αναπτύξει στη χώρα το 95% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν την έναρξη της εισβολής.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε, τέλος, ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται για να απομονώσουν Κίεβο, Χάρκοβο και Τσερνίχιβ και συναντούν «ισχυρή αντίσταση των Ουκρανών».

Οχυρώνουν την Οδησσό οι Ουκρανοί

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη, προειδοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας ένα «ιστορικό έγκλημα».

Οι Ουκρανοί έχουν στήσει οδοφράγματα, στοιβαγμένα σακιά με άμμο και μεταλλικά δοκάρια υψώνονται στις διασταυρώσεις και μπροστά από υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως στο λιμάνι και το δημαρχείο.

Στην είσοδο της πόλης οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν στήσει σημεία ελέγχου. Οικογένειες γεμίζουν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους για να φύγουν.

Σύμφωνα με έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Μιχαΐλο Σμουχκόβιτς, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, τη μία από τις τέσσερις ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κατοίκους.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/oloklirotiki-epithesi-sto-kievo-etoimazei-i-rosia-armata-maxis-proothountai-apo-tin-irpin-oxyrothike-i-odissos/