Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και του Καναδά, Μαρκ Γκαρνό, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για την «ταχέως εξελισσόμενη» κατάσταση στο Αφγανιστάν και το σχέδιο της Ουάσινγκτον να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την Καμπούλ, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. Στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει «σθεναρή σχέση στα πεδία της διπλωματίας και της ασφάλειας» με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να συνεχίσει να «συνεργάζεται με τους Συμμάχους». Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να προελαύνουν με ραγδαίο ρυθμό. Χθες κατέλαβαν τη Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, και κινούνται προς την πρωτεύουσα Καμπούλ. Στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν «πλήρως» την Κανταχάρ.

Η Τουρκία έτοιμη να αναλάβει ρόλο

Η Τουρκία πιστεύει ότι θα ήταν ωφέλιμο να παραμείνει ανοικτό το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει σήμερα ότι το θέμα «θα πάρει μορφή» τις επόμενες ημέρες. Ο Ακάρ έκανε τις δηλώσεις αυτές από την τουρκική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, καθώς οι αφγανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν μέσα και γύρω από πολλές πόλεις του Αφγανιστάν και υπάρχουν φόβοι ότι οι αντάρτες μπορούν να καταλάβουν την Καμπούλ μέσα σε 90 ημέρες. Η Τουρκία έχει προτείνει να αναπτύξει στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν και συζητά το θέμα με τις ΗΠΑ επί εβδομάδες. Σε αντάλλαγμα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει να πληρούνται κάποιοι επιμελητειακοί, οικονομικοί και διπλωματικοί όροι. Ο Ακάρ από την πλευρά του επεσήμανε ότι υπάρχουν αναφορές περί αποχώρησης των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών από το Αφγανιστάν, αν κλείσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Για τον λόγο αυτό εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το αεροδρόμιο πρέπει να παραμείνει ανοικτό. Τις επόμενες ημέρες το ζήτημα θα πάρει μορφή», επεσήμανε. Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν  ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να επιθυμεί να αναλάβει τη διαχείριση και την ασφάλεια του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας, όμως παρακολουθεί την κατάσταση μετά τη γρήγορη προέλαση των Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι πως παραμένουν «δεσμευμένες» στην «ασφάλεια και τη σταθερότητα» της χώρας του

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν, συνομίλησαν χθες Πέμπτη με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Άσραφ Γάνι, στον οποίο παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον «παραμένει δεσμευμένη στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» της εμπόλεμης χώρας, εν μέσω της ταχείας προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κ.κ. Μπλίνκεν και Όστιν εξήγησαν στον αφγανό πρόεδρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού της από την Καμπούλ λόγω της «εξελισσόμενης κατάστασης ασφαλείας» και ότι θα απιταχυνθούν οι πτήσεις με τις οποίες μεταφέρονται εκτός της χώρας Αφγανοί που βοήθησαν τις ΗΠΑ, στους οποίους θα χορηγηθούν ειδικές βίζες. Διαβεβαίωσαν ακόμη τον κ. Γάνι ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση σθεναρής σχέσης με την κυβέρνησή του στα πεδία της διπλωματίας και της ασφάλειας.

Για τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς Μακόνελ, η «επικίνδυνη» πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν οδηγεί σε «καταστροφή»

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, εξαπέλυσε χθες Πέμπτη μύδρους εναντίον της «επικίνδυνης» πολιτικής που ασκεί στο Αφγανιστάν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την ανακοίνωση πως στέλνονται εσπευσμένα χιλιάδες στρατιώτες στην Καμπούλ για να βοηθήσουν την εσπευσμένη απομάκρυνση διπλωματών και άλλων αμερικανών πολιτών μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν με ταχύ ρυθμό. «Το Αφγανιστάν παραπαίει προς μια τεράστια καταστροφή, προβλέψιμη, που μπορούσε να αποφευχθεί. Και οι σουρεαλιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την επικίνδυνη πολιτική του προέδρου Μπάιντεν ειλικρινά είναι ντροπή», τόνισε ο γερουσιαστής με επιρροή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Οι αποφάσεις του προέδρου Μπάιντεν μας οδηγούν προς συνέπειες ακόμη χειρότερες από την ταπεινωτική πτώση της Σαϊγκόν το 1975», στο τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, πρόσθεσε. Το επεισόδιο εκείνο, με τις εικόνες προσφύγων να προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ελικόπτερο στην οροφή ακινήτου, έχει σημαδέψει την αμερικανική συλλογική μνήμη. Οι Ταλιμπάν πήραν χθες τη Χεράτ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, κι άρχισαν να κινούνται προς την πρωτεύουσα. Στη διάρκεια της νύχτας ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν επίσης «πλήρως» την Κανταχάρ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να «μειώσει ακόμη περισσότερο» τη «διπλωματική παρουσία» της στην Καμπούλ «τις προσεχείς εβδομάδες», ανακοίνωσε αίφνης χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για να εγγυηθεί την ασφάλεια της απομάκρυνσης του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει 3.000 στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Οι ανακοινώσεις αυτές «μοιάζουν με προετοιμασίες για την πτώση της Καμπούλ», τόνισε ο Μιτς Μακόνελ, αξιώνοντας ο Τζο Μπάιντεν «να δεσμευθεί αμέσως να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις, ξεκινώντας από τη σύνεγγυς αεροπορική υποστήριξη, πέραν της 31ης Αυγούστου», της προθεσμίας που έχει ορίσει ο Λευκός Οίκος για την αποπεράτωση της απόσυρσης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Χωρίς αυτήν, «η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα εορτάσουν πιθανόν την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου πυρπολώντας την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», προειδοποίησε ο γερουσιαστής. Ο συντηρητικός πολιτικός γνωρίζεται με τον νυν πρόεδρο, άλλοτε συνάδελφό του, εδώ και δεκαετίες· οι δυο τους έχουν συνεργαστεί πολιτικά σε αρκετές περιπτώσεις, για διάφορα ζητήματα. Όμως αυτή τη φορά, ο γερουσιαστής δεν φάνηκε διόλου διατεθειμένος να συγκρατηθεί. «Η στρατηγική του προέδρου Μπάιντεν», ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, έκρινε ο κ. Μακόνελ, «μεταμόρφωσε μια κατάσταση που δεν ήταν τέλεια, αλλά ήταν σταθερή, σε μείζονα ταπείνωση και κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμιας κλίμακας μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες».

Επέλαση των Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, επιτρέποντας οι δυνάμεις του στρατού, πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί να φύγουν από την πόλη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα αφγανικά σώματα ασφαλείας. «Η Λασκάρ Γκα εκκενώθηκε. Αποφασίστηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες» ώστε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του στρατού και οι αξιωματούχοι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή. Λίγη ώρα νωρίτερα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωναν ότι κατέλαβαν και την Λασκάρ Γκα, μόλις μερικές ώρες αφού έκαναν γνωστό πως πήραν την Κανταχάρ.

https://www.militaire.gr/oi-talimpan-epelaynoyn-kai-oi-toyrkoi-quot-vriskoyn-rolo-quot-sto-afganistan/