Οι ΗΠΑ μιλούν για «επικίνδυνη δράση» του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Ουάσινγκτον κάλεσε σήμερα το Πεκίνο να τερματίσει την «προκλητική και επικίνδυνη» δράση του στα διαφιλονικούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μετά από μια παρ’ ολίγον σύγκρουση μεταξύ σκάφους του κινεζικού λιμενικού με φιλιππινέζικο πλοίο.

«Καλούμε το Πεκίνο να σταματήσει την προκλητική και επικίνδυνη δράση του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ σε ανακοίνωση του, επιβεβαιώνοντας στην ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσινγκτον τον «σύμμαχό» της, Μανίλα.

Το περιστατικό, που ανέβασε τους τόνους μεταξύ Πεκίνου και Μανίλα, συνέβη την Κυριακή κοντά στους νήσους Σπράτλι, την επομένη των συνομιλιών στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και του προέδρου των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ. Στόχος της συνάντησης εκείνης ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με αυτά τα διαφιλονικούμενα ύδατα.

Το συμβάν σημειώθηκε ενώ ο πρόεδρος των Φιλιππίνων αναμένεται στην Ουάσινγκτον αύριο Δευτέρα για να γίνει δεκτός από τον ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι πρώτη ανακάλυψε και έδωσε όνομα στα νησιά στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια τεράστια περιοχή από την οποία περνά πλέον μεγάλο μέρος του εμπορίου μεταξύ της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου. Το Πεκίνο διεκδικεί μεγάλο μέρος των μικρών νησιών και των υφάλων που βρίσκονται εκεί, όμως και άλλες χώρες – Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία, Μπρουνέι-έχουν αξιώσεις στην περιοχή και κάθε μία ελέγχει αρκετά νησιά.

Στο συμβάν της Κυριακής σκάφος του κινεζικού λιμενικού έκλεισε τον δρόμο σε ένα φιλιππινέζικο πλοίο, το οποίο ήταν δύο φορές πιο μικρό από το κινεζικό, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε απόσταση 45 μέτρων το ένα από το άλλο, αποφεύγοντας παρ’ ολίγον τη σύγκρουση, επεσήμανε το πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων. Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν σε άλλο φιλιππινέζικο πλοίο, έπειτα από πρόσκληση να συμμετάσχει σε περιπολία στην περιοχή, έγινε μάρτυρας του περιστατικού.

«Οι εικόνες και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης είναι μια μια υπενθύμιση ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας παρενοχλεί και εκφοβίζει φιλιππινέζικα πλοία που πραγματοποιούν περιπολίες ρουτίνας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη τους», τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Κίνα απάντησε στο περιστατικό την Παρασκευή κατηγορώντας τη Μανίλα ότι προσπάθησε «σκοπίμως» να προκαλέσει επεισόδιο στα διαφιλονικούμενα ύδατα της θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η Μανίλα από την πλευρά της υποστήριξε ότι «οι περιπολίες ρουτίνας στα ύδατά μας δεν μπορούν να είναι ούτε προμελετημένες ούτε προκλητικές», σημειώνοντας πως η χώρα «άσκησε ένα νόμιμο δικαίωμά της, το οποίο θα εξακολουθήσει να ασκεί».

https://www.militaire.gr/oi-ipa-miloyn-gia-epikindyni-drasi-toy-pekinoy-sti-thalassa-tis-notias-kinas/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα