Οι αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής και τα αδιέξοδα της χώρας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Η “Συμφωνία Διευθέτησης του καθεστώτος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας” που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στις 19 Ιουνίου στο Ριάντ, θέτει σοβαρά ερωτήματα για τις αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής και τις αξίες που υπηρετεί. Διότι με τη συμφωνία αποφασίστηκε η μεταστάθμευση πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Patriot στη Σαουδική Αραβία μαζί με προσωπικό 100 – 120 ατόμων. Με άλλα λόγια η πατρίδα μας, μια χώρα σε μόνιμη οικονομική κρίση, ενισχύει αμυντικά τη Σαουδική Αραβία των τρισεκατομμυρίων πετροδολαρίων.

Μήπως έχει ανάγκη εξοπλιστικής συνδρομής η Σαουδική Αραβία; Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης που γνωστοποιήθηκε το 2018, η Σαουδική Αραβία κατέγραψε έκρηξη εξοπλιστικών δαπανών την περίοδο 2008 – 2015, δηλαδή αύξηση 74% και δαπάνη 90,3 δις δολάρια, ενώ το 2017 η δαπάνη έφθασε τα 69,4 δις δολάρια, χωρίς να παραβλέπουμε τη συμφωνία των 110 δις δολαρίων που έκλεισε για τα εξοπλιστικά ο πρόεδρος Τραμπ κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ το 2017. Με ποιά δικαιολογία λοιπόν έχει συναφθεί η συμφωνία; Για να μπορέσει η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας να ενταχθεί μαζί με ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία, Πακιστάν στην πολυεθνική δύναμη που παρέχει συνδρομή στην ενίσχυση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της τρομοκρατίας.

Κινδυνεύει από τρομοκρατικές επιθέσεις η Σαουδική Αραβία; Διότι η Σαουδική Αραβία κατηγορείται ότι αξιοποιεί το τεράστιο εξοπλιστικό δυναμικό της, που προφανώς υπερβαίνει τις ανάγκες της, για να ενισχύει τις τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις και τα παρακλάδια τους ενώ παράλληλα κατηγορείται για γενοκτονία στην Υεμένη και ετοιμάζεται συμπλέοντας με το Ισραήλ για ενδεχόμενη σύγκρουση με το Ιράν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σήμα που αποκαλύφθηκε από τα WikiLeaks τον Δεκέμβριο του 2009 η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έγραφε: “Η Σαουδική Αραβία παραμένει κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες” ενώ το 2013 μια μελέτη του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου με τίτλο “Η εμπλοκή του Σαλαφισμού/Ουαχαμπισμού στην παροχή υποστήριξης και την προμήθεια όπλων σε εξεγερμένες ομάδες στον κόσμο” ξεκινούσε ως εξής: “Η Σαουδική Αραβία είναι μια μεγάλη πηγή χρηματοδότησης των επαναστατικών και τρομοκρατικών οργανώσεων από τη δεκαετία του 1980”. Επί πλέον μάλιστα σημείωνε ότι η Σαουδική Αραβία είχε προσφέρει 10 δις δολάρια για την προώθηση των στόχων του Ουαχαμπισμού. Η συμφωνία λοιπόν της χώρας μας με τη Σαουδική Αραβία υπηρετεί εθνικά μας συμφέροντα ή εντάσσεται σε σχεδιασμούς ξένων συμφερόντων που υπηρετούμε;

Να θυμίσουμε τη διακρατική συμφωνία της χώρας μας με το Ριάντ για την πώληση βλημάτων και τη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε το 2017 κατά του Πάνου Καμένου στη Βουλή, όχι μόνον λόγω της οσμής σκανδάλου αλλά και λόγω της γενοκτονίας στην Υεμένη; Η ΝΔ πρωταγωνιστούσε στις αντιδράσεις. Να θυμίσουμε το ψήφισμα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την Υεμένη στις 29/11/2017 το οποίο περιελάμβανε αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη; Πώς λοιπόν η χώρα μας που κάθε μέρα επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο συμπράττει έμμεσα σε όλα αυτά;

Αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ακολουθούν ανάλογη πορεία. Πριν αποχωρήσει ο Τραμπ ενέκρινε την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στα ΗΑΕ ύψους 23 δις δολαρίων ενώ τα ΗΑΕ συμμετείχαν μέχρι το 2019 στη γενοκτονία της Υεμένης στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας. Διαβάζουμε όμως σε αθηναϊκή φιλοκυβερνητική εφημερίδα ότι “Η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια”, με υπότιτλο  “Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιχειρεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή” εστιάζοντας στα Δυτικά Βαλκάνια με δικαιολογία την ανάσχεση της επιρροής της Τουρκίας ενώ δεν παραλείπει  και το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας (Καθημερινή 11/4/2021). Όμως δεν είναι γνωστό ότι φυτώρια τζιχαντιστών στη Βοσνία, το Κόσσοβο, την Αλβανία αλλά και τα Σκόπια με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ τροφοδοτούσαν τον ISIS; Είναι γνωστό π.χ. ότι «το θέμα των Σκοπιανών οπαδών της τζιχάντ είχε απασχολήσει “κλειστή” σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. με Σκοπιανούς ομολόγους τους το φθινόπωρο του 2017 στη Θες/νίκη, υπό τους αρχηγούς των δύο Σωμάτων Κωνσταντίνο Τσουβάλα και Lazo Velkovski» (Καθημερινή 27/1/2018).

Η πολιτική περικύκλωσης της Τουρκίας που κατέστη ολοφάνερη και με το φόρουμ “Φιλία” του περασμένου Φεβρουαρίου, δημιουργεί στην Τουρκία το “σύνδρομο του αποκλεισμού” με αποτέλεσμα να αντιδρά σπασμωδικά δημιουργώντας νέα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα το έκνομο μνημόνιο με τη Λιβύη και τη γενικότερη προβολή μιας στρατηγική κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πολιτική της περικύκλωσης της Τουρκίας είχε επιχειρηθεί κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1990 με ΥΠΕΞ τον Θεόδωρο Πάγκαλο με προσέγγιση γειτονικών προς την Τουρκία κρατών (Αρμενία, Συρία, Ιράν) και ενθάρρυνε ποικιλοτρόπως τους Κούρδους του ΡΚΚ  μέχρι να χρεοκοπήσει η πολιτική αυτή με τη σύλληψη του Οτσαλάν που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Έλληνες βουλευτές είχαν παραστεί άτυπα στην ορκωμοσία του εξόριστου κουρδικού κοινοβουλίου στη Χάγη και επισκέφθηκαν τον Οτσαλάν στο κρησφύγετό του στη Συρία.

Σήμερα με τις διερευνητικές συνομιλίες και την προσπάθεια επανεκκίνησης του Κυπριακού η χώρα μας διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι επιθυμεί την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και την επίλυση του Κυπριακού. Όμως η κλιμάκωση της συμμετοχής της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις τριμερείς δεν συνηγορεί σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα οξύνει επικίνδυνα την κατάσταση και διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν 6947-771412

24/4/2021

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα