Ξεκινάει αιφνιδιαστικά η 3η φάσης της άσκησης «Καταιγίδα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην αιφνιδιαστική πραγματοποίηση της 3ης φάσης της άσκησης «Καταιγίδα 2020» προχωρεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά τις συνεχείς πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αλλά και τις δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.

Στο ΥΠΕΘΑ κατάλαβαν πως ήταν ανούσιο να επιδεικνύουν «καλή διάθεση» καθώς η Άγκυρα ποτέ δεν εκλαμβάνει κινήσεις «καλής θελήσεως» ως τέτοιες, αλλά ως ένδειξη αδυναμίας και τίποτε άλλο.

Γενικώς από πάντα οι Τούρκοι διασκέδαζαν να μην κρατούν ποτέ συμφωνίες και υποσχέσεις είναι κάτι που το έχουν όλοι οι λαοί νομαδικής καταγωγής, έτσι και τώρα δεν είχαν κανέναν πρόβλημα να προχωρούν σε καθημερινές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Η άσκηση πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, 22 Μαΐου, με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος της να διεξάγεται στο Μυρτώο Πέλαγος.

Στο συγκεκριμένο 3ο σκέλος της άσκησης «Καταιγίδα» -τα δύο προηγούμενα ακυρώθηκαν- θα συμμετέχουν πλοία από όλες τις διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα εκτελέσουν και ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, άσκησης έρχεται σε μία στιγμή στην οποία η Άγκυρα ακολουθεί μια ακραία επιθετική πολιτική στο Αιγαίο και ενώς τα δεδομένα από το μέτωπο της Λιβύης είναι αρνητικά για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Στην Λίβύη η εμπλοκή της Τουρκίας υπέρ της τουρκόφιλης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ έχει γείρει την πλάστιγγα (τουλάχιστον το τελευταίο χρονικό διάστημα) υπέρ των δυνάμεων του GNA και των Τουρκμένων τζιχαντιστών τους οποίους έχει μεταφέρει κατά χιλιάδες η Άγκυρα στην Λιβύη.

Να σημειώσουμε πως η άσκηση «Καταιγίδα» είναι η μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στη διεξαγωγή της οποίας συμμετέχει η πλειονότητα του ελληνικού στόλου. Φέτος, όμως, η διεξαγωγή των δύο πρώτων σκελών της άσκησης ματαιώθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του επικαλέστηκε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου στις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση αναστολή της «Καταιγίδας» και αυτό παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα της νόσου στο Πολεμικό Ναυτικό είναι σχεδόν μηδενικά.

Η άσκηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου με τμηματική έξοδο του Στόλου σε όλο το Αιγαίο, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπήρχε θα ολοκληρωνόταν σήμερα.

Η ματαίωσή της συνδέθηκε με την επικοινωνία που υπήρξε, λίγο πριν την πρόσφατη σύνοδο ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου από την πλευρά της Ελλάδας και του Χουλουσί Ακάρ από την πλευρά της Τουρκίας, με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Φέρεται ότι συμφώνησαν την ματαίωση των δύο μεγάλων ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο στο Αιγαίο, την ελληνική «Καταιγίδα» και την τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».

Το ζήτημα εδώ όμως είναι ότι για άλλη μια φορά η ελληνική πλευρά «ξεγελάστηκε» από την Άγκυρα. Η Άγκυρα ματαίωσε την «Γαλάζια Πατρίδα» λόγω κορωνοϊού.

Η Αθήνα ακύρωσε την «Καταιγίδα» για να δείξει ότι είμαστε «κύριοι» πράγμα εντελώς λάθος. Το Πολεμικό Ναυτικό δεν απειλήθηκε από εκτεταμένη μόλυνση κορωνοϊού και έπρεπε να προχωρήσει κανονικά την επιχειρησιακή του λειτουργία.

Υποτίθεται πως ο Ακάρ είχε συμφωνήσει να μην προχωρούν οι Τούρκοι σε υπερπτήσεις. Φυσικά αυτό ακυρώθηκε εν τοις πράγμασι κατά την πάγια τακτική των Τούρκων.

Η τουρκική πολιτική βασίζεται πάντα στον «οπορτουνισμό» και δεν τηρούνται ποτέ συμφωνίες και υποσχέσεις. Καλό είναι να γίνει αυτό επιτέλους κατανοητό στην Αθήνα.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypetha/879830_xekinaei-aifndiastika-i-3i-fasis-tis-askisis-kataigida

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα