Ξανάπιασε τις… «κουμπάρες» η Άγκυρα με πρόθυμους «θεατές» τους Ευρωπαίους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νίκος Μελέτης

Τις «κουμπάρες» παίζει ξανά η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά και ενόψει διερευνητικών επαφών θεωρώντας – όχι αδικαιολόγητα – ότι έχει εξασφαλίσει την ανοχή ισχυρών παικτών στην Ευρώπη, που σπεύδουν να προεξοφλήσουν ως μείζον γεγονός την επανάληψη των διερευνητικών επαφών προκειμένου να αποφύγουν να σταθούν Ενώπιος Ενωπίω με το «Τουρκικό Ζήτημα».

Χθες και αφού είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν -Κόντε και οι «ύμνοι» για την στρατηγική σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία  από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσεζ στην έναρξη της ετήσιας συνάντησής των Ισπανών πρεσβευτών, έφθασε στην Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας σε μια προσπάθεια  άσκησης ισορροπιών  που όμως μπήκε  τελικά στα καλούπια που είχε «πάρει» ο κ. Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία πλέον μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου ενώπιον του αμήχανου  Γερμανού υπουργού, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο οι υποστηρικτές της αλλά και άλλοι παράγοντες έχουν αποδεχθεί το επιχείρημα ότι οι διερευνητικές επαφές είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και συνεπώς δεν πρέπει να διαταραχθεί το κλίμα  αρχίζει να προετοιμάζει το έδαφος  για ένα από τα γνωστά της παιγνίδια:  είτε εκβιαστικά η Ελλάδα θα πιεστεί να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων που το «μενού» θα σερβίρεται από την Άγκυρα, είτε θα υπάρξει αδιέξοδο  το οποίο θα χρεωθεί η … «αδιάλλακτη» Ελλάδα.

Η ανάδειξή των διερευνητικών ως μείζονος σημασίας εξέλιξη αποσκοπεί ακριβώς στο να μεταφέρει την πίεση στην Ελλάδα η οποία θα δυσκολεύεται κάθε φορά να εξηγήσει  ότι δεν είναι  δυνατόν  να αποδεχτεί συζήτηση και διαπραγμάτευση επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της αλλά και της ίδιας της κυριαρχίας της  και ότι οι Διερευνητικές επαφές πρέπει αποκλειστικά και μόνο να επικεντρωθούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.

Ο  κ. Τσαβούσογλου  ενώπιον του Γερμανού  ΥΠΕΞ   απαρίθμησε τα θέματα που πρέπει  να βρεθούν στο τραπέζι των διερευνητικών: χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, θαλάσσιες αρμοδιότητες. Ενώ φρόντισε να φέρει στην επικαιρότητα ως πηγές έντασης στην περιοχή, την  «στρατιωτικοποίηση»  των νησιών και την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο.

Και ο Γερμανός Υπουργός απλώς έσπευσε να δηλώσει «ευτυχής» επειδή όπως είπε  «αφήνοντας πίσω τις δύσκολες ημέρες και τις διενέξεις  αρχίζουμε  το φετινό έτος, με τις διερευνητικές επαφές. Δεν μιλώ μόνο εκ μέρους της Γερμανικής κυβέρνησης αλλά και εξ ονόματος πολλών συναδέλφων μου στην ΕΕ. Όλοι δέχτηκαν θετικά αυτό το πρώτο βήμα για μια διπλωματική λύση…». Η δήλωση αυτή του κ. Μάας δείχνει είτε ότι αγνοεί παντελώς το θέμα είτε ότι απλώς αποδέχεται  και νομιμοποιεί τους τουρκικούς ελιγμούς.

Εξάλλου ο κ. Τσαβούσογου απροκάλυπτα κάρφωσε τους Γερμανούς και όσους εταίρους φρόντισαν ώστε να πέσει στα μαλακά η Άγκυρα στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου  λέγοντας ότι οι συναντήσεις και η  διπλωματική αντεπίθεση τη ς Τουρκίας προς την Ευρώπη  δεν έχει σχέση με τον φόβο των κυρώσεων.

«Δεν αρχίσαμε τις επαφές επειδή φοβόμαστε τις κυρώσεις. Αντιθέτως, ανταποκριθήκαμε θετικά επειδή  πήραμε ένα θετικό μήνυμα από την Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο..» είπε ο κ. Τσαβούσογλου ενώ επικαλούμενος τον κ.Μάας τόνισε ότι η Τουρκία ήταν πάντοτε έτοιμη για διαπραγμάτευση άνευ όρων σε αντίθεση με την Ελλάδα που… προβάλει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας απαντώντας στην ίδια ερώτηση έσπευσε να «σκοτώσει» την προοπτική επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε αγγίξει πολλά θέματα, πρόσφυγες, οικονομία, πανδημίες… Θέλουμε να είμαστε σε εποικοδομητικό διάλογο και είπα ότι δείξαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε αυτές τις συνομιλίες. Στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αντί Μέτρων, η πραγματοποίηση συμφωνημένων βημάτων και μια εποικοδομητική συνεργασία θα ήταν αμοιβαία επωφελής».

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι  προφανές ότι η Τουρκία  θα επιδιώξει εκ του ασφαλούς και με την κάλυψη των «άλαλων» ευρωπαίων  να τορπιλίσει τις διερευνητικές επαφές οι οποίες έτσι θα εξελιχθούν σε μια προσπάθεια όχι ανταλλαγής απόψεων και θέσεων αλλά σε αγώνα για το blame game ώστε θεωρητικά η Άγκυρα να αποσυνδέσει πλήρως τα ευρωτουρκικά  με τις  προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δυο κρατών μελών.

Η αποστολή των Π. Αποστολίδη  και Αλ.Κουγιού μάλλον θα αποδειχθεί ιδιαιτέρα απλή την επομένη Δευτέρα όταν στις 10.00 π.μ. θα συναντηθούν με την τουρκική  αντιπροσωπεία στο ξενοδοχείο Swissotel  στο Μπεσίκτας πάνω από τον Βόσπορο. Δεν θα έχουν παρά να συζητήσουν και  καταγράψουν αυτά τα θέματα που η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να βρεθούν στην ατζέντα τους και συγχρόνως  να παραδώσουν στην τουρκική πλευρά  την πρόταση της Αθήνας για το πως θα πρέπει να συνεχισθούν  οι συνομιλίες και σε ποιο σημείο να επικεντρωθούν. Δικαιολογημένα η ελληνική αποστολή έχει κλείσει εισιτήρια επιστροφής για την ίδια ημέρα, καθώς μια τέτοια συζήτηση, συνοδευόμενη και με την αναγκαία ανασκόπηση του τελευταίου γύρου των διερευνητικών δεν μπορεί να κρατήσει και πολλές ώρες.

liberal.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα