Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος από τις 28 Μαΐου – Η αντίδραση του Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία

Ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος με το Ισραήλ να κάνει ανάκληση πρεσβευτών. 

Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική οδό που προσφέρει μια πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους. Δηλαδή δύο κράτη, το ένα πλάι στο άλλο, σε ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο κ. Στέρε.

«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί έναν τρόπο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων οι οποίες έχουν χάσει έδαφος σε αυτή τη μακροχρόνια και βάναυση διαμάχη. Στέλνει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης», επεσήμανε ο Νορβηγός ηγέτης.

«Αυτό τελικά μπορεί να καταστήσει εφικτό να επαναληφθεί η διαδικασία προς την επίτευξη λύσης δύο κρατών και να της προσδώσει ανανεωμένη δυναμική. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας πρέπει να βασιστεί στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», υπογράμμισε ο κ. Στέρε, προσθέτοντας ότι «η λύση των δύο κρατών είναι προς το καλύτερο συμφέρον του Ισραήλ».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προγραμματίζει να ανακοινώσει την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σήμερα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial. Εκπρόσωπος του γραφείου του Σάντσεθ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα πως προχωρά στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, μεταδίδουν ιρλανδικά ΜΜΕ.

Το Δουβλίνο είχε αναγγείλει στις αρχές Απριλίου πως ετοιμαζόταν για την κίνηση αυτή και την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εντός Μαΐου.

«Σήμερα Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία αναγνωρίζουμε το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη» είπε ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε δηλώσεις του στο Δουβλίνο.

«Είναι το μόνο αξιόπιστο μονοπάτι για την ειρήνη», πρόσθεσε ο κ. Χάρις. «Τονίζουμε όμως ότι η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση “για διαβουλεύσεις” των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός ξωτερικών Ίσραελ Κατς.

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/norvigia-kai-irlandia-anagnorizoun-to-palaistiniako-kratos-apo-tis-28-maiou-i-antidrasi-tou-israil/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα