Να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 

ΝΕΟ διεθνές ρεζίλεμα για την Κύπρο. Το νέο βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera παρουσιάζει την Κύπρο να εμπλέκεται σε έρευνα για το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Πώς εμπλέκεται; Μέσα από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Με βάση την έρευνα και τα όσα αναφέρθηκαν, η Κύπρος θα έδινε «διέξοδο» μέσω της παραχώρησης υπηκοότητας σε μεγαλοαπατεώνα εν δυνάμει επενδυτή. Βρετανός πρώην αστυνομικός της Scotland Yard φέρεται να αναφέρει σε υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera ότι δεν είναι δύσκολο να δοθεί κυπριακή υπηκοότητα σε ξένο επενδυτή, που ενδιαφερόταν να ξεπλύνει χρήματα αγοράζοντας αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα. Η κυπριακή υπηκοότητα, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, θα δινόταν σε Κινέζο εγκληματία με καταδίκες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

ΕΧΟΥΜΕ καταγράψει τις αντιδράσεις στη Λευκωσία, στις οποίες δίνονται κάποιες -αναμενόμενες- απαντήσεις. Απαντήσεις που είχαν δοθεί εν πολλοίς και μετά το πρώτο βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου, ενώ από τότε υπήρξαν εξελίξεις, όπως ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος καθώς και το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, που είχε συσταθεί αμέσως μετά. Σύμφωνα με την προχθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας, «ήδη, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δηλώσει, η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις για όσους τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών δικαιολογούν κάτι ανάλογο…».

ΜΠΟΡΕΙ ο καθένας να αναπτύσσει τις δικές του εκδοχές, να προτάσσει δικαιολογίες και να διαμορφώνει τη δική του πραγματικότητα. Εκείνο που προέχει είναι να αξιολογήσουμε τις νέες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση να μην υποβαθμιστούν. Να μη θεωρηθούν επανάληψη της προηγούμενης έρευνας. Η δημοσιογραφική έρευνα ξεκίνησε και συνεχίζεται και προφανώς εκείνο που διαπιστώνεται και στις δυο περιπτώσεις των βίντεο που προβλήθηκαν είναι πως η Κύπρος είναι μέρος του παιχνιδιού. Και αυτό γίνεται μέσα από την παραχώρηση υπηκοοτήτων. Και η αξιοποίηση του Προγράμματος γινόταν, μερικές φορές, εκτός των διαδικασιών και διά περίεργων και σίγουρα μη μόνιμων διαδικασιών, που ακολουθούνταν.

ΑΥΤΟ που έχει σημασία είναι πως η χώρα διασύρεται και γίνεται διεθνώς ρεζίλι. Αυτό που έχει σημασία είναι πως τα όσα διαδραματίζονται και αναδεικνύονται και μέσα από διεθνή ΜΜΕ εκθέτουν τη χώρα. Είναι προφανές πως μια χώρα με κακή φήμη είναι και ευάλωτη και διαρκώς αναξιόπιστη. Αυτό για να αλλάξει -και επιβάλλεται τούτο να γίνει- χρειάζεται πολιτική βούληση. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και πρωτίστως αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφορών. Αυτό για να γίνει θα πρέπει το πολιτικό σύστημα, οι πολιτειακές εξουσίες και οι πολίτες να προσπαθήσουν από κοινού.

Η ΑΛΛΑΓΗ της εικόνας της χώρας μας είναι υπόθεση όλων. Για να ανατραπεί η αρνητική φήμη, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και ενέργειες που να επιβεβαιώνουν πως δεν υφίστανται πλέον πρακτικές που παραπέμπουν σε διαπλοκή και διαφθορά. Δεν υφίστανται πρακτικές για τις οποίες κατηγορείται η χώρα. Εύκολο δεν είναι να γίνουν ανατροπές, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το χρωστάμε στη χώρα μας, την οποία κάποιοι επιμένουν στον βωμό του κέρδους, του χρήματος, να καταστρέφουν. Να τη διασύρουν. Και κάτι άλλο: Όσοι ευθύνονται να τιμωρηθούν. Ούτε αυτό είναι εύκολο καθώς πολλές φορές τα διαδικαστικά είναι πάνω από την ουσία, η οποία αφορά εκείνους που διασύρουν τη χώρα.

Η Θέση του “Φ”

https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1265811/na-stamatisei-o-diethnis-diasyrmos-tis-choras

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα