Νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στη χώρα μας συμβάλουν στην βελτίωση της παρατήρησης της Γης από το Διάστημα.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Aeolus εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο του 2018 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Αποτελεί τον πρώτο δορυφόρο, ο οποίος παρέχει από το διάστημα τρισδιάστατη απεικόνιση των πεδίων ανέμου στον πλανήτη μας, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες laser.

Απώτερος στόχος της αποστολής Aeolus είναι η βελτίωση των προγνώσεων του καιρού μέσω της αφομοίωσης των δορυφορικών δεδομένων στα αριθμητικά μοντέλα.

Η ομάδα ReACT του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική εταιρία Raymetrics ανέπτυξαν το όργανο eVe για λογαριασμό της ESA και της αποστολής Aeolus. Το όργανο eVe θα είναι εγκατεστημένο στο έδαφος και οι παρατηρήσεις του θα χρησιμοποιούνται για την διακρίβωση των στοιχείων που θα συλλέγει ο Aeolus από το διάστημα (βλ. https://evelidar.eu/).

Το  eVe αποτελεί ένα πρότυπο σύστημα τηλεπισκόπησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων με τη χρήση τεχνολογίας laser και θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής για την αξιοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας στις τεχνολογίες του Διαστήματος. Συγκεκριμένα, το σύστημα eVe θα παραχωρηθεί προσεχώς στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη μελλοντική του εκμετάλλευση σε δορυφορικά προγράμματα της ESA (Aeolus, EarthCARE, Sentinels), ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες εξαγωγής Ελληνικών τεχνολογιών σε μετεωρολογικές υπηρεσίες και ερευνητικές υποδομές ανά τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε από την μηνιαία έκδοση του έγκριτου διεθνούς περιοδικού Meteorological Technology World Expo το οποίο αναφέρεται εκτενώς στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας που θα συμβάλει στην βελτίωση των ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων από διαστημικές αποστολές.

(τεύχος Σεπτεμβρίου 2020: https://www.ukimediaevents.com/publication/b853e52b/34)

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα