Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι 3 ισραηλινά αεροσκάφη F-35 πραγματοποίησαν την επίθεση στο Ιράν, στοχεύοντας ένα σύστημα ραντάρ αεράμυνας που είναι επιφορτισμένο με την προστασία της πυρηνικής εγκατάστασης Natanz στο Ισφαχάν.

Σύμφωνα με το ABC News  «τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έξω από το Ιράν σε μια πολύ περιορισμένη επίθεση το πρωί της Παρασκευής».

Σύμφωνα με αποκλειστικές δορυφορικές εικόνες που έλαβε το CNN από την Umbra Space, δεν φαίνεται να υπάρχει εκτεταμένη ζημιά σε αεροπορική βάση που φέρεται να είχε στόχο το ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα.

Οι δορυφορικές εικόνες ελήφθησαν από το Synthetic Aperture Radar (SAR) γύρω στις 10:18 π.μ. τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το CNN, δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες τρύπες στο έδαφος και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα κατεστραμμένα κτίρια. Θα χρειαστούν πρόσθετες δορυφορικές εικόνες για την επαλήθευση της παρουσίας καμένων τμημάτων – τα οποία μπορεί να μην είναι ορατά από εικόνες SAR – γύρω από το συγκρότημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εικόνες SAR δεν είναι όπως οι κανονικές δορυφορικές εικόνες.

Οι εικόνες SAR δημιουργούνται από έναν δορυφόρο που μεταδίδει ακτίνες ραντάρ που μπορούν να περάσουν μέσα από σύννεφα, όπως εκείνες που επί του παρόντος εμποδίζουν τους δορυφόρους να φωτογραφίσουν την περιοχή. Αυτές οι ακτίνες ραντάρ αντανακλώνται από αντικείμενα στη Γη και φτάνουν στους δορυφόρους.

Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης ότι τα ιρανικά αεροσκάφη F-14 Tomcat που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση στο παρελθόν δεν βρίσκονται εκεί αυτή τη στιγμή. Πρόσθετες αρχειακές δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από το CNN δείχνουν ότι τα F-14 Tomcats δεν ήταν εκεί για αρκετό καιρό πριν από το χτύπημα.

Νέες λεπτομέρειες για την ισραηλινή απάντηση: 3 αεροσκάφη F-35 συμμετείχαν στην επίθεση στο Ιράν