«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας προκλητικά τις πάγιες τουρκικές θέσεις για Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι «αναμένουμε από την Ελλάδα να δείξει την ίδια ευαισθησία και πολιτική βούληση όπως η Τουρκία για την επίλυση των διαφορών μας».

Υποστηρίζοντας πως: «Oι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ελλάδα είναι ανοιχτοί», σε σχέση με το παρελθόν, ο Τσαβούσογλου τόνισε : «Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατζέντα θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τα διμερή μας ζητήματα με την Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένουμε από την Ελλάδα να δείξει την ίδια ευαισθησία και πολιτική βούληση» δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις του περιοδικού Criterion.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία στα ενεργειακά με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως: «πρωτοβουλίες που αποκλείουν την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» είναι καταδικασμένες να αποτύχουν». Ο ίδιος επανέλαβε το αφήγημα περί «μεγαλύτερης ακτογραμμής» στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας πρόταση για συνδιάσκεψη των χωρών της περιοχής για τα ενερεγειακά : «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της «ΤΔΒΚ». Ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είμαστε βασικός παράγοντας στην περιοχή. Προτεραιότητά μας, όπως πάντα, είναι η διπλωματία, η συνεργασία και ο συντονισμός. Πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή συνολικής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η πρόταση θα πρέπει να υιοθετηθεί από άλλους παράγοντες και τώρα να εφαρμοστεί.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/m-tsavousoglou-i-ellada-na-deiksei-tin-idia-eyaisthisia-kai-politiki-voulisi-gia-tin-epilysi-ton-diaforon-mas/