Μπελέρης και Γκόρος στα σίδερα ως η όψη του δράματος του ελληνισμού στην Αλβανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παναγιώτη Μπάρκα

Αφορμή για την παρούσα ανάλυση έγινε η δήλωση Ντούλε, προέδρου του ΚΕΑΔ και βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος  με τη σφραγίδα του Λιουλεζίμ Μπάσια, ότι ο  Γιώργος Γκόρος από χθες στη φυλακή με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας «είναι θύμα του Ράμα». Ο Γκόρος υπήρξε δήμαρχος Χιμάρας επί τρεις θητείες με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα και νυν δήμαρχος εν υπηρεσία, αφού ο εκλεγμένος Δήμαρχος Φρέντυ Μπελέρης της συμμαχίας τριών κομμάτων, βρίσκεται επίσης στη φυλακή. Ο Ντούλες με τη δήλωση αυτή  υπερασπίζεται τον μέχρι χθες άσπονδο εχθρό του Γκόρο και έγινε  μετά την ερώτηση δημοσιογράφου ότι ο Γκόρος συνελήφθη μετά την μήνυση σε βάρος του από μέρους του Μπελέρη από τη φυλακή!

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ;!

Με αφορμή τη φυλάκιση των δύο Ελλήνων μονομάχων στη Χιμάρα Μπελέρη και Γκόρου, επί περίπου δέκα χρόνια, με αιχμή του δόρατος το δήμο Χιμάρας, η ανάλυση επιδιώκει να φωτίσει την σκληρή και επικίνδυνη πραγματικότητα, ένα εθνικό δράμα, που κρύβει το γεγονός αυτό για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Επιδιώκει να υψώσουμε φωνή για να παρεμποδιστούν αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις. Να δείξουμε με το δάχτυλο τους πραγματικούς αυτουργούς αυτού του εθνικού μας δράματος επί δεκαετίες:- ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Ως συνήθως, το πάνω χέρι έχουν αλβανικές δομές.

Οι ελληνικοί κύκλοι παίζουν με ελεγχόμενους από τις αλβανικές δομές Βορειοηπειρώτες, που φέρονται ως «Έλληνες υπερεθνικιστές», αλλά στηρίζουν τον εθνικισμό τους στη μάχη κατά ομογενών αντιπάλων τους, που επιτρέπει έτσι την κατασπάραξη των πραγματικών εθνικών συμφερόντων, είτε είναι πολιτικά, είτε περιουσιακά, είτε πολιτιστικά, είτε εκπαιδευτικά.

Μαρτυρεί και το γεγονός ότι οι δύο κορυφαίοι Έλληνες φυλακισμένοι Μπελέρης και Γκόρος υπήρξαν συνεργοί των Τιράνων, ο ένας κρυφά και άλλος δημοσίως. 

Ο ΡΟΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΘΗΝΑ.

Στο κενό επίσημης και σοβαρής εθνικής πολιτικής της Αθήνας προς το Βορειοηπειρωτικό, οι γνωστοί αυτοί κύκλοι, ανέλαβαν, μέσα από αυθορμητισμό, αυτοσχεδιασμό και τυχοδιωκτισμό, «τη χάραξη εθνικής πολιτικής». Στην ουσία, πρόκειται για παραπέτασμα κάλυψης συμφερόντων που ενώ φέρουν εθνική χροιά καμιά σχέση δεν έχουν με εθνικό χρέος.

Ποτέ όμως δε διανοήθηκαν ότι «ο εθνικισμός τους» χρησιμοποιείται από αλβανικής πλευράς, είτε για να παγιδεύσει, όποτε τα Τίρανα ή τρίτοι χρειαστούν και κρίνουν, τις διμερείς σχέσεις, είτε για να τροφοδοτήσει τον αλβανικό ανθελληνισμό, που εντοπίζει ως άμεσο, εύκολο και απροστάτευτο στόχο εκδίκησης τον Ελληνισμό της Αλβανίας.

Αδυνατώντας να απαλλαχτούν από αυτή την κατ’ επανάληψη παγίδα, με αποκορύφωμα την τωρινή σε εξέλιξη, επιδιώκουν  να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες και να δικαιολογήσουν τις «εθνικές τους» αποτυχίες, αναζητώντας θύματα μεταξύ των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, που δεν ακολουθούν τους ίδιους, ή τους συνεργάτες τους, ή επιδιώκουν να προειδοποιήσουν και να εμποδίσουν αυτή την πορεία εθνικής καταστροφής, όπως ο γράφων.

Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΔΡΑΜΑΤΟΣ.

Η φυλάκιση του Γιώργο Γκόρου αποτελεί μια προαναγγελθείσα δραματική εξέλιξη. Θα σεβαστώ εν΄ μέρη το αίτημά του να μη αναφέρω δημοσίως τα όσα μου εμπιστεύτηκε. Επικαλέστηκε φόβους του ότι οι γνωστοί κύκλοι στην Ελλάδα που κυνήγησαν τον ίδιο θα με καταδιώξουν κι εμένα περισσότερο. (Δεν είχε άδικο. Εδώ, εντοπίζω τώρα τη λυσσαλέα προσπάθεια να με απολύσουν από το ΑΠΕ και να μου κλείσουν το στόμα). Τώρα που κατέληξε στη φυλακή, είμαι βέβαιος ότι θα βρει τρόπο να μιλήσει.

Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΚΟΡΟ  ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ

Μόλις ο Γκόρος ανέλαβε τα ινία του δήμου Χιμάρας, αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, διαπίστωσε τρομαχτικές πραχτικές αλλοίωσης των περιουσιών των Ελλήνων.  Ετοίμασε και παρέδωσε στην Πρεσβεία 15 φακέλους με παραβάσεις φωτιά σε βάρος των περιουσιών της Χιμάρας. Δεν γνωρίζω τους λόγους που το έκανε. Ίσως για να αποχτήσει την εμπιστοσύνη  της Ελλάδας που τον αντιμετώπιζε εχθρικά. Ίσως για να έδινε άλλοθι στο Ράμα στα μελλοντικά του σχέδια. Από την Πρεσβεία δεν έλαβε ποτέ καμιά απάντηση. Μετά από προσωπικό ενδιαφέρον προέκυψε ότι φάκελοι δεν υπήρχαν και ότι στην Πρεσβεία υπήρξε ένα άτομο που στα θέματα αυτά είχε μεγαλύτερες αρμοδιότητες από την αρχή της Πρεσβείας.

Ταυτόχρονα ο Γκόρος προσφέρονταν στην ελληνική κοινότητα στη Χιμάρα για παραχώρηση οικοπέδου για το σχολείο, για την επισκευή του παλιού σχολικού κτιρίου, για το συντονισμό των προσπαθειών για άνοιγμα λυκείου στα ελληνικά κλπ. Η αντίδραση από την ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν σκληρή και αποτρεπτική και βοηθούσε τα Τίρανα για να εμπόδιζε την προσπάθεια αυτή.

Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο δήμαρχος Γκόρος αναζήτησε άλλους δίαυλους επικοινωνίας στην Ελλάδα για να μιλήσει για την κατάσταση. Φαίνεται ότι έπεσε σε ανθρώπους της γραμμής που εκπροσωπεί σήμερα ο Μπελέρης. Από τότε ο πόλεμος εναντίον του σκλήρανε μέχρι την απόφαση για την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας.

Στο εξής, ο Γκόρος θα αναγκαστεί να βρει μόνιμο  και αποκλειστικό καταφύγιο στο Ράμα. Θα γίνει ένα καλό εργαλείο στα χέρια του. Επαναλήφθηκε το γνωστό και διαδεδομένο φαινόμενο μεταξύ των απλών και επώνυμων Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.

Όταν δεν βλέπουν την αναμενόμενη ζεστασιά και στήριξη από Ελλάδα, πρώτα αποσύρονται, στη συνέχεια αμολούν ύπουλα την ελληνική συνείδηση για να βρουν στο τέλος καταφύγιο σε αλβανική αγκαλιά. Όσοι Έλληνες αντιστέκονται δέχονται διπλό διωγμό, και από αλβανική και από ελληνική πλευρά!

Γνωστό όμως και το αποτέλεσμα. Θα κατέληγε στη φυλακή, όπως πολλοί άλλοι συνεργάτες του Ράμα,  ο ρόλος των οποίων έληγε. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές  θα πρέπει εσπευσμένα να αναλάβουν ευθύνες και δράση για να σταματήσουν τα επικίνδυνα αυτά παιχνίδια. Ο εναπομείνας στα πατρώα εδάφη Ελληνισμός της Αλβανίας, δεν πρέπει να αφεθεί σε μοίρα θύματος, ανάμεσα στις προαναφερόμενες σκληρές μυλόπετρες, όπου η ελληνική ακούει σε κυρίως ιδιοτελή οφέλη.

Η σύλληψη και του Γκόρου αποτελεί τρομαχτική μαρτυρία του κλίματος αυτού, αλλά που σίγουρα αναμένεται να κλιμακωθεί. Εδώ έγκειται ο κίνδυνος, με την Ελλάδα, ακόμα και την επίσημη, να αναλαμβάνει ρόλο εγγυητή του νικητή στην αδελφοκτονία των ελάχιστων Βορειοηπειρωτών στις εστίες τους. Ήδη οι χαράκτες της ταχτικής εξόδου από την κρίση της σε εξέλιξη αποτυχίας των κύκλων αυτών, που ακούει στην υπόθεση Μπελέρη, έχουν προμηνύσει μια τέτοια μαύρη εξέλιξη και έχουν ως πρότυπο την υπόθεση Γκόρου, την οποία οι ίδιοι είχαν μαγειρέψει.

Στην Ελλάδα, η σύλληψη του Γκόρου θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία. Κανείς δεν σκέφτηκε το τραγικό τέλος δύο Ελλήνων παραγόντων, των οποίων η διαμάχη μεταξύ τους τους οδήγησε στη στενή.

Κανείς δεν θέλει στην Ελλάδα να διανοηθεί ότι το παιχνίδι της αλληλεξουδετέρωσης μεταξύ των Ελλήνων, με το απλωμένο χέρι της Ελλάδας και την πυγμή των Τιράνων θα φέρει δυσοίωνα εθνικά αποτελέσματα.

Ο ΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΚΟΡΟΥ

Στην περίπτωση Γκόρου, ο Ράμα έχει την ευκαιρία να δηλώσει ενισχυμένα περί ανεξαρτησίας της Αλβανικής δικαιοσύνης. Και όταν μάλιστα ο αγαπητός δήμαρχός του, ο Γκόρος, είναι κατάδικος μετά από μήνυση του φυλακισμένου Μπελέρη,

Συνεπώς, στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες δεν τρώγονται μεταξύ τους, από μόνοι τους, αλλά  επειδή έτσι τους θέλουν οι Αθηναίοι. Δεν μιλάω για τα Τίρανα διότι αυτός είναι ο στόχος τους και τον πετυχαίνουν μια χαρά!

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα