Με αφορμή το θάνατο του Νίκου Μπελογιάννη (γιου του εκτελεσθέντος).

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πέθανε σε μικρή, σχετικά ηλικία, 68 ετών, ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος της Έλλης Παπά και του Νίκου Μπελογιάννη που εκτελέστηκε τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια.
Η εγκυμοσύνη της στο Νίκο Μπελογιάννη έσωσε την Έλλη Παπά από τη θανατική καταδίκη.
Στην ομάδα Μπελογιάννη συμμετείχε, τότε, και ένας νεαρός στρατιώτης ο Τάκης Λαζαρίδης ο οποίος, επίσης γλύτωσε τη θανατική ποινή λόγω νεαρού της ηλικίας.
Ενώ θα περίμενε κανείς την έντονη δραστηριοποίηση και του Νίκου Μπελογιάννη και του Τάκη Λαζαρίδη με το ΚΚΕ, και οι δύο υπήρξαν σφοδροί πολέμιοι του κόμματος καθώς μεγάλωναν και συνειδητοποιούσαν τον ολοκληρωτισμό του.
Παρά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του κομμουνισμού, κυρίως, στην σταλινική εκδοχή του αλλά και στην λενινιστική αφού το ολοκληρωτικό, γραφειοκρατικό σοβιετικό καθεστώς το δημιούργησε ο Λένιν και ο Στάλιν του έδωσε ακραία, εγκληματικά χαρακτηριστικά (και ο Τρόσκυ απο κοντά με τον Λένιν στήριξε το σύνολο των επιλογών του, πλην μερικών εξαιρέσεων) υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που ακόμη πιστεύουν στον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του.
Ας δουν τι έγραψαν και τι είπαν άνθρωποι που έζησαν από μέσα τις μεθόδους και τις αντιλήψεις του.
Υπάρχουν αρκετοί μελετητές που ασχολήθηκαν με τον θεωρητικό εκφραστή των κομμουνιστικών αντιλήψεων, τον Μάρξ, μετά το 1991 και η γνώμη τους για το αν στην μαρξιστική θεωρία ενυπάρχει το στοιχείο του ολοκληρωτισμού διϋστανται.
Δεν θα επιμείνω, σήμερα, στο θέμα αυτό, επιφυλασσόμενος να επανέλθω εκτεταμένα μια άλλη φορά.
Προσωπικά πιστεύω πως η διάθεση του Μάρξ ήταν ανθρωπιστική, η θεωρία του, όμως, ιδίως οι αναφορές στην Δικτατορία του Προλεταριάτου και της ταξικής πάλης, κυρίως, στην επαναστατική της διάσταση, ενείχε το στοιχείο του ολοκληρωτισμού.
Απο τα προβληματικά στοιχεία της θεωρίας του, τα μεταφυσικά και ουτοπικά χαρακτηριστικά που έδωσε στο προλεταριάτο τα οποία όχι, μόνο, δεν φάνηκαν αλλά ο Λένιν το παρέκαμψε τελείως υποστηρίζοντας μια επαναστατική πρωτοπορία η οποία επικάθησε και στα σοβιέτ και στο κόμμα. Αυτό που αργότερα ονομάστηκε νομενκλατούρα. Νομίζω και ο Γκράμσι, αργότερα υποστήριζε την ανάγκη μιας εξωγενούς, διανόησης που θα καθοδηγήσει το κόμμα (οργανικοί διανοούμενοι).
Ό,τι και να πει κανείς για τον Μάρξ θα πρέπει να του αναγνωρίσει δύο, τουλάχιστον, στοιχεία.
Το πρώτο είναι ότι έκανε την καλύτερη, μέχρι σήμερα ανάλυση του καπιταλισμού.
Και το δεύτερο ότι ήταν εξαιρετική και ευφυής η θεωρία του περί αλλοτρίωσης πάνω στην οποία στηρίζεται και το σύνολο του έργου του (απελευθέρωση του ανθρώπου απο την αλλοτρίωση).
Θα τα πούμε, όμως, αναλυτικά μια άλλη φορά.
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι!”

    https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=84040
    https://www.scribd.com/doc/11837318/Τάκης-Λαζαρίδης-Ευτυχώς-ηττηθήκαμε-σύντροφοι
    https://www.kathimerini.gr/k/sunday-edition/561103294/o-takis-lazaridis-stin-kathimerini-tis-kyriakis/

    Στο ίδιο συμπέρασμα με τον Τάκη Λαζαρίδη κατέληξε και ο Λεωνίδας Κύρκος, στην τελευταία του συνέντευξη, προ του θανάτου του.
    https://www.kathimerini.gr/society/270621/eytychos-poy-den-nikise-i-epanastasi-mas/

    • Πολλοί είπαν ,-ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του ”παραδείσου ”τους το 1989- το ”ευτυχώς ηττηθήκαμε ,σύντροφοι”, αλλά κανένας τους και ποτέ δε είπαν ούτε έγραψαν την φράση ”Ζητούμε συγγνώμη από το Έθνος, την Ελλάδα και τους Έλληνες γιατί παρασύραμε πατριώτες και ευαίσθητους Έλληνες -ιδίως νέους- από το 1941-44 ,με το πρόσχημα να αντισταθούμε στους Γερμανούς κατακτητές-όχι όμως στους Σλαβο-Βουλγάρους κατακτητές(γιατί άραγε;) – και στη συνέχεια τους στείλαμε να σκοτωθούν για να κομμουνιστοποιήσουμε την Ελλάδα ,την οποίαν καταστρέψαμε περισσότερο από τους τρείς κατακτητές και της πήραμε το 1949 και 28000 ανήλικα Ελληνόπουλα ,που τα περισσότερα ορφανά δεινοπάθησαν στις χώρες του ”Κομμουνιστικού παραδείσου” και όσα επέστρεψαν έγιναν γενίτσαροι κομμουνιστές και διαδίδουν -όπου βρεθούν και όπου σταθούν-τις απάνθρωπες και διχαστικές ιδέες τους ,αλλά απολαμβάνουν και τα κεκτημένα και τα χρήματα της Ευρωπαικής Ενώσεως.
      Χωρίς ειλικρινή μετάνοια όμως δεν υπάρχει λύτρωση και ούτε άφεση αμαρτιών για τους ίδιους και για όλους μας για άλλα ανομήματά μας..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα