Μας είπαν ότι η εισβολή θα γίνει την Τετάρτη: Τι δήλωσε ο Ζελένσκι σε διάγγελμα στον Ουκρανικό λαό, που ο εκπρόσωπός του πήρε πίσω…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, δήλωσε ότι μας είπαν πως η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Το αιφνιδιαστικό τηλεοπτικό διάγγελμα έγινε αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενημερώθηκε ότι την Τετάρτη θα γίνει η ρωσική εισβολή στη χώρα του. Δεν ανέφερε ποιος ή ποιοι τον ενημέρωσαν. Αλλά η 16η Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία στην οποία αναφέρθηκε το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ.

Οι πληροφορίες διακινήθηκαν αρχικά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακήρυξε «ημέρα ενότητας» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανή για να εξαπολύσει η Ρωσία μια επίθεση.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του προσπάθησε να αλλάξει τις εντυπώσεις που δημιούργηθηκαν.

Λίγες ώρες μετά την έκδοση της δήλωσης του, ότι άκουσε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στη χώρα του στις 16 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος απέσυρε την πρόβλεψη, διευκρινίζοντας ότι αναφερόταν μόνο σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Η πρώτη δήλωση “τρόμαξε” τις αγορές.

«Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης», είπε ο Ζελένσκι σε δήλωση σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Ωστόσο, αφού τα σχόλιά του έγιναν δεκτά από πολλούς, ο εκπρόσωπός του, Sergii Nykyforov, είπε ότι ο πρόεδρος, ο οποίος είναι πρώην κωμικός, έλεγε μόνο όσα έχουν αναφερθεί αλλού.

«Ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια ημερομηνία που διαδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης», είπε ο εκπρόσωπος του στο NBC News.

Οι παρατηρητές είπαν ότι ο Ζελένσκι φαινόταν να ήταν σαρκαστικός σε όσους παρακολούθησαν το βίντεό του.

  • ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Οι δηλώσεις του Ουκρανού ηγέτη, που έγιναν σε μια ομιλία του προς το έθνος, που αναρτήθηκαν στο Facebook (ΕΔΩ), έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

Ανέφερε τα παρακάτω:

Σπουδαίοι άνθρωποι μιας σπουδαίας χώρας! Υπήρξαν σοβαρές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις μπροστά στη χώρα μας, οι οποίες απαιτούν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και συγκεκριμένες ενέργειες από εμένα και τον καθένα μας.

Μας εκφοβίζει ένας μεγάλος πόλεμος και ορίζουμε για άλλη μια φορά την ημερομηνία της στρατιωτικής εισβολής. Δεν είναι η πρώτη φορά. Αλλά το κράτος μας είναι ισχυρότερο σήμερα από ποτέ.

Προσπαθούμε για ειρήνη και θέλουμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων. Και το Donbass, και η Κριμαία θα επιστρέψουν στην Ουκρανία. Μόνο με διπλωματικό τρόπο. Δεν χαζεύουμε άλλου, αλλά δεν θα δώσουμε τα δικά μας. Έχουμε έναν καταπληκτικό στρατό.

Τα αγόρια μας διαθέτουν μοναδική εμπειρία μάχης και σύγχρονα όπλα. Αυτό είναι ήδη φορές ισχυρότερο από το στρατό πριν από οκτώ χρόνια. Είμαστε σίγουροι για τις ένοπλες δυνάμεις μας, και ο στρατός μας επίσης πρέπει να νιώθει την υποστήριξή μας, τη συντροφικότητα και την ενότητά μας Η βάση του στρατού μας είναι η εμπιστοσύνη των δικών μας ανθρώπων και μια ισχυρή οικονομία.

Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι ημέρα επίθεσης. Θα την κάνουμε μέρα ένωσης. Το διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί. Σήμερα το απόγευμα θα κρεμάσουμε εθνικές σημαίες, θα βάλουμε γαλαζοκίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε στον κόσμο την ενότητά μας.

Έχουμε μια μεγάλη ευρωπαϊκή φιλοδοξία. Θέλουμε ελευθερία και είμαστε έτοιμοι να την ψηφίσουμε. 14 χιλιάδες υπερασπιστές και πολίτες που πέθαναν σε αυτόν τον πόλεμο μας παρακολουθούν από τον ουρανό. Και δεν θα προδώσουμε τη μνήμη τους.

Όλοι θέλουμε να ζούμε ευτυχισμένοι, και η ευτυχία αγαπά τους δυνατούς. Ποτέ δεν μπορέσαμε να τα παρατήσουμε και δεν πρόκειται να το μάθουμε αυτό.

Αγαπώ την Ουκρανία! Είμαστε ήσυχοι! Είμαστε δυνατοί! Είμαστε μαζί!

Πριν από το μήνυμα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες.

«Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές και επιχειρηματίες έφυγαν από τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως την Ουκρανία.

«Επιστρέψτε στον λαό και τη χώρα σας, που ήταν η πηγή των εργοστασίων και της περιουσίας σας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

  • Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ στον Guardian: H Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία “εκτός κι αν προκληθούμε” 

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε».

Ειδικότερα ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005, τόνισε πως «δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε».

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

  • Τζόνσον και Μπάιντεν βλέπουν υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία

Παράλληλα, η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπόρις με τον Τζο Μπάιντεν, πως συμφώνησαν ότι υπάρχει ακόμη ένα κρίσιμο περιθώριο για τη διπλωματία και μια πιθανότητα να υποχωρήσει η Ρωσία και να αποφευχθεί μια καταστροφή στην Ουκρανία.

«Συμφώνησαν ότι απομένει ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία και για να κάνει η Ρωσία ένα βήμα πίσω από τις απειλές της απέναντι στην Ουκρανία», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Οι δύο ηγέτες ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους ομολόγους τους άλλων χωρών. Επανέλαβαν επίσης ότι μια εισβολή στην Ουκρανία «θα προκαλούσε μια παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία, με σημαντικές ζημίες τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον κόσμο».

Μπάιντεν και Τζόνσον υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο η Δύση να παραμείνει ενωμένη «απέναντι στις ρωσικές απειλές», κυρίως μέσω της επιβολής σημαντικών κυρώσεων «στην περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας». Είναι εξάλλου αναγκαίο για τις ευρωπαϊκές χώρες «να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μέτρο που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, θα έπληττε στην καρδιά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας».

Νωρίτερα σήμερα ο Τζόνσον είπε ότι είναι πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εντός 48 ωρών» και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απομακρυνθεί από την άκρη του «γκρεμού».

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του στη βορειοδυτική Αγγλία για να επιστρέψει στο Λονδίνο και σχεδιάζει να προεδρεύσει αύριο Τρίτη στη διυπουργική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (την αποκαλούμενη COBR), αφού ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι είναι “βαθιά ανησυχητική” η “σιωπηρή υποστήριξη” του Πεκίνου προς τη Μόσχα στο θέμα της Ουκρανίας. Η υποστήριξη αυτή “είναι ειλικρινά ακόμη πιο αποσταθεροποιητική για την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

  • Η εγκατάλειψη της διπλωματίας ισοδυναμεί με βουτιά στον γκρεμό, τονίζει ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθύτατα για την ουκρανική κρίση και τις «αυξημένες εικασίες» για μία στρατιωτική σύγκρουση, προτρέποντας τους ηγέτες του κόσμου να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να ηρεμήσουν την κατάσταση.

«Πολύ απλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ούτε καν την πιθανότητα μίας τέτοιας καταστροφικής αντιπαράθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους αφότου γευμάτισε με πρεσβευτές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα πως άκουσε ότι η Τετάρτη θα μπορούσε να είναι η ημέρα μίας ρωσικής εισβολής. Η Μόσχα υποστήριξε ότι ήταν έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση για την εκτόνωση της κρίσης, ενώ οι ΗΠΑ σημείωναν πως η Ρωσία ενίσχυε τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Ήρθε η ώρα για εκτόνωση της έντασης και αποκλιμάκωση των ενεργειών στην περιοχή. Δεν υπάρχει χώρος για εμπρηστική ρητορική. Οι δημόσιες τοποθετήσεις θα πρέπει να έχουν στόχο να μειώσουν την ένταση, όχι να τη φουντώσουν», είπε ο Γκουτέρες.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Ακολούθως διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι θα παραμείνει «πλήρως αφοσιωμένος τις επόμενες ώρες και ημέρες» στην ουκρανική κρίση.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να «απέχουν στις διεθνείς σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

«Η εγκατάλειψη της διπλωματίας για μία αντιπαράθεση δεν είναι ένα βήμα που υπερβαίνει μία γραμμή, είναι μία βουτιά στον γκρεμό», τόνισε ο Γκουτέρες. «Συνοπτικά, η έκκληση μου είναι η εξής: Μην απορρίψετε την ειρήνη», συμπλήρωσε.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για την εκκένωση ή τη μετεγκατάσταση των περίπου 1.600 υπαλλήλων του στην Ουκρανία, εκ των οποίων 220 είναι ξένοι υπήκοοι και σχεδόν 1.400 είναι Ουκρανοί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα