Μέσω Κύπρου το Ισραήλ αναβάθμισε τη γεωπολιτική του παρουσία στην Αν. Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ,Naftali Bennett στην Ιερουσαλήμ. Photo via Twitter, NikosChristodoulides, @Christodulides

Το Ισραήλ, μέσω της Κύπρου, έχει ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο: Μία στρατηγική κίνηση με μεγάλη σημασία…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δεν δόθηκε η απαιτούμενη σημασία στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στο Ισραήλ. Και θα έπρεπε… Πάντως, μου προκάλεσε εντύπωση ότι ακόμα και οι συνήθεις «εχθροί» του Νίκου Χριστοδουλίδη, έκλεισαν τα στόματα τους. Προφανώς επειδή γνωρίζουν…

Είναι εντυπωσιακό ότι ο Κύπριος υπουργός έγινε δεκτός από τους πάντες. Από τον πρόεδρο του Ισραήλ, τον πρωθυπουργό και τέσσερις από τους πιο σημαντικούς υπουργούς. Πράγμα ασυνήθιστο διότι, εκτός των άλλων, o κ. Χριστοδουλίδης είναι υπουργός μίας μικρής χώρας, η οποία, όμως, φαίνεται να είναι πολύ σημαντική για το Εβραϊκό Κράτος.

Και όχι μόνο θα έλεγα. Και η Αίγυπτος με τον ίδιο τρόπο σκέφτεται, αλλά και η μόνη υπερδύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Ρωσία η οποία αύξησε τη δύναμη του ναυτικού της στόλου, στην ανατολική Μεσόγειο.

  • Χωρίς αμφιβολία, η στρατηγική θέση της Κύπρου είναι μοναδική, απλά οι διεφθαρμένοι πολιτικοί μας, που εναλλάσσονται στην εξουσία και τη νέμονται, είτε δεν το καταλαβαίνουν -διότι από αντίληψη πιάνουν το μηδέν- είτε δεν την εκμεταλλεύονται διότι έχουν υποταχθεί στην απαράδεκτη «λογική», πως το νησί ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Ήδη τα δύο μεγάλα κόμματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και το ΑΚΕΛ, προσπαθούν να επιβάλουν στο λαό τη δική τους ηττοπάθεια για να γίνει πιο εύκολη η παράδοση της Κύπρου, μέσω του σχεδίου που θα παραδώσει κάποια στιγμή ο άβουλος Αντόνιο Γκουτέρες και θα επιβάλουν -μέσω των διεφθαρμένων πολιτικών- οι Βρετανοί.

Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, ελπίζουμε ότι ο νέος γενικός γραμματέας, δεν θα ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του και θα επαναφέρει το «κομμουνιστικό» κόμμα στην πατριωτική γραμμή. Διότι δεν γίνεται το ΑΚΕΛ να υποστηρίζει όλα τα ξένα επαναστατικά κινήματα, να απαιτεί την πλήρη δικαίωση των Παλαιστινίων, και -την ίδια στιγμή- στο Κυπριακό να προκρίνει και να υποστηρίζει παθιασμένα λύσεις που στη βάση και στην ουσία τους είναι μη εθνικές.

Για τον ΔΗΣΥ, καταλαβαίνουμε. Είναι ένα κόμμα-συνοθύλευμα περίεργων εθνικιστών, «εθνικοφρόνων», και οπαδών της όποιας λύσης. Τι χαϊρι να περιμένει κανείς;

Προσέξτε αυτή τη λεπτομέρεια: Η Βρετανία απαίτησε από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να ανακοινώσει δημόσια την υποστήριξη του στην «πολιτική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων -δηλαδή 50-50 όλα- και αρνήθηκε. Και έσπευσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος την αποδέχθηκε κάνοντας και τη σχετική δήλωση έξω από την Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας. Σε άλλες χώρες δεν θα έστεκε ούτε μέρα στην πολιτική σκηνή. Στο «Νησί των Αγίων», μπορεί και να εκλεγεί πρόεδρος ο εν λόγω κύριος!

Επιστρέφοντας στο ταξίδι του κ. Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, τον οποίο πολεμά το γνωστό διεφθαρμένο σύστημα της μικρής ομάδας πολιτικών, δικηγόρων και άλλων παραγόντων του τόπου, που κυβερνά το νησί, πρέπει να σταθούμε στις δηλώσεις των Ισραηλινών παραγόντων, και οι οποίες έγιναν μετά την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Βεβαίως, περισσότερα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες και καλά κάνει ο Κύπριος υπουργός και κρατά το στόμα του ερμητικά κλειστό. Σε τόσο δύσκολες εποχές για τον τόπο πρέπει να επικρατεί η σοβαρότητα. Διότι δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες εάν όντως έγιναν συμφωνίες με το Ισραήλ για αλληλο-υποστήριξη.

Αυτό που σίγουρα ξύπνησε τους Ισραηλινούς, αλλά και τους Αιγύπτιους, είναι η ανάδειξη της αεροπορικής βάσης του Λευκονοίκου ως απειλή για την Ιερουσαλήμ και το Κάιρο. Το είχαμε καταγράψει και η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει. Ο λαλίστατος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, που αφήνει τη γλώσσα του και πάει περίπατο, αναφέρθηκε στην εχθρική Αίγυπτο. Αλλά η αλήθεια είναι ολίγο διαφορετική.

Έτσι κι αλλιώς, ο Ερντογάν πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα ανατρέψει τον στρατηγό αλ Σίσι και θα θέσει την Αίγυπτο υπό τον έλεγχο του. Αλλά, το Ισραήλ, δεν πρόκειται να γίνει ξανά σύμμαχος της κατοχικής Τουρκίας. Άρα, τα τουρκικά drones πρωτίστως στοχεύουν το Εβραϊκό Κράτος και λιγότερο το Κάιρο, αν και η σημερινή Αίγυπτος αποτελεί θανάσιμο εχθρό του Τούρκου προέδρου.

  • Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ θα φανερωθεί σύντομα και θα είναι ισχυρό. Το Εβραϊκό Κράτος είναι χώρα-σύμμαχος, ιδιαίτερα μετά την απαράδεκτη στροφή της παλαιστινιακής ηγεσίας προς την Τουρκία.
  • Η τρομοκρατική Χαμάς συνεργάζεται πλήρως με τον Ερντογάν, μέχρι να την χρησιμοποιήσει και μετά να την πετάξει στα σκουπίδια και ο αδύναμος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ξεπουλήθηκε στον Ερντογάν με την υπόσχεση μίας έωλης βοήθειας.

Από τη στιγμή που το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν κοινά συμφέροντα, πρέπει να συνεργαστούν και στον στρατιωτικό τομέα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, άλλωστε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να δώσει χείρα βοηθείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο. Και το Ισραήλ θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την κατάσταση στον στρατιωτικό τομέα.

Εάν στην Ιερουσαλήμ πιστεύουν, όπως φαίνεται, ότι η αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο αποτελεί απειλή για την Τουρκία, κάποια στιγμή ας «διευθετήσουν» το πρόβλημα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έστειλαν τα αεροπλάνα τους για να βομβαρδίσουν ξένη χώρα. Και αναφερόμαστε προφανώς στο Ιράν, που το έκαναν σουρωτήρι.

Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο κατάλληλη στιγμή η επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ. Ας κάνει τις ίδιες συμφωνίες και με την Αίγυπτο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να αντιδράσουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών στην περιοχή που «άνοιξε» παράνομα ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει κανείς να επιχειρήσει να φορέσει τα παπούτσια αυτών των συμπατριωτών μας, που αρνούνται την κατοχή της αγαπημένης τους πόλης, πριν τους καταδικάσει. Προσωπικά είμαι εναντίον, λόγω της πολύ μεγάλης πιθανότητας να χρησιμοποιηθούν από τον Ταγίπ Ερντογάν όσοι λάβουν τη μεγάλη απόφαση της επιστροφής κάτω από τη διοίκηση της κατοχικής δύναμης. Ήδη ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ πανηγυρίζει ότι το παράνομο καθεστώς του έλαβε ένα αριθμό αιτήσεων. Την ίδια στιγμή καταλαβαίνω όλους όσους θα διαπράξουν το λάθος. Ο πόνος της απώλειας της Αμμοχώστου είναι πολύ μεγάλος. Χωρίς αμφιβολία. Πολλοί βλέπουν τις περιουσίες τους από τη Δερύνεια. Και δεν μπορούν να τις «αγγίξουν». Πρέπει να υπάρξει μία συνεννόηση με την κυβέρνηση, ώστε να μην νομιμοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι την παράνομη πράξη του Ταγίπ Ερντογάν. Μελετώντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο ισλαμιστής Τούρκος ηγέτης «άνοιξε» μέρος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, για να την εκμεταλλευθεί ο ίδιος και τα τσιράκια του. Και αυτό είναι το πλέον τραγικό…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Πόσο πιο κάτω θα …πέσουν οι Κύπριοι πολιτικοί; Τσακώνονται για την κρατική …χορηγία, για τα χρήματα του κυπριακού λαού που οι ταγοί του Έθνους αποφάσισαν ότι δικαιούνται τα κόμματά. Και γιατί δικαιούνται αυτά τα χρήματα; Για να μην αναγκάζονται να έχουν …χορηγούς. Και όταν ομιλούμε για χορηγούς εννοούμε επιχειρηματίες που ενισχύουν τα κόμματα και τους πολιτικούς, για να παλεύουν φυσικά για τα συμφέροντά τους. Απαράδεκτες καταστάσεις. Οι διεφθαρμένοι του νησιού «νομιμοποιούν» τα κλεμμένα με τέτοιου είδους …χορηγίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο «αείμνηστος» Ανδρέας Βγενόπουλος ισχυρίστηκε πως εξαγόρασε τον δεξιό ΔΗΣΥ και το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ. Τα δύο κόμματα τα πήραν και δεν τα επέστρεψαν τα χρήματα του Βγενόπουλου. Και γιατί τα εισέπραξαν; Μα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του εν λόγω επιχειρηματία…

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θά σέ κλωτσάνε καί θά σ’ αρέσει, δικέ μου.
    Σάν τό σκυλί τους θά σ’ έχουν,
    μά δέ θά ‘χεις ψυχή νά τό νοιώσεις,

    έτσι πού τήν ύπαρξή σου ρημάζεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα