Μάκης Μηχιώτης: ας μείνουν στη Φρεγάτα Ύδρα απερίσπαστοι στην αποστολή τους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Σεραφείμ Μηχιώτη

Eμφανίζονται κάποιοι να γνωρίζουν λεπτομέρειες των πραγμάτων, όχι κατ’ ανάγκην επακριβώς ή/και πλήρως, μπορεί και να αγνοούν κρίσιμες άλλες λεπτομέρειες. Ωστόσο αυτό δεν τούς εμποδίζει από του να σπεύδουν να εξαγάγουν συμπεράσματα και να στηρίξουν επ’ αυτών ανακριτικής υφής ερωτήματα, όχι γιά να φωτίσουν την κοινή γνώμη, αλλά προκειμένου, με τρόπο στρεψόδικο και τελικώς κακόβουλα ερωτήματα, να «στηρίξουν» την υστερόβουλη εκδοχή των πραγμάτων που μπορεί να έχουν κατά νουν…

 

ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΡΕΓΑΤΑ «ΥΔΡΑ»
ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ!

Διαστάσεις ακατανόητης-γιατί όχι και επικίνδυνης- βεντέτας, η οποία, υπό διαφορετικές συνθήκες και περιστάσεις, θα περνούσε απαρατήρητη ή –έστω- δεν θα αξιολογείτο ιδιαιτέρως, τείνει να προσλάβει η δυνάμει ιδιότυπη «κόντρα»γιά τη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό την επωνυμία aspides, στην οποία έχει διατεθεί, μετέχει και επιχειρεί, εις το πλαίσιο των αποστολών που τής ανατίθενται, η Φ/Γ «ΥΔΡΑ» του ΠΝ.

Είναι προφανές, ότι γύρω από την αποστολή aspides και όλως ιδιαιτέρως την…καταλληλότητα της Ελληνικής Φ/Γ να μετάσχει εις την αποστολή αυτή, αποστολή πολεμική βεβαίως, καθώς εξελίσσονται πραγματικές ναυτικές επιχειρήσεις γιά την προάσπιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας εις την περιοχή του Κόλπου του Άντεν, κάποιοι εκτός ΠΝ, εκτός της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ γενικότερα, επιχειρούν να εγείρουν κουρνιαχτό, ενδεχομένως και κουρνιαχτό μεγάλο. Με όργανό τους, στην ιδιότυπη αυτή μεθόδευση, «φωνές» από το χώρο του ειδικού Τύπου, στις οποίες βρίσκουν ευήκοον ούς πηγές αποστράτων του ΠΝ, όπως και συμφερόντων του στρατιωτικού συνδικαλισμού ή/και εμπορικών συμφερόντων, αλλά και πολιτικής/κομματικής ιδεοληψίας.

Ακριβώς δε, προκειμένου να διασκεδασθεί αυτή η διάσταση, ώστε το επιχειρούμενο αφήγημα να αποκτήσει «αντικειμενική» (;) υπόσταση και το απαραίτητο «κύρος», εγείροντας έτσι «ανησυχία» στην κοινή γνώμη, επιχειρείται να να αρθρωθεί ακόμη και εικόνα γιά «επιχείρηση αυτοκτονίας» στην οποία μετέχει η Ελληνική Φ/Γ. Με αναφορές, επιπλέον, και στην επιχείρηση αποστολής Ελληνικής στρατιωτικής ομάδας στη Λιβύη το Σεπτέμβριο του 2023, όταν βρήκαν το θάνατο τρείς ημέτεροι στρατιωτικοί αυτής και δύο Έλληνες σύνδεσμοι, από την Κοινότητας Βεγγάζης, ακριβώς προς ενίσχυση του επικρεμάμενου καθεστώτος «κινδύνου» γιά το Ελληνικό πολεμικό πλοίο και το επιβαίον επ’ αυτού πλήρωμά του.

Γιά όσους θέλουν να είναι ψύχραιμοι, ακριβείς και να ανατρέχουν σε πραγματικά γεγονότα, γεγονός είναι ότι ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, Νίκος Δένδιας, δεν έχει αρνηθεί τους κινδύνους της συγκεκριμένης ναυτικής επιχείρησης, που δεν απέχει από πραγματικό πόλεμο, με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση drones, εξοπλισμένων βεβαίως, τα οποία χρησιμοποιοιύν οι Χούθι, ώστε να στοχοποιήσουν εμπορικά πλοία που κατευθύνονται προς τη διώρυγα του Σουέζ ή/και τα συνοδά πολεμικά πλοία που τα περιβάλλουν γιά την ασφάλειά τους. Και αυτό είναι κάτι το οποίο ο ΥΕΘΑ επανέλαβε και προς τα μέλη του πληρώματος της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε εις το πολεμικό μας πλοίο εις την περιοχή όπου επιχειρεί, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον Α/ΓΕΝ.

 

 

 

Περί «αποστολής αυτοκτονίας»...

Σε σχέση με τα ανωτέρω, είναι ενδεικτικό ότι επιχειρείται μάλιστα να σκιαγραφηθεί ακόμη και ευθύνη της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, εις την περίπτωση ανεπιθύμητης εξελίξεως των πραγμάτων, πολλώ μάλλον που γίνεται ήδη λόγος γιά «αποστολή αυτοκτονίας»: Κάποιοι, συνεπώς, εκτός του πλαισίου λήψεως τέτοιων κρίσιμων αποφάσεων, εμφανίζονται να γνωρίζουν τα πράγματα καλύτερα από τους καθ’ ύλην αρμοδίους και θεσμικώς εντεταλμένους επί των σχετικών αποφάσεων και των ακολουθητέων επιλογών, κάπως σαν …«προφήτες», που δεν προαναγγέλλουν απλώς πιθανά μελλούμενα, αλλά, ενδεχομένως, θα ήθελαν πολύ να τα δουν να μετουσιώνονται σε δραματικές εξελίξεις….

Αυτό το ιδιότυπο «εμπόριο κινδύνου» από άκαπνους που παρακολουθούν τις εξελίξεις, μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους, απο όπου πληκτρολογούν τις «σοφίες» τους, με πρόδηλο σκοπό τον αρνητικό βομβαρδισμό της κοινής γνώμης, φωτογραφίζοντας τελικώς επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα μέχρι σήμερα γνωστά και ευνόητα δεδομένα: Ότι η Ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση aspides είναι βεβαίως προϊόν κυβερνητικής πολιτικής επιλογής, προελθούσα από την επιβαλλόμενη απαίτηση γιά τη χώρα να είναι ενεργητικώς παρούσα σε όλα όσα εξελίσσονται σε περιοχή εθνικής κυριαρχίας, όπως εξ ίσου και εθνικών συμφερόντων, δεδομένης κατά συνέπεια και της απαίτησης γιά εμπράγματης στήριξης των πλόων και της εμπορικής ναυτιλίας, ως χώρας, ημών των Ελλήνων, με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως.

Δηλαδή με τη συμπόρευση και του ΠΝ σε οδούς διέλευσης της ναυσιπλοΐας από την Ερυθρά Θάλασσα, σήμερα που οι υφιστάμενοι κίνδυνοι από τις επιθέσεις των Χούθι(μακρύ χέρι του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν) εκδηλώνονται εμπράκτως, ώστε να παρέχεται αίσθημα ασφαλείας, αλλά και επιτυχούς αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων. Εξ αυτού του λόγου το ΠΝ και μόνον καλείται και επιβάλλεται να είναι παρόν.

Ακριβώς δε, επειδή δεν νοείται και δεν επιτρέπεται ουσιώδης αντίλογος γιά την σκοπιμότητα αυτής καθ’ εαυτής της αποστολής αυτής, το «βάρος» μετατοπίζεται στην παλαιότητα των πλοίων του ΠΝ και συνεπώς των δυνατοτήτων που έχουν να επιχειρούν ασφαλώς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα ήταν καλύτερα γιά το ΠΝ να έχει τη δυνατότητα να αποστείλει στην περιοχή νεώτερης ηλικίας πολεμικό πλοίο. Αλλά και δεν υπάρχει και εξ ίσου πιο άδικη «σπέκουλα» γιά τη βούληση και τις απαραίτητες ενέργειες, από πλευράς της ηγεσίας του ΠΝ (και τελικώς της όλης ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ) το όποιο πολεμικό πλοίο που μετέχει στην αποστολή aspides να είναι προετοιμασμένο στο βέλτιστο δυνατό βαθμό, γιά την ασφάλεια του ίδιου και του πληρώματός του. Κάτι το οποίο αποδείχθηκε θεαματικά με με την άψογη αντιμετώπιση από επαπειληθείσα επίθεση με drones, με επιτυχή βολή από το πυροβόλο 5 ιντσών της Φ/Γ, σε επιβεβαίωση του επαγγελματισμού του προσωπικού της, με αρχή βεβαίως από το πρόσωπο του Κυβερνήτη.

Σε ποιό επίπεδο οι αποφάσεις

Αδυνατεί κανείς να φαντασθεί, ότι μία τέτοια αποστολή δεν θα ανελαμβάνετο, δίχως την στάθμιση και την αντιμετώπιση/επιτυχή ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των Αξιωματικών, ειδικότητος Μηχανικού, του ΠΝ, γιά μία απόφαση, όμως, ως προς την καταλληλότητα του πλοίου, η απόφαση επαφίεται εις το επίπεδο της ηγεσίας του ΠΝ, όπου υπάρχει πλήρης και σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε να εμφανίζονται καταχωρήσεις γιά την αποτελεσματικότητα του συστήματος anti-drones που έχει τοποθετηθεί επί της Φ/Γ «ΥΔΡΑ», ειδικώς γιά την αποστολή στην επιχείρηση aspides, υπό συνθήκες σπουδής στην αναγκαία προετοιμασία του πλοίου γιά την αποστολή που θα ανελάμβανε.

Εμφανίζονται κάποιοι να γνωρίζουν λεπτομέρειες των πραγμάτων, όχι κατ’ ανάγκην επακριβώς ή/και πλήρως, μπορεί και να αγνοούν κρίσιμες άλλες λεπτομέρειες. Ωστόσο αυτό δεν τούς εμποδίζει από του να σπεύδουν να εξαγάγουν συμπεράσματα και να στηρίξουν επ’ αυτών ανακριτικής υφής ερωτήματα, όχι γιά να φωτίσουν την κοινή γνώμη, αλλά προκειμένου, με τρόπο στρεψόδικο και τελικώς κακόβουλα ερωτήματα, να «στηρίξουν» την υστερόβουλη εκδοχή των πραγμάτων που μπορεί να έχουν κατά νουν.

Θα έλεγε κανείς, ότι πρόκειται γιά το έσχατο στάδιο μιάς προμελετημένης χειραγώγησης της ακρίβειας των πραγμάτων. Αλλά, μαζύ με αυτό, εντυπωσιάζει ότι, τέτοιοι στενοί παρατηρητές γιά τέτοια εξόχως λεπτά και ευαίσθητα θέματα που άπτονται απορρήτων πλευρών και πτυχών του εξοπλισμού των ΕΔ, επιδιώκουν απαντήσεις δημοσίως, με τη Φ/Γ «ΥΔΡΑ» να μετέχει σε πραγματική εν εξελίξει ναυτική επιχείρηση. Και μόνον συνεπεία της τελευταίας διάστασης του πράγματος, θα έπρεπε να γνωρίζουν, ότι η όποια παρεχόμενη πληροφόρηση, υπό τέτοιες συνθήκες, περνά τελικώς από κάποια αναγκαία «φίλτρα», γιά πράγματα μη ανακοινώσιμα, ως ευαίσθητα γιά την ακεραιότητα και την ασφάλεια του επιχειρούντος πολεμικού πλοίου και του πληρώματός του. Ένα πλήρωμα που πρέπει να διαπνέεται απο ηθικό υψηλό και ψυχολογία καλή, απερίσπαστο στην αποστολή που τού έχει ανατεθεί, για την οποία δεν νοείται να «ανησυχούν» άλλοι πριν από αυτούς γιά αυτούς…

Εν πάση περιπτώσει, δεν θα ήταν επιτρεπτό από το υπεύθυνο ΥΠΕΘΑ να δώσει, με τη σύνεση και ευθύνη που πρέπει να το χαρακτηρίζει, να δώσει απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα που τίθενται, υπό τις κρατούσες σήμερα συνθήκες. Και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν και βεβαίως να το σεβασθούν πλήρως πρώτοι, όσοι απευθύνουν τέτοια εισαγγελικά ερωτήματα, δείχνοντας με την στάση τους (που δεν επιβεβαιώνουν) ότι δεν έχει εκλείψει το αίσθημα ευθύνης στις κινήσεις τους….

Οι θεμιτοί περιορισμοί στην ενημέρωση

Ερωτήματα της μορφής «είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια του πλου της φρεγάτας “ΎΔΡΑ” παρουσιάστηκαν προβλήματα από τη λειτουργία του συστήματος anti-drones σε συστήματα της φρεγάτας;», δεν θα μπορούσε να τύχουν απαντήσεως!

Προφανώς, πάντως, τα συμπεράσματα από τις επιδόσεις και την εν γένει συνέργεια όλων των συστημάτων της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» στην αποστολή της, θα ληφθούν υπ’ όψιν στην καλύτερη προετοιμασία του επόμενου πολεμικού πλοίου που θα τη διαδεχθεί (πιθανότατα η Φ/Γ «ΨΑΡΑ») και εις ό,τι αφορά το anti-drones σύστημα με το οποίως θα εξοπλισθεί. Άλλωστε πάντοτε θα υπάρχει το καλύτερο, έναντι του καλού.

Και είναι γεγονός, επίσης, ότι η ανάπτυξη πραγματικών αξιόπιστων επιχειρησιακών δυνατοτήτων απαιτεί χρόνο και δουλειά με σοβαρότητα.Είναι εύλογο να αναμένεται ότι η αναμενόμενη ίδρυση Φορέα Καινοτομίας εις το ΥΠΕΘΑ, δίπλα στο ΓΕΕΘΑ και την ΓΔΑΕΕ, με τη πολυσήμαντη σύζευξη που θα επιτευχθεί, θα εξασφαλίσει πρωτογενώς ευεργετικές δυνατότητες υπέρ των ΕΔ και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Πάντοτε η αποκτώμενη πείρα δείχνει το δρόμο γιά τα επόμενα βήματα, πιό σταθερά και αξιόπιστα.

Σεραφείμ Χ.Μηχιώτης

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πραγματικά καινοτομία η ίδρυση του κέντρου Καινοτομίας στο ΥΠΕΘΑ και όχι στο ΓΕΕΘΑ ή στην ΓΔΑΕΕ.
    Πραγματικά καινοτομία η ίδρυση ΑΕ στο ΥΠΕΘΑ με χρηματοδότηση του δημοσίου.
    Πραγματικά καινοτομία ο υπουργός Άμυνας να σχεδιάζει τα οπλικά συστήματα μέσω δημοσίων συζητήσεων με αποδέσμευση διαβαθμισμένων στοιχείων.
    Πραγματικά καινοτομία η χρησιμοποίηση του ΥΠΕΘΑ ως όχημα εκπλήρωσης πολιτικών φιλοδοξιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα