Μάικλ Ρούμπιν: Τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμη στην Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα Wikileaks ανέφεραν ότι ο Ερντογάν είχε οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία

Εν όψει της διαφαινόμενης επανεκλογής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή του American Enterprise Institute (ΑΕΙ), αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη βρίσκονται ενώπιον ενός εξαιρετικά δύσκολου δρόμου απέναντι σε έναν διεφθαρμένο ηγέτη μίας χώρας σε δεινή οικονομική κατάσταση, ο οποίος καθίσταται όλο και πιο ακραίος σε ρητορική και πράξεις, και αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται στην πύλη 19FortyFive -υπό τον τίτλο «τα χειρότερα έρχονται στην Τουρκία», ο Αμερικανός αναλυτής αναφέρει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει μια νέα θητεία, εδραιώνοντας το ρόλο του στο τιμόνι της Τουρκίας για ένα τέταρτο του αιώνα, και οι ειδήμονες που βλέπουν κάποιο «πλεονέκτημα» σε έναν δεύτερο γύρο ξεχνούν το Ιράν, όπου οι δεύτεροι γύροι εκλογών είναι συνηθισμένοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελούν ένδειξη δημοκρατίας.

Επί μήνες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβούλευε τόσο τον Λευκό Οίκο, όσο και το Κογκρέσο, να προχωρήσουν ήπια έναντι της Τουρκίας, με τη λογική του να έγκειται στο ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον εκλογών και οποιασδήποτε μορφής εξαναγκασμός ή τιμωρητική αντίδραση θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος του Ερντογάν. Τώρα, εν όψει ενός δεύτερου με προκαθορισμένη έκβαση, είναι η στιγμή, κατά τον Μάικλ Ρούμπιν, να αναπροσαρμοστεί η τακτική αυτή στην πραγματικότητα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένουν έναν δύσκολο δρόμο.

«Ο Ερντογάν δεν είναι μόνο ο πιο διεφθαρμένος ηγέτης της Τουρκίας· συναγωνίζεται με τους Βλαντιμίρ Πούτιν, Κιμ Γιουνγκ-ουν, Αλί Χαμενεΐ, Μασούντ Μπαρζανί και τον Ιλχάμ Αλίεφ ως ο πιο διεφθαρμένος άνθρωπος στον κόσμο. Ξεκίνησε ως πλανόδιος πωλητής. Διεξήγαγε τις αρχικές του εκστρατείες για τη δημαρχία με επίκεντρο την καθαριότητα. Έφυγε από αυτό το γραφείο με 13 υποθέσεις διαφθοράς να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του», γράφει ο Αμερικανός αναλυτής.

Έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσαν από τα Wikileaks ανέφεραν ότι ο Ερντογάν είχε οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Η βουλευτική ασυλία τού αγόρασε χρόνο και ο έλεγχος του δικαστικού σώματος του προσέφερε μόνιμη ατιμωρησία, λέει ο Μάικλ Ρούμπιν, και συμπληρώνει πως και με το ανανεωμένο τώρα αίσθημα ατιμωρησίας του, «τα φημισμένα ευρήματα υδρογονανθράκων της Μαύρης Θάλασσας και το αέριο που λεηλατήθηκε από τα κυπριακά ύδατα, ο Ερντογάν θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο».

Το ζήτημα κατά τον ανώτερο συνεργάτη της «δεξαμενής σκέψης» της Ουάσινγκτον American Enterprise Institute (ΑΕΙ) δεν είναι όμως η διαφθορά του Ερντογάν, αλλά η δεινή οικονομική κατάσταση της ίδιας της Τουρκίας. Ο ίδιος «ισοπέδωσε» την άλλοτε πολλά υποσχόμενη οικονομία της Τουρκίας· ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου και το νόμισμα της Τουρκίας στο χείλος της αναξιότητας. Τίποτα στο ιστορικό του Ερντογάν δεν υποδηλώνει έναν άνθρωπο ικανό να αναγνωρίσει, πολλώ δε μάλλον να διορθώσει λάθη, κατά τον αναλυτή.

«Καθώς ο πόλεμος και ο τυχοδιωκτισμός οδήγησαν το Ιράκ σε χρέος που ακρωτηρίασε την οικονομία του, ο Σαντάμ Χουσεΐν κοίταξε δίπλα -στο πλούσιο Κουβέιτ– για να τον σώσει. Εκ των υστέρων, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που απέρριψαν τη ρητορική του Σαντάμ που αρνούνταν τη νομιμότητα του Κουβέιτ ή την ιερότητα των συνόρων του ως τυπικές αραβικές ‘κορόνες’ αποδείχθηκαν ανόητοι», επισημαίνει ο Μάικλ Ρούμπιν.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι αν θα πράξουν το ίδιο λάθος δύο φορές: Ο Ερντογάν αμφισβητεί ανοιχτά τη νομιμότητα της Συνθήκης της Λωζάνης. Καθώς [η Τουρκική Δημοκρατία] πλησιάζει τα εκατό χρόνια της, όχι μόνο η ρητορική του, αλλά και οι πράξεις του θα γίνονται πιο ακραίες. Οι Τούρκοι έχουν τροφοδοτηθεί με μια σταθερή ροή εθνικισμού, αν όχι φασισμού και φυλετικής ανωτερότητας. Η ‘φούσκα’ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης είναι εξίσου ακραία με της Ρωσίας. Το τουρκικό κοινό είναι προετοιμασμένο τόσο για επιθετικότητα, όσο και για αντιπερισπασμό. Το μόνο ερώτημα είναι εάν ο στόχος της Τουρκίας θα είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, το Ιράκ ή η Αρμενία», αναφέρει.

Ο Ερντογάν περιφρονεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η στάση αυτή αναμένεται να οξυνθεί, σύμφωνα με τον αναλυτή του American Enterprise Institute. «Όπως σημείωσε ο καθηγητής Χένρι Μπάρκλεϊ η αγαπημένη εφημερίδα του Ερντογάν είχε τίτλο: ‘Οι κάλπες θα έχουν απάντηση για τον Μπάιντεν’. Η ικεσία θα ήταν μια κακή στρατηγική, ενδυναμώνοντας περισσότερο τον Ερντογάν. Είναι καιρός ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προετοιμαστούν για την κατασκευασμένη κρίση του Ερντογάν. Είναι πιθανό να κρατήσει ‘ομήρους’ τους Αμερικανούς για να ταπεινώσει την Αμερική ενώπιον των ψηφοφόρων της και να αποσπάσει παραχωρήσεις, όπως κάνουν η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα», καταλήγει.

liberal.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα