Κ. Χολέβας: ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

Ανάσταση σημαίνει φως,  ελπίδα, αισιοδοξία! Αυτή την ελπίδα πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Τους λείπει η αισιόδοξη προοπτική, τους λείπει το όραμα. Γι αυτό καταφεύγουν στην εφηβική βία ή στην απομόνωση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

Οι νέοι μας και οι νέες μας χρειάζονται μία παιδεία πραγματικά Αναστάσιμη. Παιδεία που θα δια-μορφώνει Άνθρωπο. Μία Παιδεία που δεν θα αρκείται απλώς στη μετάδοση τεχνικών γνώσεων, αλλά θα ενδιαφέρεται για το ήθος και για τον χαρακτήρα. Η εφηβική βία αυξήθηκε στην κοινωνία μας από τότε που άρχισε η συρρίκνωση των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Παράλληλα με τα σύγχρονα εφόδια, που είναι απαραίτητα για την εξεύρεση επαγγέλματος ας φροντίσουμε να φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή με το Αναστάσιμο μήνυμα της Ορθοδοξίας.  Μόνο ένα μάθημα Θρησκευτικών επικαιροποιημένο και βασισμένο στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση μπορεί να καλλιεργήσει την ελπίδα, την αλληλεγγύη, τη φιλανθρωπία, την πρόταξη του εμείς και όχι του εγώ.

Μία Παιδεία Αναστάσιμη μπορεί και πρέπει να οδηγήσει τα παιδιά μας να γνωρίσουν τα απαράμιλλης αξίας κείμενα του Αρχαίου Ελληνικού Λόγου. Όχι μόνον ως γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, αλλά ως οικουμενικά μηνύματα πατριωτισμού, δημοκρατίας, αυτοθυσίας. Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν, δηλώνει η Αντιγόνη του Σοφοκλέους. Δηλαδή δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ. Και στον λόγο Λυκούργου κατά Λεωκράτους διδασκόμασταν παλαιότερα τον όρκο των Αθηναίων Εφήβων: Την Πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω. Την πατρίδα δεν θα την παραδώσω μικρότερη από όση την παρέλαβα.

Μία Παιδεία με μήνυμα Αναστάσεως θα προβάλλει πρότυπα από τις ιστορικές περιόδους της Ελληνικής Διάρκειας. Τη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μία πορεία πτώσεων ,αλλά και θριάμβων, υποδουλώσεων, αλλά και λαμπρών αγώνων για την Ελευθερία. Μία  πορεία Σταυροαναστάσιμη. Η Πίστη μας, και η Ιστορία μας έχουν περιεχόμενο Σταυροαναστάσιμο: Μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Αρκεί να το πιστέψουμε.

Παιδεία Αναστάσιμη περιέχουν και τα κλασικά αριστουργήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ας ξαναδώσουμε στα παιδιά μας τα πρωτότυπα κείμενα των μεγάλων μορφών του Νεοέλληνος Λόγου και ας μην τα ταλαιπωρούμε με απαισιόδοξα κείμενα αμφιβόλου ποιότητος.

Μια Αναστάσιμη Παιδεία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον σεβασμό προς τη δημοκρατία και την απόρριψη των φανατισμών και των πάσης φύσεως ολοκληρωτισμών. Δεν είναι τυχαίο ότι το Αναστάσιμα μήνυμα του Χριστιανισμού καταδιώχθηκε από τους νεοπαγανιστές Ναζί, από το Σοβιετικό καθεστώς  και από άλλα απολυταρχικά συστήματα. Αντιθέτως τα πρώτα Συντάγματα των Ελλήνων Επαναστατών του 1821 συνδύαζαν την Ορθοδοξία με τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την Ελευθερία του Έθνους με τα ουσιαστικά Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Ορθόδοξη Πίστη και η ελπίδα κράτησαν τον Ελληνισμό στις δύσκολες περιόδους. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας οι Πασχαλινοί πυροβολισμοί των Ελλήνων έδιναν το διπλό μήνυμα: Χριστός Ανέστη! Και η Ελλάς θα αναστηθεί! Ενώ κατά την περίοδο του σκληρού κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία ο αοίδιμος Μητροπολίτης της Κόνιτσας Σεβαστιανός τελούσε την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο συνοριακό χωριό Μαυρόπουλο της Ηπείρου  και έβαζε μεγάφωνα ώστε να ακούν οι Έλληνες πίσω από τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα.

Καλή Ανάσταση σε όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βόρειο Ήπειρο, στην Ομογένεια. Με ελπίδα για ειρήνη και για ένα καλύτερο μέλλον!

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Μ. Σάββατο 4.5.2024

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα