Κανείς δεν θα αρνηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος σύμμαχος της Ουκρανίας στον πόλεμο της με τη Ρωσία.

Η στρατιωτικοπολιτική και χρηματοοικονομική υποστήριξη της Ουάσιγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της είναι πραγματικά ανεκτίμητη στην αντίσταση του Κιέβου εναντίον του ισχυρού ρωσικού στρατού.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της μαζικής δυτικής προπαγάνδας, αυτή η βοήθεια δημιουργεί μια σταθερή κοινή γνώμη ότι το Κίεβο θα μπορέσει τελικά να επιτύχει μια αποφασιστική στρατιωτική επιτυχία που θα αναγκάσει τη Μόσχα να εγκαταλείψει περαιτέρω φιλοδοξίες και επίσης σπέρνει ψευδαισθήσεις ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα υπέρ της Ουκρανίας.

Οι στρατηγικοί στόχοι που ήθελε να πετύχει ο Πούτιν δεν μπορούν να επιτευχθούν με στρατιωτικά μέσα

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, δεν συμμερίζονται όλοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον αυτή τη συλλογική αισιοδοξία.

Η πικρή αλήθεια για την Ουκρανία

Έτσι, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει με στρατιωτικά μέσα τα χαμένα εδάφη που θεωρεί δικά της.

Αυτό, ειδικότερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Στρατηγός Μαρκ Μίλι, σε συνέντευξη Τύπου μετά την τακτική συνεδρίαση της πολυεθνικής ομάδας που δημιουργήθηκε από τη Δύση για τον συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.

Η σοβαρή δήλωση του Μίλι εξέπληξε κυριολεκτικά πολλούς δημοσιογράφους, πολιτικούς και πολιτικούς επιστήμονες, για να μην αναφέρουμε τους επίσημους εκπροσώπους του Κιέβου, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έλεγαν το ακριβώς αντίθετο.

Όπως δημοσιεύεται συνεχώς, «με την έλευση της άνοιξης στη Δύση, εναποτίθενται μεγάλες ελπίδες για την επερχόμενη επίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων, η οποία θα πρέπει επιτέλους να καθαρίσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει ο εχθρός, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της Κριμαίας»!

Και ξαφνικά ήρθε το κρύο ντους από τον Μάρκ Μίλι!

Η δήλωση του Μίλι εξέπληξε κυριολεκτικά πολλούς δημοσιογράφους, πολιτικούς και πολιτικούς επιστήμονες, για να μην αναφέρουμε τους επίσημους εκπροσώπους του Κιέβου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Αρχηγών του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ δεν αμφιβάλλει για την ορθότητα του στρατηγικού στόχου της Ουκρανίας, με στόχο την απελευθέρωση των εδαφών της από τα ρωσικά στρατεύματα. Αλλά ταυτόχρονα ορίζει ότι εκεί, δηλαδή στα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός, υπάρχουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα.

«Ίσως θα μπορούσε να γίνει η απελευθέρωση των κατεχομένων ουκρανικών εδαφών με στρατιωτικά μέσα», σημείωσε συγκεκριμένα ο Μίλι. «Αλλά μάλλον, όχι στο άμεσο μέλλον».

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μαρκ Μίλι (Mark Milley) περιέγραψε ξεκάθαρα το όραμά του για την κατάσταση, σύμφωνα με το οποίο οι μάχες στο ουκρανικό μέτωπο όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι αρκετά βαριές και αιματηρές. Όμως κάποια στιγμή, σύμφωνα με τον στρατηγό, και οι δύο πλευρές είτε θα συνάψουν κάποιες συμφωνίες για αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, είτε η σύγκρουση θα επιλυθεί στο πεδίο της μάχης, αλλά μακροπρόθεσμα.

«Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στη μάχη της για το μέλλον», πρόσθεσε ο Μαρκ Μίλι.

Είναι σαφές ότι αργά ή γρήγορα όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν είτε με τη νίκη ενός από τα μέρη, είτε με ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτή την άποψη.

Ωστόσο, η απαισιοδοξία του στρατηγού Μίλι ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του δυτικού συνασπισμού, η οποία πιστεύει στην επερχόμενη ήττα του ρωσικού στρατού και πείθει το κοινό των ΗΠΑ και της ΕΕ γι’ αυτό.

Περίπου μισό εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

Η μόνη «παρηγοριά» από τον στρατηγό Μίλι ήταν η υπόθεση του ότι «από στρατιωτική άποψη, η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Λένε ότι οι στρατηγικοί στόχοι που ήθελε να πετύχει ο Πούτιν δεν μπορούν να επιτευχθούν με στρατιωτικά μέσα.

Χαρακτηριστικά, η άποψη ενός υψηλόβαθμου εκπροσώπου του Πενταγώνου διέφερε έντονα από τη σκοπιά ενός επαγγελματία διπλωμάτη.

Την ίδια μέρα, αλλά ήδη σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μπαίνοντας ξεκάθαρα σε μια πολεμική αντιπαράθεση με τον στρατηγό Μίλι, είπε ότι η Ουκρανία, αντίθετα, έχει κάθε ευκαιρία να απελευθερώσει τα εδάφη που κατέχονται προσωρινά από τη Ρωσία και την αποκατάσταση των συνόρων του 1991.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Μίλερ, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα και την ευκαιρία να αποκαταστήσει τα δικά της σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της κατεχόμενης χερσονήσου της Κριμαίας. Δικαίωμα ναι, όχι όμως δυνατότητα.

Προφανώς, καμία κυβερνητική υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να είναι καλύτερα ενημερωμένη για την πραγματικότητα και τις προοπτικές της στρατιωτικοπολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά συνέπεια, η παγκόσμια κοινότητα μπορεί μόνο να μαντέψει ποιανού η άποψη – στρατιωτικών ή διπλωματών – αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

The Hellenic Information Team

Κρύο ντουζ από τον  στρατηγό Μάρκ Μίλι: Αδύνατη η επιστροφή των ουκρανικών εδαφών…