ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του καθηγητή Ιατρικής Yonathan Freund

Εάν οι εκτιμήσεις του καθηγητή ισχύουν για τη Γαλλία, τότε, πολύ περισσότερο, η επιδημία του κορωνοϊού έχει ήδη λήξει στην Ελλάδα

“Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν νόσησε”

Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο περιορισμός στα σπίτια ήταν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ. Χωρίς αυτόν τα νοσοκομεία θα είχαν κατακλυστεί και θα υπήρχε, όντως, μια κόλαση υπερθνησιμότητας. Ο περιορισμός περιόρισε την έκταση της επιδημίας, αλλά ίσως όχι τη διάρκειά της.

Πρώτη ένδειξη, οι 93 και άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου ο περιορισμός δεν είναι δυνατός ή τουλάχιστον όχι τόσο όσο αλλού. Σε αυτές τις περιοχές είχαμε ταχύτατη κυκλοφορία του ιού και σχεδόν πιο συμπτωματική οξεία λοίμωξη.

Παρομοίως, με μερικές εξαιρέσεις (δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα πάντα), οι καμπύλες φαίνονται σχεδόν παρόμοιες εκεί που υπήρξε περιορισμός και κει που δεν υπήρξε (πρβλ. Τα αμερικανικά κράτη!)

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το μοντέλο που διαμόρφωσε το τμήμα μας εκτάκτων περιστατικών. Τις πρώτες δύο εβδομάδες του «κύματος», προσβλήθηκε σχεδόν το 20% των γιατρών (συνταξιούχων ή εσωτερικών). Ένα καινούριο περιστατικό κάθε 3 ημέρες. Και αυτό ενώ παίρναμε τεράστιες προφυλάξεις.

Μετά από λίγο, χαλαρώσαμε, όπως όλοι οι άλλοι. Είμαστε άνθρωποι. Μεταξύ μας, και με τους άρρωστους. Λιγότερη προφύλαξη. Δεν υπήρξε πλέον ούτε ένας μολυσμένος. Αρα, το 80% του προσωπικού δεν μολύνθηκε παρά την σίγουρη έκθεση στη μόλυνση.

Όλες οι ορολογικές εξετάσεις αυτών των “μη μολυσμένων” ήταν αρνητικές, επομένως δεν είχαμε ασυμπτωματική λοίμωξη. Ή τουλάχιστον όχι αυτή που δημιουργεί αντισώματα, τα οποία ανιχνεύονται.

Πολύ γρήγορα, πολλοί από εμάς συνειδητοποίησαν ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν φαίνεται να μολύνθηκε από τον ιό. Το γιατί δεν είναι αρκετά σαφές, αλλά έτσι είναι.

Η επιβεβαίωση ήλθε πρόσφατα από δύο ωραίες μελέτες στο Cell και το Nature (είναι κάτι διαφορετικό από το περιοδικό του Raoult, συγχωρείστε…) και πρέπει να υπάρχουν πλείστες όσες επιβεβαιώσεις: υπήρξε ανοσία.

Υπήρξε επομένως ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού που ο ιός αδυνατούσε να μολύνει. Επιπλέον, οι ορολογικές εξετάσεις έδωσαν ψευδώς πολλά αρνητικά αποτελέσματα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από το 5% των ασθενών με αντισώματα. Προσθέστε σε αυτό όλους τους ασυμπτωματικούς…

Υπήρξε επομένως, μεταξύ εκείνων που μπορούν να νοσήσουν (40% του πληθυσμού;), ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων ήδη με ανοσία (20%, 50%, δεν ξέρω). Τελικά, ο ιός θα κυκλοφορεί με δυσκολία.

“Αυτή η επιδημία τελείωσε”

Ο περιορισμός στα σπίτια έθεσε πραγματικά τέλος στην επέκταση του ιού στο Παρίσι, και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές (συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού μου). Ωστόσο, 3-4 εβδομάδες μετά από αυτές τις χαλαρώσεις, μηδενικός αριθμός κρουσμάτων. ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ αριθμός (εντάξει, 1-2 την εβδομάδα) νέων κρουσμάτων στο νοσοκομείο μας. Ιδια διαπίστωση και αλλού.

Υπάρχει το ενδεχόμενο ο ιός να μεταλλαχθεί και να επανέλθει – γιατί όχι; – τον επόμενο χειμώνα! Αλλά αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο η γρίπη ή ο κορωνοϊός μπορούν να μεταλλάσσονται στην κλίμακα κακός, +/- μεταδοτικός, +/- θανατηφόρος.

Αλλά αυτή η επιδημία τελείωσε στη χώρα μας. Δεν έχουν σημασία εστίες μόλυνσης εδώ και εκεί, και δεν έχει σημασία οποιοδήποτε άλλο σύστημα που έχει άλλα αποτελέσματα. Ο περιορισμός στα σπίτια έσωσε ζωές. Τώρα πρέπει να πάψουμε να φοβόμαστε.

Τέλος, αν νομίζετε ότι “είναι ένας επικίνδυνος τρελός, δεν μπορούμε ποτέ να εμπιστευτούμε σε μια εντύπωση”, ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν, ας παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και αν επανέλθει θα τον αντιληφθούμε πολύ γρήγορα και μπορούμε να λάβουμε μέτρα .

Φυσικά δεν θα απαντήσω σε προσβολές, θα δυσκολευτώ να συζητήσω κάθε κριτική, κάθε αντίθετο επιχείρημα. Αυτή είναι η πεποίθησή μου και αν δεν σας ενδιαφέρει, λυπάμαι και ελπίζω να μην την έχετε διαβάσει. Με εκτίμηση.

Yonathan Freund@yonatman

23/05/202      Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Πηγή: https://www.polemia.com/il-ny-aura-pas-de-deuxieme-vague-lavis-dun-scientifique/

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα