Κοινά και διαφορές των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στο Σουδάν με τον Λιβικό Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Γιώργου Μενεσιάν

H ύπαρξη μιας ένοπλης ομάδας όπως οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης στο Σουδάν δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά την Εισβολή του Ιράκ και τις Αραβικές Εξεγέρσεις που οδήγησαν σε κατάρρευση των κρατικών οντοτήτων στην περιοχή.

Τι κοινά έχουν οι «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» του Mohamed Hamdan Dagalo στο Σουδάν με την «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του Khalifa Haftar (γνωστό στην Ελλάδα ως δυνητικό «σύμμαχο» εναντίον της Τουρκίας στην Λιβύη);

Τα κοινά

1. Πρόκειται για δύο παραστρατιωτικές, ουσιαστικά, οργανώσεις που, ναι μεν συνδέθηκαν για ένα διάστημα με τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών τους, αλλά δεν έγιναν ποτέ κομμάτι του επίσημου στρατού. Είναι, επίσης, αρκετά ισχυρές σε σχέση με τον τακτικό στρατό των χωρών αυτών.
2. Αμφότεροι ελέγχουν σημαντικό τμήμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας τους. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ελέγχει αρκετές από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ελέγχουν τα χρυσωρυχεία του Σουδάν.
3. Και οι δύο ομάδες έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
4. Και οι δύο υποστηρίχτηκαν σημαντικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με εξοπλισμούς, μισθοφόρους και οικονομική ενίσχυση.
5. Και οι δύο συνεργάζονται με τους Ρώσους μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ.
6. Τόσο ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός όσο και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης διεκδικούν έμμεσα ή άμεσα την εξουσία.

Οι διαφορές

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός υποστηρίζεται από την λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, επομένως έχει, θεωρητικά τουλάχιστον, περισσότερη νομιμοποίηση από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης – αν και δεν ξέρω πόση νομιμοποίηση έχει η ίδια η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, εννέα χρόνια μετά από τις βουλευτικές εκλογές του 2014 στις οποίες συμμετείχε μόλις το 18% των εγγεγραμμένων στις λίστες.

Μια ακόμη διαφορά είναι ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός κυριαρχεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της Λιβύης (το οποίο ωστόσο είναι πιο αραιοκατοικημένο), ενώ οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης δεν ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις του Σουδάν (προς ώρας).

Ποια άλλη ομάδα θα μπορούσε να συγκριθεί με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ή τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό;

Ενδεχομένως οι «Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης», η σιιτική πολιτοφυλακή στο Ιράκ. Πρόκειται για μια παραστρατιωτική οργάνωση η οποία έχει συνδεθεί με τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ και είναι πιο ισχυρή από αυτές, ενώ υποστηρίζεται από μία ξένη δύναμη (το Ιράν). Δεν ελέγχει, ωστόσο, τις ιρακινές πετρελαιοπηγές, ούτε διεκδικεί την εξουσία με βίαια μέσα (κατεβαίνει στις εκλογές, παρόλα αυτά, ως κόμμα όπως η λιβανική Χεζμπολάχ).

Συμπέρασμα: η ύπαρξη μιας ένοπλης ομάδας όπως οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης στο Σουδάν δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά την Εισβολή του Ιράκ και τις Αραβικές Εξεγέρσεις που οδήγησαν σε κατάρρευση των κρατικών οντοτήτων στην περιοχή.

https://infognomonpolitics.gr/2023/04/koina-kai-diafores-ton-dynameon-tacheias-ypostirixis-sto-soudan-me-ton-liviko-ethniko-strato-tou-chaftar/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα