Καταδικάζουν την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση προστασίας των γυναικών από τη βία.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Επίτροπος του ΣτΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatović σε δήλωσή της  αναφέρει ότι το προεδρικό διάταγμα της Τουρκίας της 20ης Μαρτίου με το οποίο ανακοινώνεται η απόσυρση από τη Σύμβαση του ΣτΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας είναι μια εσφαλμένη (ill-advised) απόφαση. Υπονομεύει τα δικαιώματα των γυναικών και στέλνει το λάθος μήνυμα σε όλες τις γυναίκες στην Τουρκία και πέραν αυτής. Σε μια εποχή που οι γυναικοκτονίες και άλλες μορφές βίας κατά των γυναικών αυξάνονται στη χώρα, η Τουρκία δεν πρέπει να υποχωρήσει και να μειώσει τα εργαλεία της για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Η Τουρκία επικύρωσε τη λεγόμενη Σύμβαση της Κων/πολης, καθώς άνοιξε για υπογραφή σε αυτήν την πόλη, το 2012. Αυτή η Συνθήκη είναι ένα μοναδικό νομικό μέσο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Καλύπτει όχι μόνο την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και άλλες μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως την ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό, τα εγκλήματα «τιμής», την παρακολούθηση και τον καταναγκαστικό γάμο. Η Σύμβαση απαιτεί από τα κράτη να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη σειρά πρακτικών μέτρων για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών. Δημιουργεί επίσης έναν ειδικό ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης, τη GREVIO, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεών της από τα κράτη μέλη. Είναι σημαντικό που η Σύμβαση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία, ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ιδιωτικό ή οικογενειακό ζήτημα. Πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας.

Η απόφαση επικύρωσης της Σύμβασης εγκρίθηκε ομόφωνα από το Τουρκικό Κοινοβούλιο και το κείμενο υποστηρίζεται από όλους τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων της γυναίκας στην Τουρκία, που διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα ζητώντας την πλήρη εφαρμογή της. Καλώ τις Τουρκικές Αρχές να ακούσουν τις φωνές τους και να επανεξετάσουν την απόφαση αποχώρησης από τη Σύμβαση. Κάτι τέτοιο θα έδειχνε τη συνεχή και πραγματική δέσμευση της Τουρκίας για προστασία των γυναικών από τη βία.

Εκφράζω την πλήρη υποστήριξή μου σε όλες τις γυναίκες στην Τουρκία και πέραν αυτής. Μπορούν να βασίζονται σε εμένα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να πιέσουν για επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης της Κων/πολης. Αυτή η Συνθήκη έχει επικυρωθεί από 34 κράτη μέλη του ΣτΕ και πρέπει να στοχεύσουμε στην ταχεία επικύρωσή της και από τα άλλα 13. Είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσουμε τις αυξανόμενες προσπάθειες παρεμπόδισης της επικύρωσης της Σύμβασης της Κων/πολης ή καλεσμάτων για απόσυρση από αυτήν, με τη σκόπιμη διάδοση ψευδών αφηγήσεων σχετικά με αυτήν. Θα συνεχίσω να θέτω το ζήτημα στα κράτη μέλη για να ξεπεράσουμε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς και την αβάσιμη κριτική σε αυτό το κείμενο ορόσημο και θα εγγυηθώ σε όλες τις Ευρωπαίες γυναίκες το δικαίωμα να ζήσουν μια ζωή απαλλαγμένη από τη βία τον 21ο αιώνα.

https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/turkey-s-announced-withdrawal-from-the-istanbul-convention-endangers-women-s-rights

ΤΟ ΚΟΓΚΡΈΣΣΟ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Δελτίο Τύπου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών  σημειώνει ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Leendert Verbeek (Ολλανδία, SOC/G/PD) ενώνει τη φωνή του με τους άλλους επικεφαλής (των θεσμών) του ΣτΕ για να εκφράσει την ανησυχία για την Τουρκία που ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κων/πολης.

Όπως δήλωσε, η είδηση μας προκαλεί βαθιά ανησυχία και λύπη. Η Σύμβαση της Κων/πολης είναι μια Συνθήκη ορόσημο του ΣτΕ. Έχει δημιουργήσει ένα διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών από τη βία με την πρόληψη, δίωξη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Άνοιξε για υπογραφή στην Κων/πολη κατά τη διάρκεια της τουρκικής Προεδρίας του ΣτΕ πριν από 10 χρόνια και αμέσως υπογράφηκε από την Τουρκία, η οποία την επικύρωσε ένα χρόνο αργότερα μετά την ομόφωνη ψηφοφορία του Τουρκικού Κοινοβουλίου.

Οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές είναι οι πλησιέστερες στην καθημερινή ζωή των πολιτών και πρέπει να ανταποκρίνονται καθημερινά στη μάστιγα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Το πρόβλημα έχει αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα του Covid-19. Το Κογκρέσο, το οποίο εκπροσωπεί τις 150.000 περιφερειακές κοινότητες στην Ευρώπη, εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας να αποσύρει τη χώρα του από αυτήν τη σημαντική Σύμβαση. Αυτή η κίνηση δίνει λάθος μήνυμα και στερεί από την τουρκική κοινωνία ένα ζωτικό και πολύ απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση της βίας.

Καλώ, ως εκ τούτου, τις τουρκικές Αρχές να επανεξετάσουν το ζήτημα και να παραμείνουν στη Σύμβαση της Κων/πολης για την προστασία των ατόμων από τη βία, ανέφερε ο Πρόεδρος Verbeek.

https://www.coe.int/en/web/congress/-/statement-of-the-president-of-the-congress-on-turkeys-announced-withdrawal-from-the-istanbul-convention

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα