Καμία διαφορά μεταξύ «νέων» και «παλιών» Ταλιμπάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο εμίρης των Ταλιμπάν είναι ο Haibatullah Akhundzada και ηγείται της ομάδας από το 2016

Οι Ταλιμπάν συμπεριέλαβαν σκληρούς τρομοκράτες στην κυβέρνησή τους

Γράφει ο Νίκος Χριστοφορίδης

Η διοίκηση Μπάιντεν δήλωσε επανειλημμένα, κατά τις ημέρες που μεσολάβησαν από την ολοκλήρωση της Αμερικανικής αποχώρησης, ότι θα κρίνει τους Ταλιμπάν «για τις πράξεις τους και όχι για τα λόγια τους». Μόλις μία εβδομάδα μετά, οι τελευταίοι έχουν ήδη αποτύχει στο να φανούν αντάξιοι των υποσχέσεων που έδωσαν περί μεταρρυθμίσεων.

Οι Ταλιμπάν κατέπνιξαν το περασμένο Σάββατο τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Καμπούλ, χτυπώντας με μένος τις γυναίκες, χρησιμοποιώντας τις λαβές των όπλων τους. Το κίνημα εδραίωσε την κυριαρχία του στη χώρα έπειτα από τη νίκη στην επαρχία του Panjshir, ενώ παράλληλα αναφορές κάνουν λόγο για παρεμπόδιση πτήσεων, Αμερικανών και των Αφγανών συμμάχων τους, που προσπαθούν να φύγουν από το Mazar-i-Sharif. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπ.Εξ, Antony Blinken, στις πτήσεις αυτές συχνά επιβαίνουν άνθρωποι χωρίς «έγκυρα έγγραφα», οι οποίοι σύμφωνα με τους Ταλιμπάν «πλέον δε μπορούν να φύγουν από τη χώρα».

Ωστόσο, αυτό που κάνει και τους πιο αφελείς να συνειδητοποιήσουν ότι οι «παλιοί» και οι «νέοι» Ταλιμπάν δεν έχουν απολύτως καμία διαφορά, ήταν η στιγμή της ανακοίνωσης της κυβερνητικής ομάδας του Αφγανιστάν, ηγέτες της οποίας είναι τα ίδια πρόσωπα του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένου και ενός καταζητούμενου τρομοκράτη, ο οποίος έχει επικηρυχθεί από την Αμερικανική κυβέρνηση για 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ο εμίρης των Ταλιμπάν είναι ο Haibatullah Akhundzada και ηγείται της ομάδας από το 2016 ως διάδοχος του Akhtar Mohammad Mansour, ο οποίος σκοτώθηκε στο Πακιστάν από αμερικανικό drone. O Akhundzada είναι μια προσωπικότητα που προτιμά τις «σκιές» και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, ενώ πρόκειται για έναν εκ των ηγετών των Ταλιμπάν που δε βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων του ΟΗΕ.Ο γιος του, Αμπντούρ Ραχμάν, πέθανε το 2017 σε αφγανική στρατιωτική βάση στο Χελμάντ, ως βομβιστής αυτοκτονίας. Ο ίδιος ο Haibatullah Akhundzada, απένειμε χάρη και αποφυλάκισε μεγάλο αριθμό «πολιτικών κρατουμένων», μεγάλο μέρος των οποίων ήταν πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η ομάδα τοποθέτησε τον Mullah Mohammad Hassan Akhund, ο οποίος βρίσκεται στη «μαύρη» λίστα του ΟΗΕ, για να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης ως πρωθυπουργό του συμβουλίου υπουργών.

Ο Akhund είναι ιδρυτικό μέλος των Ταλιμπάν και διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, την τελευταία φορά που η ομάδα βρισκόταν στην εξουσία από το 1996 έως το 2001. Είναι αρχηγός του συμβουλίου των Ταλιμπάν(Rehbari Shura) τα τελευταία 20 χρόνια, σώμα στο οποίο και λαμβάνονται και οι αποφάσεις για τις κινήσεις της ομάδας. Τέλος έχει καταγωγή από την Kandahar, γενέτειρα των Ταλιμπάν, ενώ φέρεται και να συμμετείχε το 2001 στην καταστροφή των Αγαλμάτων του Βούδα της Κοιλάδας Μπαμιγιάν, δύο μοναδικά έργα ελληνοβουδιστικής τέχνης. Ο ίδιος σκιαγραφείται από διεθνείς αναλυτές, περισσότερο ως θρησκευτικός παρά στρατιωτικός ηγέτης των Ταλιμπάν.

Πηγές: The Dispatch, NDK

https://www.ndtv.com/world-news/5-points-on-mullah-hassan-akhund-head-of-talibans-new-government-in-afghanistan-2533174

https://morning.thedispatch.com/p/the-morning-dispatch-meet-the-new

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα