ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ NORDIC MONITOR: ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΤ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Abdullah Bozkurt

Τουρκική Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (Su Altı Taarruz ή SAT), αντίστοιχη με την US Navy Seals του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σε στρατιωτική άσκηση στη Μεσόγειο τον Ιούλιο του 2020.

Μυστική τουρκική μονάδα πληροφοριών ετοιμάζεται να διεξάγει καλυμμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει απειλήσει επανειλημμένα με εισβολή σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη, μονάδα που συνδέεται με την υπηρεσία πληροφοριών MIT για να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα, γείτονα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Η μονάδα της MIT, η ύπαρξη της οποίας δεν έγινε ποτέ δημόσια αποδεκτή, είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη συγκρότηση μιας μυστικής επιχείρησης στρατιωτικού τύπου εναντίον δυτικής χώρας.

Το σενάριο περιλαμβάνει διάφορες επιλογές, που κυμαίνονται από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ενδοχώρα έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς και διεξαγωγή επιχείρησης ψευδούς σημαίας (κεκαλυμμένης επιχείρησης) για να δικαιολογήσει την τουρκική απάντηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του υπέβαλε ο έμπιστός του, Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της MIT, και δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια πορεία δράσης θέλει να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Nordic Monitor από πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο, θα εναπόκειται σε αυτήν την ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού. Το σχέδιο, το οποίο κρατήθηκε αυστηρά εμπιστευτικό σε όσους έπρεπε να το γνωρίζουν στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν και του Φιντάν,

θα τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή κοντά στις γενικές εκλογές του 2023 για να συσπειρώσει το έθνος πίσω από τον Ερντογάν και να φέρει μια απροσδόκητη ψήφο υπέρ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τους εθνικιστές συμμάχους του.

Για δεκαετίες, η MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και η εντολή της περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία.

Όταν η MIT χρειαζόταν υποστήριξη στο έδαφος, βασιζόταν σε πολλές μονάδες ελίτ του στρατού, όπως η Combat Search and Rescue (Muharebe Arama Kurtarma, ή MAK), μέρος της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Özel Kuvvetler Komutanlığı). υποβρύχια επίθεση του τουρκικού ναυτικού (Su Altı Taarruz, ή SAT), το αντίστοιχο των Πεζοναυτών των ΗΠΑ. και Υποβρύχια Άμυνα (Sualtı Savunma, ή SAS). Περιστασιακά, η Αστυνομική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων του αστυνομικού τμήματος (Özel Harekat Polis) συνδεόταν επίσης με την υπηρεσία πληροφοριών για τη διεξαγωγή εσωτερικών επιχειρήσεων.

Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Φιντάν, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής φίλα διακείμενος προς το Ιράν που δεν είχε εμπειρία στις πληροφορίες, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν ξεκίνησε να μεταμορφώνει την υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεντικού του, μεταφέροντας νέα άτομα από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς στρατολογώντας μερικούς από το εξωτερικό, ειδικά από ισλαμιστικές ομάδες.

Ο Φιντάν, ο οποίος θαυμάζει το καθεστώς των μουλά του Ιράν και επηρεάστηκε απο σιιτικούς κύκλους όταν ήταν νεαρός υπαξιωματικός στην Άγκυρα, ήθελε να δημιουργήσει μια τουρκική εκδοχή της Δύναμης Κουντς μέσα στην υπηρεσία. Έδωσε οδηγίες στο νεοπροσληφθέν προσωπικό του να το κάνει αυτό.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε επίσης μια εκκαθάριση εκατοντάδων πρακτόρων από τη MIT με κατασκευασμένες κατηγορίες για να δημιουργήσει χώρο για τους νεοσύλλεκτους, να εκφοβίσει τους επικριτές του εντός της υπηρεσίας και να καταστείλει τη διαφωνία στα απλά μέλη.

Κεμάλ Εσκιντάν

Μία από τις βασικές στρατολογήσεις που πραγματοποίησε ο Φιντάν μόλις ανέλαβε τα ηνία της MIT ήταν η μεταφορά του 57χρονου πρώην στρατιώτη Κεμάλ Εσκιντάν, ο οποίος είχε κάποια εμπειρία πληροφοριών. Ο Εσκίνταν υπηρέτησε ως αξιωματικός παρακολούθησης έργων όταν ήταν ταγματάρχης μεταξύ Ιουλίου 2006 και Ιουνίου 2007 στη Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου για την Αντικατασκοπεία και την Ασφάλεια.

Ο Eskintan αρχικά τοποθετήθηκε στο τμήμα που ήταν υπεύθυνο για την παροχή υπηρεσιών προστασίας σε άτομα υψηλών αξιωμάτων. Το 2014 τοποθετήθηκε επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Faaliyetler Dairesi). Η πρώτη κρίσιμη επιχείρηση που διεξήγαγε ο Eskintan ήταν η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία. Ο Εσκιντάν, γνωστός με τον όνομα Αμπού Φουρκάν, εξαπέλυσε χιλιάδες ένοπλους τζιχαντιστές στη Συρία, πολλοί με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

 

Όταν η Τουρκία συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού μέχρι το 2016 για αυτό που διαφημιζόταν ως υποστήριξη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία, τα ονόματα και οι ομάδες που προσδιορίστηκαν ως υποψήφιοι από τον Εσκιντάν για εγγραφή στο πρόγραμμα προέρχονταν κυρίως από την Αλ Κάιντα και Ομάδες που συνδέονται με το ISIS. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η CIA απέρριψε πολλά από αυτά κατά τη διάρκεια της εξέτασης των υποψηφίων που υπέβαλε η Τουρκία.

Ο δεύτερος κρίσιμος ρόλος που έπαιξε ο Εσκιντάν ήταν κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας συγκεκαλυμμένης επιχείρησης τον Ιούλιο του 2016, η οποία ενορχηστρώθηκε για να δημιουργήσει προσχηματικά μαζική εκκαθάριση του τουρκικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των δύο τρίτων όλων των αξιωματικών σημαίας, καθώς ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, με τίτλο βοηθήστε τον Ερντογάν να γίνει πρόεδρος χωρίς κανέναν έλεγχο των εξουσιών του και καταπνίξτε τη διαφωνία και την αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Ο Εσκιντάν έφερε πολλές τζιχαντιστικές ομάδες στην Τουρκία προετοιμάζοντας την κεκαλυμένη επιχείρηση και τους τοποθέτησε στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές άλλες βασικές πόλεις με σκοπό να προκληθεί αιματοχυσία στους δρόμους.

Μάλιστα, μερικοί από αυτούς συμμετείχαν στο λιντσάρισμα άοπλων δόκιμων που είχαν διαταχθεί να συμμετάσχουν σε άσκηση και εκπαίδευση και να φρουρήσουν τη Γέφυρα του Βοσπόρου με το πρόσχημα της προστασίας από τρομοκρατική επίθεση ήταν τζιχαντιστές του Εσκιντάν.

Ο Hakan Fidan (L), ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας κατασκοπείας MIT, και το αφεντικό του, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αφού οι οικογένειες των θυμάτων υπέβαλαν μηνύσεις, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν να ερευνήσουν το λιντσάρισμα των δόκιμων, αλλά γρήγορα σταμάτησαν από το βιαστικά συντεταγμένο νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης Ερντογάν που παρείχε γενική ασυλία στους πολίτες που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στις 15 και 16 Ιουλίου. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των λιντσαρίσματος αποσύρθηκαν στη συνέχεια.

Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που υποβλήθηκαν από δικηγόρους υπεράσπισης σε δίκες πραξικοπήματος για να φέρουν τον Εσκιντάν και τον βοηθό του, Καντίρ Σαζόγλου, πρώην λοχία στο στρατό, στο βήμα των μαρτύρων για διασταύρωση για να μάθουν ποιούς ρόλους είχαν παίξει κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, απορρίφθηκαν από τους δικαστές με κυβερνητική οδηγία. Δεν δόθηκαν εξηγήσεις από τα δικαστήρια για την άρνησή τους να εκδώσουν κλήτευση για να εμφανιστούν στο δικαστήριο.

Όταν η Τουρκία ενεπλάκη στη Λιβύη και έστειλε Σύρους τζιχαντιστές να πολεμήσουν εκεί, ήταν ο Εσκιντάν που είχε πραγματοποιήσει την παράνομη επιχείρηση για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών. Έκανε επανειλημμένα ταξίδια εκεί για να επιβλέπει τις επιχειρήσεις.

Από το 2016 ο Eskintan έχει επίσης εμπλακεί σε διασυνοριακές επιχειρήσεις απαγωγής επικριτών και αντιπάλων του Ερντογάν στην Τουρκία και μεταξύ ομάδων της διασποράς, προκειμένου να διατηρήσει ένα κλίμα φόβου και τον εκφοβισμό των επικριτικών δημοσιογράφων που εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τις αδικίες της κυβέρνησης Ερντογάν κάτω από δύσκολες συνθήκες από την εξορία.

Τώρα είναι επικεφαλής της επιχείρησης ψευδούς σημαίας (κεκαλυμμένης επιχείρησης) κατά της Ελλάδας για να πυροδοτήσει σκόπιμα εντάσεις για να εξυπηρετήσει το αφεντικό του. Θα βασιστεί σε αυτή τη μυστική μονάδα που είναι διαμορφωμένη στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών υπό τη διαχείριση του, προκειμένου να συμβεί αυτό μόλις δοθεί το τελικό πράσινο φως από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Η ιδέα της ανάπτυξης μιας αυτόνομης μονάδας ειδικών δυνάμεων εντός της MIT διαμορφώθηκε από τον Eskintan ξεκινώντας το 2012, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του Fidan να πραγματοποιήσει μυστικές διασυνοριακές επιχειρήσεις. Αντί να βασίζεται σε παρόμοιες μονάδες που υπάρχουν ήδη στον στρατό και την αστυνομία, ο Φιντάν ήθελε ελεύθερα τα χέρια του και δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς που αντιμετώπισε η υπηρεσία όταν χρησιμοποιούσε τις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας, οι οποίες έχουν τους δικούς τους κανόνες και είναι σχετικά υπόλογες στο κοινό και στο δικαστικό σώμα, σε αντίθεση με τη MIT, η οποία απολαμβάνει λευκής ασυλίας χάρη στη νομοθεσία που προωθείται στο κοινοβούλιο από τον Ερντογάν.

Τα επίλεκτα μέλη της ομάδας SAS της ειδικής δύναμης του Τουρκικού Ναυτικού σε στρατιωτική άσκηση το 2021.

Προκειμένου να δημιουργηθούν οι ειδικές δυνάμεις, της MIT προσέγγισε αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı, ÖKK) το 2013 για στρατολόγηση καθώς και συνταξιούχους του ÖKK. Στους υποψηφίους προσφέρθηκαν υψηλότεροι μισθοί, περισσότερα επιδόματα και, το πιο σημαντικό, ασυλία από τη δίωξη εάν εκτίθονταν. Ο υποστράτηγος Zekai Aksakallı, ο διοικητής της ÖKK που είχε στενούς δεσμούς με τη MIT, ενθάρρυνε τις μεταθέσεις.

Η MIT άρχισε επίσης να βάζει τους δικούς της πράκτορες μέσω της εκπαίδευσης ÖKK, ειδικά για συμμετοχή σε δολιοφθορές, επιδρομές, παγίδευση, καταστροφή, διείσδυση και κεκαλυμμένες επιχειρήσεις (ψευδούς σημαίας) ως μέρος ενός μαθήματος με επίσημο τίτλο «Μη συμβατικές Επιχειρήσεις» (Konvansiyonel Olmayan Harp, ή KOH).

Φυλακή.

Ο στρατηγός Semih Terzi, ο νούμερο δύο στο ÖKK, δεν ήταν ευχαριστημένος με τις κρυφές συναλλαγές της MIT, ειδικά στη Συρία και το Ιράκ, και ήταν σθεναρά αντίθετος στις παράνομες δραστηριότητες της MIT.

Ο Τερζή δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2016 από μια μυστική συνωμοσία που επινοήθηκε από τη MIT και χαρακτηρίστηκε ψευδώς ως πραξικοπηματίας για να καλύψουν τα ίχνη που οδήγησαν στη δολοφονία του. Όταν η σύζυγός του άρχισε να ψάχνει για να μάθει περισσότερα για τη δολοφονία, ρίχτηκε στη φυλακή για να φιμωθεί η οικογένεια για να μην γίνει γνωστό ποτέ τι ανακάλυψε ο σύζυγός της για τις παράνομες δραστηριότητες της MIT στη Συρία και πώς ο Aksakallı επωφελήθηκε προσωπικά από τις συγκρούσεις και τις πωλήσεις όπλων.

Χωρίς καμιά αντίθεση στον στρατιωτικό ÖKK , ο Eskintan ενέτεινε τις προσπάθειές του να ενισχύσει τη μονάδα ειδικών δυνάμεων της MIT. Τα τελευταία χρόνια, οι μυστικές επιχειρήσεις της MIT που πραγματοποιήθηκαν στη Συρία και το Ιράκ για τη δολοφονία και τη σύλληψη ανώτερων στελεχών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των συριακών παραφυάδων του διεξήχθησαν από αυτή τη μονάδα ειδικών δυνάμεων. Η MIT συχνά διαρρέει αυτές τις επιχειρήσεις στα μέσα ενημέρωσης για να διαμορφώσει το προφίλ της υπηρεσίας και να δημιουργήσει πολιτικό κεφάλαιο ενάντια σε ανταγωνιστές στην αστυνομία και τις στρατιωτικές μονάδες.

Τώρα η ίδια μονάδα είναι έτοιμη να χτυπήσει στην Ελλάδα, όχι για να προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας ή να αντιμετωπίσει επείγουσες ανησυχίες εθνικής ασφάλειας, αλλά μάλλον για να προωθήσει έναν μαχόμενο Ερντογάν πριν από τις γενικές εκλογές εν μέσω των αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι στην καθημερινή τους ζωή. Εάν και όταν συμβεί αυτό, η δημόσια συζήτηση θα προχωρήσει πέρα ​​από τις συζητήσεις για το ψωμί και θα προχωρήσει σε σύγκρουση με την Ελλάδα και ο Ερντογάν ελπίζει να ξεπεράσει τις κρίσιμες εκλογές εν μέσω μιας αυξημένης εθνικιστικής ευφορίας.

Nordic Monitor

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να φτιάξουν μία από τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο, ισάξια των CIA και Mossad. Ο επί 12 χρόνια Κούρδος επικεφαλής της, Hakan Fidan, τα έχει καταφέρει κάτι παραπάνω από καλά. Συγκρίνετε με τούς δικούς μας, που τώρα υπάγονται στον π/θ, για να τού κάνουν θελήματα παρακολουθώντας τηλέφωνα των αντιπάλων… Θλίψη και αηδία.

  2. @Επισκέπτης

    Μην δημιουργούμε άσκοπους μύθους.

    Τα κατάφερε τόσο καλά, που τα σχέδια του διέφυγαν ως την Σουηδία κι ακυρώθηκαν στην πράξη και τα κατάφερε εξίσου καλά , που δεν κατάφερε καν να προλάβει και να αποτρέψει το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 !

    Τώρα εάν τον συγκρίνεις με τους δικούς μας εδώ που ασχολούνται με το τι βρακί φοράει ο κάθε ντόπιος πολιτικος και δέχονται υποδείξεις από την Ουκρανία και την Αρμενία , ναι, έχεις δίκιο , μια χαρά τα.εχει καταφέρει ο Χακάν Φινταν, που φύτεψε ισλαμοφασιστικά και τζιχαντιστικα στοιχεία σε εμάς και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και τηρεί λίστες γκιουλενιστων στην χώρα του
    Κι αν κάποιοι δεν είναι καν Γκιουλενιστες, δεν πειράζει, τρέχει ο αυτοπροσώπως ο γιος του με τον συνεταίρο του από το Καραντενιζ σε κάποιους Τούρκους επιχειρηματίες για τους ενημερώνει πως σύντομα προβλέπεται να μπουν στις λίστες αν δεν τους τα στάξουν ή δεν περάσουν ,για ένα κομμάτι ψωμί, τις επιχειρήσεις τους.στους ημέτερους του Χακάν και της κυβέρνησης.
    Ωραίες δουλειές !
    Άκρως αποτελεσματικές !
    Κυρίως χρειάζονται πολύ κόπο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα