Τι αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας – Τι υποστηρίζουν οι Ουκρανοί

(Ανανέωση 9:15): H πιθανότητα γίνεται βεβαιότητα και αυτό που μετέδωσε το pronews.gr από χθες το βράδυ γίνεται γεγονός, καθώς πηγές από τη Μόσχα επιβεβαιώνουν ότι χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους το καταδρομικό «Moskva».

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Οpen από τη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός χρησιμοποιήθηκαν πιθανότητα τουρκικά Bayraktar TB-2 στην επίθεση.

Όλα δείχνουν όμως, ότι η χρήση των Bayraktar αποτέλεσε μια σχεδιασμένη απόπειρα τακτικής παραπλάνησης και αντιπερισπασμού με στόχο τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις. Εστιάζοντας την προσοχή των πληρωμάτων των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη δράση των ουκρανικών TB-2 και το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν βλήμα εναντίον στόχου επιφανείας, μείωσαν την προσοχή τους σε άλλες απειλές.

Ως αποτέλεσμα το «Moskva» δέχθηκε μπαράζ αντιπλοϊκών πυραύλων.


(Ανανέωση – Αρχικό άρθρο 00:15): Στις φλόγες τυλίχθηκε το ρωσικό καταδρομικό «Moskva»  ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κατά τους Ουκρανούς λόγω προσβολής του από δύο βλήματα του επάκτιου συστήματος άμυνας Neptune, κατά τους Ρώσους λόγω αστοχίας πυραυλοκινητήρα και πρόκλησης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών του σκάφους.

Αυτό που μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες διεθνή και ρωσικά ΜΜΕ (επικαλούμενα και ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας) είναι πως το «Moskva» έπιασε φωτιά και έγιναν εκρήξεις των πυρομαχικών του, με αποτέλεσμα το πλοίο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την ανατίναξη. TASS, RIA Novosti και Interfax δεν διευκρίνισαν ποια είναι η θέση του καταδρομικού.

 

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το πλήρωμα απομακρύνθηκε και η αιτία της πυρκαγιάς και των εκρήξεων ερευνάται. «Πυρκαγιά στο Moskva προκάλεσε έκρηξη στα πυρομαχικά που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ουκρανοί: «Το χτυπήσαμε με Neptune»

«Δύο πυραυλικά πλήγματα από βλήματα Neptune προκάλεσαν πυρκαγιά στο ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva» («Μόσχα»), ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι ουκρανικές αρχές.

«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο»είπε ο Oυκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, χωρίς να αναφέρει ποια είναι η θέση του.

 

«Φλέγεται. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Οι δηλώσεις αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/kievo-ktypisame-to-pyrayloforo-katadromiko-moskva-me-pyraylous-edafous-epifaneias-neptune/