Κ. Καραγιαννίδης: Κάποιες παρατηρήσεις ως προς τα τεχνικά ζητήματα των οπλικών συστημάτων BMP και Marder

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Κωνσταντίνος Α. Καραγιαννίδης*

(Α) ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Το διαμέτρημα ενός όπλου δεν είναι αποκλειστικό γνώρισμα της αποτελεσματικότητός του.

Το ρωσικό 73άρι (χαμηλής πιέσεως) των BMP1 υπήρξε εξ αρχής προβληματικό, γι’ αυτό και στην επόμενη έκδοση του οχήματος (BMP2) αντικαταστάθηκε με 33άρι, για να καταλήξουμε αργότερα στο BMP3, με τον συνδυασμό πυροβόλου χαμηλής πιέσεως 100mm και πυροβόλου 30mm.

Αντιθέτως, το 20άρι της Rheinmetall θεωρείται πολύ αξιόπιστο όπλο και υπηρετεί ήδη, ως αντιαεροπορικό, στις ελληνικές ΕΔ.

Συμπληρωματικώς, το Marder δύναται να φέρει εκτοξευτήρα Α/Τ βλημάτων MILAN, που υπάρχουν, επίσης, σε μεγάλους αριθμούς στον ΕΣ.

Περισσότερα για την ισχύ και την εξέλιξη των ΤΟΜΑ σε άρθρο του δρ. Μαν. Καμπούρη.
https://www.amynanet.gr/poia-einai-pleon-i-dokimi-morfi-strateumaton

(Β) ΘΩΡΑΚΙΣΗ

Εστιάζουμε κακώς στον οπλισμό των υπό εξέταση ΤΟΜΑ και όχι στην θωράκιση.

Βασική αποστολή των οχημάτων αυτών είναι η ΑΣΦΑΛΗΣ μεταφορά ομάδος πεζικού, με τον οπλισμό τους να καλύπτει απλώς τον ρόλο της υποστηρίξεως της ομάδος και όχι της καταστροφής εχθρικών αρμάτων!

Ο ΕΣ πάσχει σε αυτό το σημείο, καθώς δεν διαθέτει κανένα όχημα με αξιόλογη θωράκιση. Για να έχουμε μια γενική εικόνα, τα τώρα διαθέσιμα οχήματα Μ113, “Λεωνίδας-1/2” και BMP1 είναι κατηγορίας βάρους 15t, όταν τα Marder και Bradley κυμαίνονται στους 30-35t, ενώ τα πιο σύγχρονα TOMA (Puma, Lynx) υπερβαίνουν τους 40t.

Οι δε Ισραηλινοί, που λόγω της αριθμητικής τους υστερήσεως, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία του προσωπικού τους, χρησιμοποιούν ΤΟΜΑ βάρους ακόμη και 60t (επίπεδα άρματος μάχης, π.χ. Namer)!!!

(Γ) ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Άλλη μία παράμετρος που μας διαφεύγει.

Στις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, όπου τα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ πρέπει να ακολουθούν τον ρυθμό προελάσεως των αρμάτων, πρέπει να έχουν αντίστοιχες κινηματικές επιδόσεις με τα τελευταία.

Στον ΕΣ παρατηρείται μια ανισορροπία, στον τομέα αυτό, στις μονάδες που είναι εξοπλισμένες με άρματα Leopard-2, καθώς τα υπάρχοντα ΤΟΜΠ δεν είναι σε θέση να συμβαδίσουν με αυτά.

Η εισαγωγή σε υπηρεσία του Marder, λοιπόν, θα αυξήσει την συνολική αποτελεσματικότητα των τεθωρακισμένων μονάδων του Έβρου.

(Δ) ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ

Όντως, τα Marder δεν είναι νέα. Αλλά είναι νεώτερα και ισχυρότερα κάθε άλλου αντίστοιχου τύπου που διαθέτουμε.

Ενώ η ύπαρξη σημαντικού αποθέματος στην Γερμανία, μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συντήρησή τους, επί μακρόν.

Στον αντίποδα, η λογιστική υποστήριξη ρωσικών οπλικών συστημάτων υπήρξε πάντοτε δυσχερής, λόγω εγγενούς υστερήσεως των Ρώσων στον τομέα αυτό (όπως φάνηκε και από την ανεπάρκειά τους στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας), όχι μόνον τώρα, που οι σχέσεις μας βρίσκονται στο ναδίρ.

(Ε) ΑΜΥΝΑ ΑΙΓΑΙΑΚΩΝ ΝΗΣΩΝ

Η απόσυρση των BMP1 είχε ξεκινήσει ήδη το 2017-18, με παραχώρηση (έναντι συμβολικού τιμήματος και άνευ ανταλλάγματος) περίπου 200 οχημάτων στην Αίγυπτο.
https://doureios.com/se-ilopiisi-h-simfonia-me-tin-aigypto-gia-ta-bmp1-nea-ypothesi-papadopoulou/

Άρα, τα σημερινά δάκρυα διαφόρων για την απομείωση της μαχητικής ισχύος της ΑΣΔΕΝ μάλλον είναι κροκοδείλια…

Και δεδομένων των προβλημάτων του BMP1 (σχεδιαστικών και συντηρήσεως), η άμυνα της ΑΣΔΕΝ πιθανότατα δεν βασιζόταν σε αυτά, ούτως ή άλλως.

Εξαίρεση αποτελούν τα ολιγάριθμα BMP1, που εφοδιάστηκαν με δίδυμα πυροβόλα των 23mm, σε αντιαποβατικό/αντιαεροπορικό ρόλο, τα οποία, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν θα συμπεριληφθούν στα οχήματα που θα ανταλλαγούν.
https://www.defence-point.gr/news/συνδύασαν-bmp-1-με-zu-23…-πολυμήχανοι-έλληνες
Και πάντως δεν θυμάμαι κανέναν (απόστρατο ή μη) να διαμαρτύρεται τότε γιατί αφαιρέθηκε το πυροβόλο των 73mm για να τοποθετηθεί δίδυμο των 23mm…

ΥΓ:
Η βαρύτητα των γνωμών διαφόρων αποστράτων θα έπρεπε να συνεκτιμάται με τις κομματικές τους εξαρτήσεις…

Κωνσταντίνος Α. Καραγιαννίδης είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Υπολογιστών

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα