Σήμα στις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη συμφωνία με την Κίνα για συμμετοχή στο project «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος» έστειλε η Ιταλία.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται δύο πηγές με άμεση γνώση των συνομιλιών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, καθησύχασε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνησή της δεν επιθυμεί να συνεχίσει να συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία, που είναι γνωστή και ως ο νέος Δρόμος του Μεταξιού. Φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι έως τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρώσει την έξοδό της από αυτή.

Η Ιταλία υπέγραψε για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία του Σι Τζινπίνγκ, το 2019, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Τζιουζέπε Κόντε. Έως και σήμερα είναι η μόνη χώρα από την ομάδα του G7, που συμμετέχει. Η συμμετοχή της θα ανανεωθεί αυτομάτως το 2024, εκτός και εάν η Ρώμη λάβει ενεργά μέτρα για να την τερματίσει.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ έχει ουσιαστικά βρεθεί αντιμέτωπη με την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Δεν είναι μόνο η Ιταλία που βιώνει τέτοια διλήμματα. Οι ευρωπαϊκές χώρες συνολικά παλεύουν να βρουν την ισορροπία που επιθυμούν ανάμεσα στην επιθυμία να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Κίνα σε εμπόριο και επενδύσεις, χωρίς να αποξενώσουν όμως τις ΗΠΑ ή να συμμετέχουν σε project που υπηρετούν γεωπολιτικά συμφέροντα του Πεκίνου, σχολιάζει το Bloomberg

Εκπρόσωπος της Μελόνι αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ναυτεμπορική

https://infognomonpolitics.gr/2023/05/italia-giati-egkataleipei-ton-kineziko-neo-dromo-tou-metaxiou/