Ισραήλ : Νέα κυβέρνηση – Τέλος εποχής για Νετανιάχου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Γαβριήλ Χαρίτου
Ιστορική μέρα η σημερινή για την ισραηλινή πολιτική πραγματικότητα μιας και, εκτός απροόπτου , θα σημάνει το τέλος της εποχής Νετανιάχου, που διήρκησε 12 χρόνια.
Παρότι όλα φαίνονται έτοιμα και συμφωνημένα από τις πολιτικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν σε μία από τις πιο ετερόκλητες ιδεολογικά κυβερνήσεις που σχηματίσθηκαν ποτέ, απομένει να δούμε στη σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση της Κνέσετ και κατά την ψηφοφορία για την απόδοση ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, εάν ο βουλευτής Νιρ Όρμπαχ του εθνοθρησκευτικού κόμματος “Γιεμίνα” υπό τον μέλλοντα πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, πράγματι θα στηρίξει την κυβέρνηση (θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδείξει πειθαρχία), εάν οι δύο βουλευτές του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος “Τάαλ” θα απέχουν από την ψηφοφορία – όπως λέγεται ότι έχει συμφωνηθεί παρασκηνιακά με τους Μπένετ-Λαπίντ ως επίσης και με τον ηγέτη του ‘φιλοκυβερνητικού’ ισλαμιστικού κόμματος Ράαμ, Μανσούρ Αμπάς, και ότι θα αποσοβηθεί μία μίνι-κρίση που προκλήθηκε χθες αργά το βράδυ, με βουλευτή Έλι Αβιντάρ, του κόμματος “Ισραήλ το Σπίτι Μας” του Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος ένιωσε ιδιαίτερα προσβεβλημένος επειδή δεν προορίζεται τελικά για Υφυπουργός Οικονομικών και στη θέση του ορίσθηκε Δρούζος συνάδελφός του.
Κάθε ψήφος (αλλά και κάθε αποχή) θα μετρήσει σήμερα, μιας και το νέο κυβερνητικό σχήμα βασίζεται στην ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία των 61 σε σύνολο 120 κοινοβουλευτικών εδρών.
Πολλές απορίες θα αρχίζουν να επιλύονται οριστικά, από τις 2 το μεσημέρι, οπότε και θα αρχίσουν να συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες κάθε κόμματος.
Στις 4 το απόγευμα θα αρχίσει η πανηγυρική συνεδρίαση της Κνέσετ υπό την νέα της σύνθεση. Τον λόγο θα λάβει πρώτος ο μέλλον πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ για να εκθέσει τις βασικές γραμμές του κυβερνητικού προγράμματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία του Γιαήρ Λαπίντ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών και από τον Αύγουστο του 2023 έχει συμφωνηθεί ότι θα αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα. Μετά τον Λαπίντ θα εκφωνήσει λόγο ο Βενιαμίν Νετανιάχου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εφόσον ζητήσουν οι ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων, έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν με ολιγόλεπτες ομιλίες. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Κνέσετ και αμέσως μετά η Κνέσετ θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα αποδώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση με ανοιχτή ψηφοφορία.
Εάν όλα θα γίνουν έτσι όπως έχουν συμφωνηθεί από τους νέους κυβερνητικούς εταίρους, η νέα κυβέρνηση θα συνεδριάσει απόψε στις 21:30 για πρώτη φορά αφού μία ώρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί μία πανηγυρική κοινωνική εκδήλωση στον ειδικό χώρο επισήμων τελετών στην είσοδο του ισραηλινού κοινοβουλίου.
Γαβριήλ Χαρίτος 13/6/2021
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα