Η Jerusalem Post σε δημοσίευμα της γράφει ότι το Ιράν ήταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Τέντι Σάγκι,στην Κύπρο.
Επικαλείται τη δήλωση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, Μάταν Σίντι.

«Σε αντίθεση με όσα δημοσιεύτηκαν χθες το βράδυ σε σχέση με το περιστατικό στην Κύπρο, ζητώ να διευκρινίσω, στο όνομα αξιωματούχων ασφαλείας, ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση από το Ιράν εναντίον Ισραηλινών επιχειρηματιών που ζουν στην Κύπρο», είπε ο Σίντι.

Η πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι του Σίντι ήρθαν μετά από πολλές αντιφατικές αναφορές σχετικά με το αν η απόπειρα δολοφονίας ήταν τρομοκρατική επίθεση ή αποτέλεσμα μιας επιχειρηματικής διαμάχης μεταξύ του Σάγκι και Ρώσων επιχειρηματιών. Ο Σάγκι υπέδειξε το Ιράν ως δράστη.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς δήλωσε αμέσως μετά ότι η απόπειρα δολοφονία ήταν «μια ακόμη πράξη επιθετικότητας από το Ιράν με στόχο ισραηλινούς στόχους».

“Το Ιράν εξακολουθεί να είναι μια παγκόσμια και περιφερειακή απειλή και μια πρόκληση για το Ισραήλ, και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε για να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας και την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ παντού και ενάντια σε κάθε απειλή”, δήλωσε ο Γκαντς.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι “οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στον κόσμο. Πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακούν τις οδηγίες, αλλά το Ισραήλ μπορεί και ξέρει πώς να προστατεύσει τους πολίτες του”.

Η Κυπριακή Αστυνομία συνέλαβε έναν 38χρονο Αζέρο άνδρα στις 27 Σεπτεμβρίου για σχεδίαση δολοφονίας αρκετών Ισραηλινών επιχειρηματιών που ζούσαν στη Λευκωσία.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Κύπρου Στέλιος Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι “συνελήφθη ένα άτομο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πιστόλι και φυσίγγια. Πρόκειται για μια ευαίσθητη υπόθεση”.
Ο Παπαθεοδώρου πρόσθεσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα» διερευνώνται.

Ο δράστης βρισκόταν στην Κύπρο για περίπου 20 ημέρες πριν από τη σύλληψή του, προερχόμενος από τα κατεχόμενα με ένα αυτοκίνητο . Νοίκιασε δύο αυτοκίνητα διαδοχικά και στο ένα βρέθηκε σιγαστήρας κατά τη σύλληψή του.

Ο Σάγκι πληροφορήθηκε από ανώνυμες ισραηλινές αρχές ότι είχε γίνει στόχος δολοφονίας, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Δευτέρας. Αυτές οι αρχές βοήθησαν τον Σάγκι να φύγει από την Κύπρο .

Παραμένει ασαφές ποιος προειδοποίησε τον Σάγκι, αλλά η Μοσάντ είναι πιθανότατα η ανώνυμη ισραηλινή αρχή .

Ο Sagi είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας λογισμικού τζόγου Playtech ,της εταιρείας πρόληψης απάτης SafeCharge και ιδιοκτήτης της Camden Market στο Λονδίνο.

https://www.militaire.gr/thriler-stin-kypro-me-apopeira-dolofonias-israilinoy-epicheirimatia/