Η ΥΨΗΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

Βρέθηκα πριν μερικά χρόνια σε μια αραβική χώρα σε επαγγελματικό ταξίδι. Μεταξύ των επαφών που είχαμε ήταν και με αξιωματούχο του κράτους που μας ενημέρωσε για τις θέσεις τους σε διάφορα ζητήματα που του θέταμε. Αν και είναι από τις χώρες που δεν βρίσκονται στις διαδικασίες των Συμφωνιών του Αβραάμ, ήταν θετικός στα ανοίγματα προς το Ισραήλ. Οι Άραβες που γνώρισα, και ειδικά αυτής της χώρας, έχουν μια έντονα οικονομική και επιχειρηματική προσέγγιση των πραγμάτων.

Είχε εκπλαγεί όταν τον ρωτήσαμε πως θα γίνει αυτή η προσέγγιση (αναφερόμαστε σε περίοδο πριν τις Συμφωνίες του Αβραάμ) όσο εκκρεμεί το παλαιστινιακό.

Μας είπε κάτι σαν και «αυτό δεν λύνεται» και πως «πρώτοι αυτοί [οι Παλαιστίνιοι] είναι που έχουν οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ».

Κατάλαβα πως το παλαιστινιακό είναι ένα ζήτημα που κρατά αιχμάλωτες τις αραβικές χώρες, δεν πιστεύουν πως θα λυθεί αλλά στο περιθώριό του, αποδέχονται την υπάρχουσα κατάσταση και προχωρούν παραπέρα.

Η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς, που συνεχίσθηκε με μια εξίσου βάρβαρη αντίδραση του Ισραήλ, αναμόχλευσε το μεσανατολικό καζάνι και έφερε στην επιφάνεια όλο το ίζημα. Κινδυνεύουν, ακόμη, και αραβικά καθεστώτα είτε από μια νέα Αραβική Άνοιξη, είτε από έναν περιφερειακό πόλεμο.

Βρισκόμαστε, τώρα, σε μια ανήσυχη αναμονή ενόψει της ισραηλινής εισβολής, αν γίνει.

Το χρονικό διάστημα που πέρασε από τις 7 Οκτωβρίου οπότε έγινε η επίθεση της Χαμάς είναι πολύ για να υποθέσει κανείς πως όλον αυτόν τον χρόνο το Ισραήλ προετοιμάζεται στρατιωτικά, αν και η ομηρία 200 ανθρώπων από την Χαμάς κάνει την επιχείρηση πολύπλοκη.

Οι ισραηλινοί θέλουν με την ενδεχόμενη εισβολή να απελευθερώσουν τους ομήρους και να καταστρέψουν την Χαμάς. Η πρώτη επιδίωξη είναι υψηλού βαθμού επικινδυνότητας. Ο ισραηλινός στρατός δεν γνωρίζει καν που βρίσκονται οι όμηροι και τις προηγούμενες ημέρες έριξε φυλλάδια στη Γάζα υποσχόμενος χρηματική αποζημίωση σε όσους δώσουν πληροφορίες για τον τόπο που κρατούνται.. Και η Χαμάς, ως οργάνωση έχει χαοτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι ένας τακτικός στρατός που έχεις απέναντί σου, τον στοχεύεις και τον διαλύεις. Η Χαμάς είναι αδύνατον να εξοντωθεί όσο καιρό και αν κρατήσει η στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα. Και πολύ δεν μπορεί να κρατήσει. Αν κάνει αυτό το λάθος το Ισραήλ, που δεν θα το κάνει, θα έχει μπει σε ένα τέλμα από το οποίο θα βγει  πολλαπλά χαμένο. Αλλά, πέραν αυτού, ας υποθέσουμε πως το Ισραήλ εξαλείφει την Χαμάς. Ποιος θα διοικήσει την Γάζα;

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει αυτό το κύρος. Πολλοί παλαιστίνιοι την εγκατέλειψαν λόγω διαφθοράς και των θέσεών της. Η Χαμάς που ελέγχει την Γάζα είναι μια ακραία ισλαμιστική οργάνωση αλλά η πιθανή οργάνωση που θα την αντικαταστήσει μπορεί να είναι χειρότερη. Και, μάλλον, θα είναι.

Πιθανότερος, από την στρατιωτική προετοιμασία, λόγος της μη εισβολής, ακόμη του ισραηλινού στρατού στη Γάζα είναι οι διεθνείς αντιδράσεις που συνιστούν στην ηγεσία του αυτοσυγκράτηση. Το Ισραήλ δεν έχει συνηθίσει σε λογικές αυτοσυγκράτησης όταν πρόκειται για την ασφάλειά του αλλά αν κρίνουμε από τις επιθέσεις που εξαπολύουν αξιωματούχοι του, διεθνείς προσωπικότητές του και μέσα ενημέρωσης κατά των ΗΠΑ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ακόμη, οι πιέσεις που θα υφίσταται θα είναι ισχυρές. Ο ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού να παραιτηθεί ύστερα από τις δηλώσεις του ότι η Χαμάς δεν έδρασε σε κενό αέρος αλλά ο Γενικός Γραμματέας δεν θα προέβαινε σε τέτοιες δηλώσεις αν δεν ενθαρρυνόταν να το κάνει. Και είναι γνωστό ποιος μπορεί να έχει τέτοιου είδους επιρροή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχει λύση στην παλαιστινιακή κρίση αν δεν δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία δύο κρατών και αυτό φρόντισε να θυμίσει ο κ. Γκουτιέρες. Και αυτήν την λύση την θέλουν πολλοί.

Το Ισραήλ ξέχασε, εντελώς, αυτήν την διαδικασία η οποία, όμως, είναι απαραίτητη για την νέα ισορροπία στην περιοχή. Του την θύμισε η Χαμάς με την αποτρόπαια πράξη της. Γιατί να χρειαζόταν η θυσία τόσων ανθρώπων;

Όπως βλέπετε και στον χάρτη 1 η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δύσης και Ανατολής περνά από την Κύπρο, μέσω του Λεβάντε καταλήγει στον Περσικό κόλπο και συνεχίζει παρακάτω. Ρωσία, Κίνα, Ιράν δίνουν το παρών από την πάνω πλευρά, με την Τουρκία να είναι διχασμένη.

Ισραήλ και οι μοναρχίες της Αραβικής Χερσονήσου στην κάτω πλάκα βρίσκονται υπό την επιρροή των ΗΠΑ οι οποίες είναι, μεν, ανεκτές στην περιοχή αλλά αποδυναμωμένες εξαιτίας και της πολιτικής που ακολούθησαν και των εσωτερικών προβλημάτων τους. Η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι οι περιφερειακοί παίκτες που επιδιώκουν επιρροή. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά όταν χρειάζεται συνεργάζονται.

Αν επεκτείνουμε βορειότερα την διαχωριστική γραμμή θα οδηγηθούμε, όπως φαίνεται στον δεύτερο χάρτη, προς τις βαλτικές χώρες δια της της συνοριακής επαφής Ελλάδας- Τουρκίας περνώντας από την Αλεξανδρούπολη. Και, ακόμη βορειότερα, η γραμμή φθάνει στον Βερίγγειο Πορθμό. Είναι το νέο σύνορο Ανατολής Δύσης. Από τον Βερίγγειο Πορθμό ως την έξοδο του Περσικού κόλπου στην ινδική θάλασσα. Στο ευρωπαϊκό έδαφος και στο Αιγαίο η κυρίαρχη δύναμη της ανατολικής πλευράς είναι η Ρωσία ενώ στον μεσανατολικό οι Αμερικανοί έχουν να αντιμετωπίσουν την Κίνα η οποία, προς το παρόν ακολουθεί μια ήπια, οικονομικού χαρακτήρα, πολιτική για να μην προκαλέσει. Έχει ανάγκη ειρηνική περίοδο για να πετύχει τους στόχους της.

Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία ακολουθεί μια αυτόνομη πολιτική χωρίς να θέλει να φύγει απ στη Δύση αλλά αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον αμερικανικό σχεδιασμό. Οι επιθέσεις τούρκων αξιωματούχων-ακόμη και του ίδιου του Ερντογάν- κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ έχουν φθάσει σε ακραία όρια και είναι ζητούμενο πως το χάσμα αυτό θα καλυφθεί όταν χρειασθεί. Ακόμη και αν μείνει στην Δύση η Τουρκία η συμπεριφορά της απαιτεί μια νέα αρχιτεκτονική των ΗΠΑ στην περιοχή. Όπως με την κατάχρηση της αξιοποίησης των διευκολύνσεων που παρείχε στις ΗΠΑ ώθησε την Ουάσιγκτον να αναζητήσει τη λύση της Αλεξανδρούπολης, έτσι και στη Μέση Ανατολή η Κύπρος μπορεί να φανεί- όπως και φάνηκε- πολλαπλά ωφέλιμη στη Δύση.

Μια λύση του κυπριακού που θα ικανοποιούσε την Λευκωσία, θα μπορούσε να δώσει στο κυπριακό κράτος τη δυνατότητα να βοηθήσει τη δυτική συμμαχία ακόμη και με την είσοδό του στο ΝΑΤΟ.

Με την προβολή των σημερινών δεδομένων στην επόμενη ημέρα της μεσανατολικής κρίσης, δεν φαίνεται να ευνοείται η πολιτική της Άγκυρας. Γι αυτό η κυβέρνηση ας είναι φειδωλή στις υποσχέσεις που δίνει στην Τουρκία στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου. Διότι πολλά ακούγονται που δεν θα θέλαμε να τα πιστέψουμε.

 

 

 

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστούμε για τις πολλές και ως προσωπικές -ακριβείς-πληροφορίες κύριε Σαββίδη .
    Το Παλαιστινιακό είναι το συνθετότερο διεθνές πρόβλημα από το 1948 , που δεν λύνεται γιατί οι Άραβες της Μέσης Ανατολής ΝΑΙ ΜΕΝ δεν θέλουν ως κράτος το το Ισραήλ -το πολέμησαν όλοι μέχρι το 1973 -αλλά δεν θέλουν και τους Παλαιστινίους ούτε ως πρόσφυγες – κάτι που δεν ερευνήθηκε για να διαπιστωθεί γιατί αυτή η μόνιμη άρνησή τους , που εξικνείται μέχρι και να επιθυμούν την αυτοκαταστροφή τους ,αφού και τώρα δεν ανοίγουν διόδους διαφυγής και διάσωσής τους .
    Να είναι αιτία μόνον η ΧΑΜΑΣ, που πια πρέπει ή να διαλυθεί ή να αφοπλιστεί όπως ο δικός μας ΕΛΑΣ με την Συμφωνία της Βάρκιζας ή το ανάλογο Κίνημα στην Βόρειο Ιρλανδία, ή υποκρύπτονται και άλλοι λόγοι ;;;.
    Αν όλα αυτά δεν εξασφαλιστούν σύντομα ΕΚΤΙΜΩ πως αναγκαστικά θα αναλάβει ρόλο η διεθνής κοινότητα Ανατολής και Δύσης ,γιατί όλοι διαπιστώνουν τώρα ότι μπορεί το Παλαιστινιακό να γίνει αιτία για μια μεγάλη πολεμική εμπλοκή με συμμετοχή πολλών κρατών -που φαίνεται ότι δεν θέλουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι -και για την αποτροπή της οποίας οι ΗΠΑ ”αγριεύουν” στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την ανατροπή πολλών σταθερών- πρώτα της Τουρκίας -με άδηλα αποτελέσματα για την ίδια .
    Η Ελλάς-Πατρίδα μας, η οποία σήμερα από τον Έβρο ως την Κύπρο γιόρτασε έντονα την επέτειο του ΟΧΙ του Μεταξά και των Ελλήνων σε Φασισμό και Ναζισμό το 1940/41 στο τέλος θα βγει κερδισμένη, γιατί έπαυσε να απειλείται από Βορρά και γιατί στην προηγούμενη 4ετία επιβεβαίωσε με τις Συμφωνίες των Συμμαχιών της την φράση του αείμνηστου Καραμανλή ”ανήκομεν εις την Δύσην”, την οποία Δύση ,ας μην λησμονούμε υπερασπιζόμαστε από την εποχή των Περσικών πολέμων ,όταν άλλοι ζούσαν στα βάθη της Ασίας , που πάντα είναι Ανατολή.
    Της Αγίας Σκέπης της Παναγίας μας σήμερα ,ας την επικαλεστούμε και Αυτήν.
    Σταύρος Αθαν. Ναλμπάντης

    • “γιόρτασε έντονα την επέτειο του ΟΧΙ του Μεταξά και των Ελλήνων σε Φασισμό και Ναζισμό”

      Από πότε το γύρισες μοντέρνος-αριστερός και παπαγαλίζεις τις ανοησίες των, που διέδωσαν μετά την Μεταπολίτευση, για να διαστρεβλώσουν την Ιστορία δια τής πολιτικοποιήσεως; Τον φασισμό/ναζισμό, λοιπόν, πολεμήσαμε και όχι το Ιταλό/Γερμανό κατακτητή. Έτσι τα έλεγες και όταν ήσουν χωροφύλακας; Έτσι σού τα έμαθαν και στο σχολείο; Άξιος συγχαρητηρίων είσαι, που συμβάλεις στη παραποίηση τής Ιστορίας, όπως την θέλουν οι αριστεροί. Αλήθεια, καταλαβαίνεις καθόλου τι γράφεις, ή παπαγαλίζεις ό,τι βρεις δεξιά κι αριστερά (εδώ μόνον αριστερά).

      Η Ελλάδα, κράτος-υπόδειγμα δημοκρατίας επί Μεταξά, πολέμησε τον φασισμό/ναζισμό. Και εις άλλα με το καλό.

      • ”Ξεδώστε” για την παρουσία του κ. Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη , που ούτε καν τον καλωσόρισαν οι αγενείς Συριζαίοι και κανείς δεν τον χειροκρότησε..
        Για τα υπόλοιπα διαβάστε το Ημερολόγιο του αείμνηστου Ιωάννη Μεταξά .
        Θα επαναλάβω αυτό που έγραψα στην κυρία Ελένη . Υπήρξα αξιωματικός της Χωροφυλακής -Αστυνομίας με τρία πανεπιστημιακά πτυχία.
        ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ .
        Υ.Γ Για τον Μεταξά προσθέτω ότι πολέμησε και τον Κομμουνισμό .

        • Σού είναι εντελώς αδύνατο να παραδεχτείς ότι κάνεις λάθη. Θα προτιμούσες να σού βγάλουν τα νύχια και τα δόντια, παρά να παραδεχτείς το λάθος σου. Αρρωστημένος εγωισμός.

          Αντί να μού απαντήσεις ευθέως σ’ αυτά που γράφω, με παραπέμπεις όλως αορίστως στο τετράτομο Ημερολόγιο (“Τετράδια Εργασίας” τα ονόμαζε ο ίδιος) τού Μεταξά. Πού ακριβώς να κοιτάξω;

          Πού κολλά τώρα εδώ ο Κασσελάκης, μόνον εσύ ξέρεις.

          Συμβουλή: Μην πολυλές ότι υπήρξες αξιωματικός της Χωροφυλακής -Αστυνομίας και μάλιστα με τρία πανεπιστημιακά πτυχία, διότι αυτό δεν τιμά ούτε την Χ-Α, ούτε προπαντός το πανεπιστήμιο που σού έδωσε … τρία πτυχία.

          Εγώ είμαι απόφοιτος τού δημοτικού με καλώς 8, αλλά βλέπω τι κρίση που έχεις. Παπαγαλίζεις αβασάνιστα ό,τι ακούσεις και σού φανεί μοδέρνο.

          • Δεν σας υποτιμώ ,αλλά οι του Δημοτικού -αν λέτε αλήθεια-υστερούν σε πολλά-κακά τα ψέματα-.
            Υποτάσσονται εύκολα στα ΘΑΘΑΔΕΣ ,δέχονται ως αλήθειες ότι ακούν στην τηλεόραση και διαβάζουν στα πρωτοσέλιδα και στο διαδίκτυο (όρθιο παράδειγμα εσείς) και βρίζουν ευκολότερα -εδώ υπερτερείτε σαφώς όλων . Τους μεγάλωσα -της ”πιάτσας” είμαι .
            Αλλά είπαμε στο διαδίκτυο -νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες-.
            Να συνεχίσετε χωρίς να με διαβάζετε . Καληνύχτα.

          • Δεν μπόρεσες να πεις ένα αντρίκιο “λάθος μου”, ή να στηρίξεις την άποψή σου για το θέμα που έθιξα, χωρίς περιττές πολυλογίες. Αντιθέτως, φλυαρείς σαν γυναικούλα τής γειτονιάς. Τι να σού πω, ρε κακομοίρη, τέτοιους “άντρες” τούς βδελύσσομαι και τούς λυπούμαι.

  2. Νομίζω πως οι δύο λαοί, έχουν εγκλωβιστεί σε δυσλειτουργικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας, να τους βοηθήσει, να απεγκλωβιστούν, από το φαύλο κύκλο βίας. Ένα σημαντικό εργαλείο, προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι και η φιλοσοφία του καθηγητή και στοχαστή Jack Mezirow. Παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του.

    «…ο δημόσιος διάλογος, μετατρέπεται σε διαδικασία αναζήτησης ακραίων και πολωτικών εκφραστών, των διαφορετικών απόψεων. Τείνουμε να πιστεύουμε, πως υπάρχουν δύο και μόνο πλευρές, για κάθε ζήτημα. Ξεκινάμε με στόχο, να καταρρίψουμε έναν ισχυρισμό, αντί να στοχεύουμε, στην κατανόηση των διαφορετικών τρόπων σκέψης και πεδίων αναφοράς, καθώς και να αναζητούμε, μια κοινή βάση, για να επιλύσουμε τις διαφορές και να επιτύχουμε κάτι».

    Ο Σωκράτης στην Πολιτεία του Πλάτωνα και ειδικότερα στην αλληγορία του Σπηλαίου, μας μιλά για τους δεσμώτες, που είναι αλυσοδεμένοι και αντικρίζουν στον τοίχο, που βρίσκεται μπροστά τους, μόνο σκιές αντικειμένων. Ένας από τους δεσμώτες απελευθερώνεται, εξέρχεται από το σπήλαιο και αποκτά σταδιακά, μια ρεαλιστική εικόνα των πραγμάτων, του ήλιου, του ουρανού κτλ. Επιστρέφει στο σπήλαιο, όχι πλέον ως δεσμώτης αλλά ως δρων …

    Ο αμερικανοεβραίος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia, μας επισημαίνει, πως παραμένουμε δεσμώτες στο σπήλαιο, μέρος μιας μάζας, μόνο για όσο καιρό, επιτρέπουμε αβίαστα, στις σκιές στον τοίχο, να προσδιορίζουν, το ποιοι είμαστε ως πολιτικά και ηθικά όντα.

    Και στις δύο πλευρές, την εβραϊκή και την παλαιστινιακή, δεν υπάρχουν μετριοπαθείς δυνάμεις, που μπορούν να εξέλθουν από το σπήλαιο, να δουν τον κόσμο ολιστικά και να συμβάλουν στο μετασχηματισμό, των δυσλειτουργικών και βίαιων αντιλήψεων, των δυο κοινωνιών;

    https://www.youtube.com/watch?v=gArwz9bYn5w

  3. Όπως ο κ . Πολάκης ”έχει πέραση” -κάπου στο 10% των Ελλήνων -έτσι και εσείς κ. Επισκέπτη-συμπωματικά και συντοπίτης του κ. Πολάκη- γίνεστε ανεκτός από τους κάπου 1200 αναγνώστες του άρθρου αυτού και φυσικά από τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ μας , ίσως ”επειδή οι προσωπικές και υβριστικέ αναφορές σας στο πρόσωπό μου ανεβάζουν την ανάγνωσή του άρθρου .
    Αλλά τι να περιμένουμε από ένα απόφοιτο του Δημοτικού ,όπως ομολογήσατε, ότι είστε ;;;.”Κουκιά τρώει ,κουκιά μολογάει” λέει μια παροιμία, για τους ομοίους σας υβριστές συνανθρώπων .
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΗΡΕΜΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΡΙΣΙΜΟ;;;.

    • Αυτές τι ανοησίες γράφεις, διότι δεν μπορείς να απαντήσεις σ’ αυτό που σε ρωτώ. Το ότι είσαι μπουνταλάς είναι αποδεδειγμένο και από το γεγονός ότι, παρότι επανειλημμένως σου έχω εξηγήσει ότι ο αριθμός πάνω δεξιά δεν δείχνει αριθμό αναγνωστών, εσύ έχεις κολλήσει εκεί. Δεν μπορείς να μάθεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα