Γράφει η ΛΙΑΝΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ολονύκτιος πανικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υγεία του Ερντογάν. «Είναι πολύ βαριά». «Πιθανότατα να παραιτηθεί». «Πέθανε».

Αφορμή για τα σχόλια αυτά ήταν αφενός η ματαίωση της επίσκεψης στη Γλασκόβη και η αναβολή της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ανήμερα της επετείου της ανάληψης της εξουσίας στις 3 Νοεμβρίου 2002.

Η επιβάρυνση της υγείας του Ερντογάν είναι ορατή πλέον σε όλους. Παρ’ όλα αυτά τρέχει παντού, ταξιδεύει, κάνει ομιλίες και κυρίως αποφασίζει για σοβαρά θέματα , όπως το persona nongrata  των 10 Πρεσβευτών…

Τα σπέκουλα για την υγεία του γίνονται κυρίως από τους κύκλους του κυβερνώντος κόμματος που άρχισαν να αλληλοσπαράζονται για την μετά Ερντογάν εποχή.

Οι διαρροές όμως αυτές έχουν κι έναν άλλο βασικό στόχο. Να συγκινήσουν τους πολίτες. Κάθε φορά που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση στη δύναμη του ΑΚΡ, αναθερμάνουν το θέμα της υγείας του Προέδρου για να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των οπαδών που τον εγκατέλειψαν.

Όλα αυτά γίνονται λίγες μέρες μετά την πολυσυζητημένη συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν στη Ρώμη.  Γράφτηκαν πολλά για την επίμαχη συνάντηση. Αναλυτές σε όλο τον κόσμο  προσπαθούν να μαντέψουν το αληθινό περιεχόμενο των συνομιλιών των δυο ανδρών.

Το μοναδικό συμπέρασμα από τη συνάντηση που διήρκεσε 70 λεπτά ενώ είχε προγραμματιστεί για 40 , γεγονός που θεωρήθηκε μεγάλη νίκη του σουλτάνου, είναι  μια τρύπα στο νερό. Αυτό προκύπτει από τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις των δυο πλευρών και τη μόνη κοινή δήλωση για σύσταση επιτροπής , η οποία θα εξετάσεις τις δυνατότητες διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Ερντογάν βέβαια, ως συνήθως, επέστρεψε νικητής γιατί κατάφερε δήθεν  να εξασφαλίσει την αγορά αεροσκαφών F-16 έναντι των χρημάτων (1δις 400 εκατ$) που κατέβαλε η Άγκυρα για τα F35. Η αμερικανική πλευρά διέψευσε αμέσως τις δηλώσεις αυτές, τονίζοντας ότι δεν έκανε την παραμικρή οικονομική πρόταση για τα F-16.

Στη συνάντηση των δυο ανδρών μετείχε από πλευράς Τουρκίας ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου και η νεαρά μαντηλοφορούσα διερμηνέας του Προέδρου. Δεν παρέστη, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κανένας διπλωμάτης. Η παρουσία της διερμηνέως Φατμά Αμπουσχανάμπ ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία.  Η κοπέλα είναι κόρη της πρώην βουλευτού  και μετέπειτα Πρέσβυρας της Τουρκίας στη Μαλαισία Μερβέ Καβακτσί . Η Καβακτσί ήταν η πρώτη γυναίκα που εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο με μαντήλα , πράξη που θεωρήθηκε προσβολή για τον Κεμάλ.

Ο Ερντογάν κυβερνά με την παρέα του, έναν στενό κύκλο ανθρώπων που τους εμπιστεύεται αδιαφορώντας για τους θεσμούς.

Όλοι οι ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο των G20 μετέβησαν μετά τη Ρώμη στη Γλασκόβη  για να λάβουν μέρος στη Σύνοδο των Η.Ε για την κλιματική αλλαγή. Ο Ερντογάν δεν ακολούθησε , γιατί να το κάνει άλλωστε; Ο στόχος του επιτεύχθηκε έβγαλε την φωτογραφία που ήθελε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ποιος ο λόγος να τρέχει για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, αφού δεν έχει υπογράψει ακόμα τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα. Το θέμα δεν τον ενδιαφέρει αφού ξεριζώνει δάση για να φτιάξει τα ανάκτορα του.

Βέβαια, για να δείξει και πόσο σπουδαίος είναι το έπαιξε δυσαρεστημένος γι αυτό δεν πήγε στη Γλασκόβη.  Ζήτησε από τους Άγγλους να εφαρμοστεί και γι αυτόν το ανώτατο πρωτόκολλο ασφαλείας, όπως στον Πρόεδρο Μπάιντεν…. Όταν του εξήγησαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ¨θύμωσε¨ και δεν πήγε…

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος παρουσίασε τη συνάντηση μεγάλη επιτυχία του Ερντογάν. Άλλωστε πώς να μην είναι μεγάλο επίτευγμα η σύσταση επιτροπής για τη συνέχιση των επαφών μεταξύ των δυο χωρών;

Εντύπωση προκαλεί η απάντηση που έδωσε , μετά την επιστροφή του , σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συζήτησαν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν συζητήσαμε καθόλου το θέμα αυτό. Δεν ήταν στην ατζέντα του Μπάιντεν, αλλά ούτε στην δική  μου». Είναι δυνατόν; Αυτός που βγάζει κάθε τόσο βόλτα τα πολεμικά του στη Μεσόγειο, απειλεί θεούς και δαίμονες , χαράζει παράνομες ΑΟΖ, διεκδικεί  τα πάντα στην περιοχή ως δίκαια αιτήματα του, να μην θίξει το θέμα στον Πλανητάρχη;
https://www.militaire.gr/i-ygeia-toy-erntogan-ergaleio-sti-machi-tis-diadochis-toy-oi-dimoskopiseis-kai-i-mantiloforoysa-diermineas/