Η Άγκυρα κλιμακώνει τις αντιδράσεις της για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία με ανακοινώσεις από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Τα όσα απαράδεκτα ειπώθηκαν για την Ελλάδα πριν από λίγο:

•Από τις αρχές του 2021, έχουν καταγραφεί 1.989 παραβιάσεις του καθεστώτος αποστρατικοποιημένων Νήσων με  στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά μέσα.

•Η Ελλάδα επιμένει επίσης σε παραβιάσεις του μορατόριουμ, σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Αθηνών.

•Ακόμη και κατά την περίοδο μορατόριουμ που κάλυπτε 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 56 αεροπορικές και θαλάσσιες δραστηριότητες από την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.

•Επιπλέον, η NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για τις έρευνες από το σκάφος Nautical Geo είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να συντονιστεί εκ των προτέρων με την Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αφού η περιοχή των ερευνών καλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

•Κάναμε παρέμβαση ενάντια σε αυτήν την παράνομη προσπάθεια της Ελλάδας και δημοσιεύτηκε η ένστασή μας με τουρκική NAVTEX.

•Τέλος, στις 29 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα συνέχισε τις προκλήσεις της πραγματοποιώντας τη φάση της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» στη Χίο η οποία πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη.

•Πρόσφατα παρατηρείται αύξηση των εξοπλιστικών δραστηριοτήτων της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα, προσπαθεί να δημιουργήσει μια ισορροπία σε βάρος της Τουρκίας με τις αυξανόμενες εξοπλιστικές της προμήθειες.

•Οι απαραίτητες πρωτοβουλίες συνεχίζονται μέσω διπλωματικών διαύλων ενάντια στην παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας και η απαραίτητη απάντηση δίνεται στο πεδίο εντός του πεδίου της αμοιβαιότητας.

•Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας με αποφασιστικότητα και χωρίς συμβιβασμούς. Οι χερσαίες και αεροπορικές μας δυνάμεις, ιδιαίτερα οι ναυτικές μας δυνάμεις, έχουν λάβει οδηγίες σε αυτό το πλαίσιο. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τα δικαιώματά μας. δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα.

•Προσδοκούμε από τον γείτονά μας. να ενεργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου, της λογικής, της λογικής, της ισότητας, των ανθρωπιστικών και αστικών κανόνων · Είναι μια ειλικρινής στάση υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους και διάλογο που βασίζεται σε σχέσεις καλής γειτονίας.

Η Τουρκία εκτός από τα λόγια και τα ψεύδη προχώρησε και σε έργα με έκδοση NAVTEX στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου κάνει έρευνες το Nautical Geo.

https://www.militaire.gr/i-toyrkia-klimakonei-me-aparadektes-anakoinoseis-toy-ypoyrgeioy-amynas/