Η Τουρκία άδειασε τους Αμερικανούς για τους S-400: Αποκλείεται να δοθούν στην Ουκρανία, είναι η απάντηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι S400 αποκλείεται να σταλούν στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως η Τουρκία παραμένει ανοιχτή για τους Ρώσους ολιγάρχες.

Και για τα δύο θέματα οι απαντήσεις αφορούν τους Αμερικανούς, οι οποίοι ανέχονται την Τουρκία να παρανομεί.

Από το Φόρουμ της Ντόχα, όπου συμμετείχε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε συγκεκριμένα ότι “η συμφωνία των S-400 έγινε και αγοράστηκαν”. “Οι S-400 έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία. Κάποιοι είπαν η Τουρκία πρέπει να δώσει τους S-400 στην Ουκρανία. Αυτό αποκλείεται. Νομίζω ότι αυτό εκφράστηκε από τους Αμερικανούς, αλλά αποκλείεται“, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τους Γάλλους και Ιταλούς ομολόγους του. “Συζήτησαν τα συστήματα αεράμυνας SAMP-T που παράγονται από κοινού από τη Γαλλία και την Ιταλία. Μιλήσαμε πριν από 8 χρόνια, αλλά δεν βγήκε τίποτα. Τώρα αυτές οι δύο χώρες είναι λίγο πιο σοβαροί στο να κάνουν την κοινή παραγωγή στην Τουρκία ή να πουλήσουν το SAMP-T”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δήλωσε συγκεκριμένη:

«Οι S-400 έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία. Κάποιος είπε ότι οι S-400 πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία. Αυτό αποκλείεται. Χρειάζεται η Τουρκία περισσότερα συστήματα αεράμυνας; Φυσικά και χρειάζεται! Εάν δεν μπορούμε να το πάρουμε από τους συμμάχους μας, θα απευθυνθούμε σε άλλες πηγές.

Τώρα μπορούμε να παράγουμε περισσότερο από το 70% των αναγκών μας με δικά μας μέσα. Θα αποκτήσουμε και σύστημα αεράμυνας. Αλλά εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με τους Γάλλους και Ιταλούς ομολόγους του. Τώρα αυτές οι δύο χώρες το κοιτάζουν λίγο πιο σοβαρά το θέμα της συμπαραγωγής στην Τουρκία ή να πουλήσουν τα συστήματα αεράμυνάς τους σε εμάς.

Εξετάζουμε κάθε επιλογή. Ωστόσο, η πρώτη μας επιλογή είναι πάντα οι σύμμαχοί μας. Η χώρα μας είναι μια κυρίαρχη χώρα και πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η Ευρώπη, αλλά τί θα κάνουμε αν δεν μας πουλήσει εν τέλει;

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον πρόεδρό μας και του είπε ότι μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας αγοράζοντας από αυτούς, αλλά οι ΗΠΑ και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν λένε το ίδιο. Τί να κάνουμε, να περιμένουμε να πειστούν για τις επείγουσες ανάγκες μας;», ισχυρίστηκε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε και τη δήθεν ισορροπημένη πολιτική που ακολουθεί η χώρα του στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

“Είμαστε διαμεσολαβητές και πρέπει να είμαστε ουδέτεροι. Δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε και τα δύο μέρη να επιλύσουν αυτό το ζήτημα. Στο τέλος θα αποφασίσουν ο Ζελένσκι και ο Πούτιν. Θέλουμε να τους φέρουμε μαζί. Η Ουκρανία κατάλαβε ότι δεν έγινε και δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Πολλά μέλη είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Η Ουκρανία το κατάλαβε ξεκάθαρα. Η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας . Πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ισορροπίας”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά συνεργάζεται με τη Ρωσία σε πολλά δύσκολα ζητήματα.

“Η Ουκρανία θα πρέπει κι αυτή να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική. Η σημερινή κατάσταση μας επηρεάζει όλους. Έχουμε άριστες σχέσεις και με τα δύο μέρη. Υπογράψαμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Υπάρχουν δύο χώρες εταίροι εδώ. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τους πάντες, όχι μόνο εμάς. Πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τούρκος Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει ισχυρισμούς ότι Ρώσοι ολιγάρχες έρχονται στην Τουρκία.

“Είπα ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη δραστηριότητα, μια πολύ σαφής και ξεκάθαρη απάντηση. Έτσι, μπορούν να έρθουν Ρώσοι πολίτες. Ρώσοι τουρίστες έρχονται τώρα. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν αν είναι νόμιμο. Εάν είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, τότε είναι διαφορετικό”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία άδειασε τους Αμερικανούς για τους S-400: Αποκλείεται να δοθούν στην Ουκρανία, είναι η απάντηση

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα