Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας καταθέτει σχέδιο για ειρηνική απόσχιση από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της σερβικής οντότητας

Εξελίξεις που μπορεί να δρομολογήσουν καταιγισμό εξελίξεων στην Βαλκανική ξεκίνησαν καθώς η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δήλωσε σήμερα δια του προέδρου της ότι θα προτείνει ειρηνική απόσχιση.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ:

«Τις επόμενες 30 ημέρες θα προταθεί συμφωνία για ειρηνικό χωρισμό. Σήμερα, ξεκινάμε με μια επίσημη απόφαση να επιδιώξουμε έναν ειρηνικό χωρισμό. Θα προτείνουμε πρώτα να αποσαφηνιστούν οι πολιτικές αρμοδιότητες σε σχέση με τις οντότητες και να διατηρηθεί το τρέχον μοντέλο οικονομικής λειτουργίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα προσαρμόσουμε αυτό το μοντέλο για να υποστηρίξουμε τον ειρηνικό χωρισμό».

Αυτό ήρθε μετά την υπερψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια του ΟΗΕ Ψηφίσματος για τον ορισμό της 11ης Ιουλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Τιμής της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα.

 

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη όπως έχει δημιουργηθεί μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έχει διπλό νομοθετικό σώμα και μια τριμελή προεδρία που συνίσταται από ένα μέλος από κάθε μία από τις τρεις μεγάλες εθνότητες.

Ωστόσο, η εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη.

Αποτελείται από δύο αυτόνομες οντότητες—την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Δημοκρατία της Σέρπσκα (Σέρβων Βοσνίας) —και μια τρίτη μονάδα, την Περιοχή του Μπρτσκο, η οποία διοικείται από τη δική της τοπική κυβέρνηση.

https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/i-serviki-dimokratia-tis-vosnias-katathetei-sxedio-gia-eiriniki-aposxisi-apo-tin-vosnia-erzegovini/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα