Κορυφαίο ψέμα όλων… οι Ουκρανοί που «έπεσαν ηρωικά» στο Φιδονήσι, αλλά τελικά ήταν ολοζώντανοι

Το Κίεβο, μαζί με τα δυτικά ΜΜΕ, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν πραγματικό «πόλεμο» προπαγάνδας και με ψευδείς ειδήσεις προσπαθούν να κερδίσουν τη κοινή γνώμη. 

Από τον Β.Ζελένσκι με στρατιωτική στολή στα χαρακώματα, στον πατέρα που αποχαιρετά την κόρη του και τους στρατιώτες που «σκοτώθηκαν» στο νησί των Φιδιών αλλά τελικά ήταν ολοζώντανοι.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (European Digital Media Observatory – EDMO) παρέχει μέσα από την πλατφόρμα λίστα με περιστατικά παραπληροφόρησης που εντοπίστηκαν και καταρρίφθηκαν από οργανισμούς ελέγχου γεγονότων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Στη λίστα – η οποία ενημερώνεται διαρκώς – παρουσιάζονται όλα τα άρθρα που καταρρίφθηκαν από τις 24 Φεβρουαρίου κι έπειτα από τους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων που είναι μέλη της κοινότητας του EDMO. Πρόκειται για 243 άρθρα μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις αρχές του 2022, όταν η κρίση στην περιοχή εντάθηκε, εντοπίστηκαν, σε μικρό αρχικά βαθμό, τα πρώτα περιστατικά παραπληροφόρησης αναφορικά με την Ουκρανία. Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε από τους ελεγκτές γεγονότων τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να θεωρείται ακόμη σημαντική, καθώς τα ποσοστά σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο ήταν ακόμη χαμηλά.

Δραματική διόγκωση των ψευδών ειδήσεων καταγράφηκε μετά την 24η Φεβρουαρίου, όταν και ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τα ρωσικά στρατεύματα. Το συγκεκριμένο διάστημα οι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων παρατήρησαν ότι η παραπληροφόρηση για όσα διαδραματίζονται επί ουκρανικού εδάφους αυξήθηκε τόσο σε ποσότητα όσο και σε βαθμό επικινδυνότητας.

Επίσης ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα για να αναδείξει το θέμα με τα fake news δημοσίευσε ένα βίντεο με τα όσα έγιναν στο Φιδονήσι: 

 

Φυσικά στη λίστα βρίσκεται η είδηση με τα παιδιά να χαιρετούν στρατιωτικά τα ουκρανικά στρατεύματα, η οποία όμως τραβήχτηκε πριν από έξι χρόνια: 

Το βίντεο που δείχνει έκρηξη από την Ουκρανία, αλλά τελικά ήταν από τo Λίβανο:

Αλλά φυσικά και την ψευδή είδηση του ΣΚΑΪ με τους «πανικόβλητους» Ουκρανούς στο μετρό, που τελικά ήταν βίντεο από τη Ρώμη: 

 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/i-propaganda-ton-dytikon-stin-oukrania-ayta-einai-243-fake-news-i-ateleioti-lista-me-ta-psemata-tou-kievou/