Η παγίδα των διαπραγματεύσεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην περιοχή.

Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση να πρόκειται για προεκλογικούς λόγους, η έλευση του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, χωρίς μετάβαση και στην Τουρκία, ως είθισται για να διατηρηθούν οι ισορροπίες, έχει και ουσία και σημειολογία.

Πάντως, η διατήρηση από αμερικανικής πλευράς της ισορροπίας στις επισκέψεις σε Ελλάδα και Τουρκία διεκόπη όταν ο Ομπάμα, στην αρχή της προεδρίας του, επισκέφθηκε με τυμπανοκρουσίες την Τουρκία, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι ο Ερντογάν και το σύστημα εξουσίας που ανέδειξε, θα μπορούσαν να σταθούν πρότυπο λαϊκού κράτους με ισλαμική κυβέρνηση και ισλαμική πλειοψηφία στον πληθυσμό.

Εν πάση περιπτώσει, οι Αμερικανοί, από τότε μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί αλλεπάλληλες προσβολές από την Τουρκία αλλά παραμένουν προσηλωμένες στην Άγκυρα με μαζοχιστικό τρόπο. Μόλις τελευταία αντιλαμβάνονται ότι η ισορροπία που πρέπει να κρατήσουν, είναι μεταξύ του να προσπαθήσουν να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση αλλά να διαμορφώσουν, παράλληλα, θεσμούς και προϋποθέσεις, που σε περίπτωση περαιτέρω διολίσθησης της Άγκυρας προς τον ευρασιατισμό, η δυτική παρουσία και επιρροή στην περιοχή δεν θα υποστεί μείωση και δεν θα απαξιωθεί.

Το κακό είναι πως οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια με την αλλοπρόσαλλη πολιτική Τραμπ δεν έχουν συγκροτημένη πολιτική να αναπτύξουν.

Έτσι, κανείς δεν μπορεί να διαβλέψει αν η ανάπτυξη της πολιτικής τους είναι συνολική, με την έννοια ότι διαμορφώνεται από τους αμερικανικούς θεσμούς και έχει την έγκριση του προέδρου, ή είναι πολιτική που αναπτύσσεται από το State Department και γίνεται ανεκτή από τον πρόεδρο μέχρι του σημείου που θα ενοχληθεί ο φίλος του Ερντογάν.

Το άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο στην αμερικανική πολιτική, είναι η μεγάλη ηπιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τις προσκλήσεις της Άγκυρας. Ναι, μεν, παίρνουν θέση κατά των τουρκικών προκλήσεων αλλά με τρόπο και τόνο που θυμίζει παράκληση.

Υπάρχει, ακόμη, μια αντίφαση στην αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Πριν από λίγες ημέρες διαβάσαμε την είδηση ότι η διαδικασία περί τον EastMed μετατρέπεται σε διεθνή οργανισμό. Δεν νομίζω ότι θα πιστεύει κανείς ότι Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να πετύχουν κάτι τέτοιο μόνες; Η προσπάθεια έχει την υποστήριξη ΗΠΑ και Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε την Κύπρο και αύριο, όπως σημειώσαμε και παραπάνω, επισκέπτεται την Ελλάδα και, μάλιστα, τη Θεσσαλονίκη όπου θα υπογράψει συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και θα συμμετάσχει σε φόρουμ επιχειρηματιών της ενέργειας (κανείς στη Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζει τίποτε σχετικό).

Πρόκειται για την ενθάρρυνση εναλλακτικών πηγών και διαδρομών ενέργειας.

Το γεγονός ότι μετά την Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Ιταλία και την Κροατία, για ζητήματα ενέργειας, παραπέμπει και στον EastMed (Ιταλία) και στην Κίνα (Cosco και σχέδια μεταφοράς στην Κροατία του ρόλου του Πειραιά).

Ο Πομπέο θα πάει και στη Σούδα. Στη Σούδα, όπως έχει γραφεί, οι Αμερικανοί σκοπεύουν να μεταφέρουν τη Βάση του Ιντσιρλίκ. Ήδη, σημαντικό μέρος της Βάσης έχει μεταφερθεί. Και αυτό σημαίνει πολλά. Και για τις αμερικανικές προσδοκίες από την Τουρκία και για την επιλογή τους να εγκατασταθούν στη Σούδα. Στην Ελλάδα βρίσκονται και σε άλλες περιοχές, όπως στο Συκούριο και την Αλεξανδρούπολη.

Όλα αυτά, συν το γεγονός ότι οι Αμερικανοί εξόπλισαν τους Κούρδους του Ιράκ, με εξοπλισμούς που κόστισαν 250 εκατ. δολάρια, είναι υπονομευτικά της τουρκικής πολιτικής και της Τουρκίας.

Από την άλλη, ΗΠΑ και Γερμανία πιέζουν την Ελλάδα να συμμετάσχει σε διάλογο με την Τουρκία. Μπορεί να θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση αλλά δεν θα το πληρώσει αυτό ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος. Ελλάδα και Κύπρος κάνουν προς τις ΗΠΑ σημαντικές παραχωρήσεις. Όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω είναι σημαντικές επιλογές για τις ΗΠΑ. Δεν πρέπει κάτι να δώσουν σε αντάλλαγμα;

Μήπως και οι ΗΠΑ πρέπει να σεβαστούν τις ελληνικές και κυπριακές ευαισθησίες και θέσεις περισσότερο από ό,τι το κάνουν σήμερα;

Μήπως πρέπει να σταματήσουν να πιέζουν για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να υποστηρίξουν περισσότερο τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου; Τα περί διερευνητικών συνομιλιών είναι για ιθαγενείς όταν πρόκειται για τον 61ο γύρο από τότε που άρχισαν το 2002. Οι διερευνήσεις στις συνομιλίες γίνονται στην αρχή. Μετά από 60 γύρους οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει και υπάρχουν πρακτικά που κρατά η κάθε πλευρά. Αυτά τα πρακτικά θα βγουν στο τραπέζι. Έχουμε διαπραγματεύσεις και όχι διερευνήσεις.

Η Τουρκία, προφανώς θα θέσει νέα αιτήματα. Αιτήματα, όμως, θα μπορούσε να εγείρει και η Ελλάδα. Ποια; Γιατί η Ελλάδα να συνομιλεί με την Τουρκία όταν δύο ερευνητικά της πλοία καταπατούν την κυπριακή ΑΟΖ; Τι νόημα έχουν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες όταν βρίσκεται στην Κύπρο 40.000 τουρκικός στρατός;

Με βάση ποια λογική η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει δικαίωμα που της δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου στα 12 μίλια; Η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Με σταθερή θέση ότι το σύμπλεγμα της Μεγίστης έχει πλήρη επήρεια.

Τέλος, θα ήταν μεγάλο λάθος η Αθήνα να μπει στη λογική της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Ας θυμηθούν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι τι έγινε με την μεραρχία στην Κύπρο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να βάλει αυτή την ατζέντα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Και να μην ακολουθεί τους τουρκικούς ελιγμούς.

spot_img

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μεγάλη επιτυχία τού Ερντογάν να καταφέρει να σύρονται οι ΗΠΑ στα πόδια του, αντί να να είναι το σκυλάκι των, όπως η Ελλάδα.

    Σωστά τα γράφετε, κ. Σαββίδη, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν μετρά, ως φαίνεται. Ελπίζω να μην ενδώσουν στην αποστρατικοποίηση (έστω και μερική)(*) των νήσων, άλλως χάσαμε το παιχνίδι. Πίσω από την αποστρατικοποίηση, είναι η διευκόλυνση τής Τουρκίας στα νεοοθωμανικά της όνειρα. Δεν θα σταματήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, ή έστω το μισό. Ας μην τρέφομε τέτοιες αυταπάτες. Όταν πάρει το μισό, θα ζητήσει και το υπόλοιπο. Άλλωστε, η Κρήτη, τής οποίας την ΑΟΖ δεν αναγνωρίζει, δεν είναι Αιγαίο. Τι θα πάει, λοιπόν, να συζητήσει, ο Μητσοτάκης, γνωρίζοντας επιπλέον, ότι η Τουρκία έχει δυστυχώς την αμέριστη συμπαράσταση, περισσότερο ή λιγότερο εμφανή, των πάντων.

    Καμία κύρωση στην Τουρκία – Οι Ευρωπαίοι σώζουν τα προσχήματα

    • εσύ όμως δέν μάς τά λές καθόλου καλά,
      από τήν αρχή κιόλας τής μακρόχρονης παρουσίας σου εδώ μέσα,

      πλασάροντας ύπουλα καί διαρκώς
      μισές αλήθειες γιά ολόκληρες,
      π.χ.:

      «…η Τουρκία έχει δυστυχώς την αμέριστη συμπαράσταση,
      περισσότερο ή λιγότερο εμφανή,
      των πάντων.»
      κι ακόμη γράφεις:
      «Μεγάλη επιτυχία τού Ερντογάν να καταφέρει να σύρονται οι ΗΠΑ στα πόδια του…»,

      παριστάνοντας πώς τάχα μου δέν πρόσεξες ποτέ ότι,
      εδώ καί πενήντα χρόνια τούρκικα,
      οί εβραιοκρατούμενες ΗΠΑ σύρονται ομοίως στά πόδια τού εγκληματικού ισραηλ, καθώς

      ό έλεγχος τού παγκόσμιου εβραϊσμού καί τού ανόμου ισραηλ
      βρίσκεται στά χέρια τών τουρκων ασκεναζι,

      αυτών τών εβραιότουρκων δηλαδή έκ χαζάρων, πού
      ώς “νεοτουρκοι”,
      μάς κατέσφαξαν τούς Έλληνες κι όλους τους Χριστιανούς στή Μικρασία μας
      καί τώρα ζητάνε κι ό,τι απέμεινε,
      τουρκοεβραίϊκα…

      «σιγανοποπαδιά»,*

      ποιάν, αλήθεια, σχετική πληροφορία
      έχεις στερηθεί εδώ μέσα,
      από τό 2009;

      Xάζαροι: Η 13η φυλή του Ισραήλ που επιδιώκει σήμερα την Νέα Τάξη Πραγμάτων

      *
      «σιγανοπαπαδιά» =
      εβραιόπουλο τού αρχιμοσαντένιου κοεν καί
      τού αρχαίου εβραίϊκου ναρκισσισμού πού βρίσκει ταβάνι καί τό τρυπάει,
      απειλώντας έτσι θανασίτικα τήν ανθρωπότητα καί τόν πλανήτη ολόκληρο,
      κατά τό εγκληματικό “εξαπατώντας επικρατούμε” κιόλας,
      πού έχετε υιοθετήσει ώς μαύρη “τέχνη τού βίου”,
      τρομάρα σας,
      θά πεί.

  2. (*) “Μερική” αποστρατικοποίηση θα ήταν και η ανάληψη υποχρεώσεως εκ μέρους τής Ελλάδος, να μην εξοπλίσει τα νησιά με πυραύλους, πράγμα που θα έπρεπε να είχε κάμει προ πολλού.

  3. Επειδή συχνάκις αναφέρεσθε-κα αναφερόμσαστε-στην Μεραρχία της Κύπρου,η οποία έστάλη το καλοκαίρι του 1964-έξι μήνες από της αναλήψεως της κυβερνήσεως από την Ένωση Κέντρου του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του αποκληθέντος ”Γέρου της Δημοκρατίας”- ας διαβάσουμε την προδημοσίευση του βιβλίου με αρχειακό υλικό των κ.κ.Παπαπολυβίου-
    (Ελληνοκυπρίου),Συρίγου και Χατζηβασιλείου ,με τίτλο ” Η Ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο (1964-68) και ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων ”, για να μη μένουμε στην ”προπαγανδιστική” παρουσίαση των γεγονότων από την ”Δημοκρατική” πλευρά ,-όπως συμβαίνει από το 1922-, η οποία πλευρά δεν δέχεται διορθώσεις από καινούργια στοιχεία που προκύπτουν ,επειδή ακριβώς καλλιεργεί και επιβάλει την άποψή της ,χωρίς τον επιβεβλημένο-αλλά καταδικαστέο εξαρχής από αυτήν- αντίλογο.
    Ποιος ”Δημοκρατικός” μπορεί να αλλάξει άποψη για τις εθνικές σκοτεινές περιόδους του 1919-22 και 1944-49;;;.
    Διαβάσαμε αρχεία του Ελληνικού ΥΠΕΞ για τις διπλωματικές προσπάθειες του 1913-14 προς ενσωμάτωση της Βορείου Ηπείρου και των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου ,που από τότε τα διεκδικούσε η Τουρκία ,ή, για τις απόψεις των πολιτικών κατά τα ”Συμβούλια Στέμματος” προ του Εθνικού Διχασμού και της ”εκστρατείας ”στην Μικρά Ασία;;;.
    Η Ιστορία -όπως όλες οι επιστήμες- αναζητά πηγές ,κυρίως από αρχεία και εξειδικευμένες εργασίες ιστορικών και πολιτικών και διαλύει την μυθιστορία αιώνων ακόμη.
    Καιρός να επαναφέρουμε την ισχύουσα πραγματικότητα σε όλες τις αμφισβητούμενες ιστορικές περιόδους ,με διάθεση αναγνωρίσεως των εθνικών σφαλμάτων ,όταν μάλιστα μερικά έχουν αναγνωρισθεί και από τους πρωταιτίους ,ή, είναι εξώφθαλμα .

  4. Τα δυο βασικά ζητούμενα, σε σχέση με τον διάλογο είναι:

    1ον πώς θα μπορούσε να εγκλωβιστεί η τουρκία στα πλαίσια ενεός διαλόγου με τον χρόνο να δουλεύει εναντίον της,

    2ον ποια συμφέροντα θα είχαν τρίτες χώρες να υποστηρίξουν τις δικές μας θέσεις.

  5. Ζητάτε το απόλυτο , κύριε Λούμπεν, και αυτό με την σημερινή μεγάλη από το 1923 Τουρκία ,με δυο σπουδαίους ηγέτες τον Κεμάλ και τον σημερινό Ερντογάν-ΧΩΡΙΣ εμπλοκή στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο ,Γερμανική κατοχή, εμφύλιο, και επί 27 χρόνια (στα 40 της Μεταπολιτεύσεως μας) κυβερνήσεις της Αριστεράς και με τρία ”σώφρονα” στρατιωτικά πραξικοπήματα αυτή – δεν μπορεί να συμβεί, πέραν των προαναφερθέντων .γιατί η Τουρκία ΚΑΙ κληρονόμησε την Φαναριώτικη εξωτερική πολιτική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μας ΚΑΙ όλοι σχεδόν οι υπάλληλοιτης ήταν οι ξενόγλωσσοι Φαναριώτες και επί πλέον εφεύρε και το ”μπαξίσι”.
    Μη ξεχνάτε ότι στην Συνθήκη του Βερολίνου το 1881 την μεν Ελλάδα εκπροσωπούσε ο Φαναριώτης πρέσβης Αλέξανδρος Ραγκαβής ,την δε Οθωμανική Αυτοκρατορία ο θρακιώτης Καραθοδωρή πασάς.
    Αυτόν τον έξυπνο Ελληνισμό των τριών εκατομμυρίων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης καταστρέψαμε με την επιθετική πολιτική του Βενιζέλου ,”κολλητού” της ΑΝΤΑΝΤ το 1919 και κάναμε ανθέλληνες και βουλιμικούς όλους σχεδόν τους Τούρκους από τότε.
    Νομίζω πως στο δεύτερο ζητούμενό σας τα καταφέρνουμε καλύτερα -με τις θέσεις της Ευρωπαικής Ενώσεως ,των Αράβων ,του Ισραήλ και των ΗΠΑ (επίσκεψη Πομπέο)- κλπ .

    • Δηλαδή ἐννοεῖτε ὅτι ἐπί 400 καί χρόνια, ὅσες καί οἱ πτυχές τῆς φουστανέλας, οἱ Τοῦρκοι ἦταν φιλέλληνες καί μή βουλιμικοί; Τί μπορεῖτε νά πεῖτε γιά τόν Μεγαλέξανδρο, ὅτι ἦταν βουλιμικός, ὅτι πῆγε νά πάρει καί ὄχι νά δώσει πολιτισμό;
      Γνωρίζετε τό “Οὐ τὰ πάντα τοῖς πᾶσι ρητὰ”.
      Ἡ ἐποχή τῶν ἐθνικῶν κρατῶν δέν ἀφοροῦσε μόνο τούς Ἕλληνες.
      Σχολή σκέψης χρειάζεται στήν Ἑλλάδα.

    • Θα διαφωνήσω με την διαφοροποίηση σε έξυπνο και μη έξυπνο Ελληνισμό. Είναι αλήθεια, ότι η υψηλή Πύλη χρησιμοποίησε εκτενέστατα τμήματα του Ελληνισμού όπως και άλλων εθνικοτήτων (μην ξεχνάμε το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα: τους γενίτσαρους). Αυτό το κομμάτι, ειδικά οι φαναριώτες, κατά την δική μου εκτίμηση δεν αποτελούν το έξυπνο κομμάτι του Ελληνισμού, αλλά την μεγάλη εθνική μας ντροπή.
      Η… επιθετική πολιτική του Εθνεγέρτη αποτελεί την πλέον αξιοσημείωτη επιλογή της ιστορίας μας και είναι φυσικά άστοχο να τον κρίνουμε για αυτό εκ του αποτελέσματος το οποίο διαμόρφωσαν σχεδόν οι ίδιοι παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν την χώρα στον πόλεμο του ’97.
      Είναι βέβαια εξαιρετικά βολικό να καταλογίζεται η ευθύνη για την καταστροφή του μικρασιατικού Ελληνισμού στην πολιτική του ελληνικού κράτους. Λες και επί οθωμανικής κυριαρχίας η μοίρα του Ελληνισμού (νεότουρκοι, διωγμοί, γενοκτονία Αρμενίων κ.ο.κ.) ως τέτοιου διαγραφόταν ευοίωνη.
      Με τέτοια (μοιρο)λατρεία για το κράτος-σκουπιδοτενεκέ από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου θα σας συνιστούσα (αν δεν το έχετε ήδη) να προμηθευτείτε τουρκικό διαβατήριο, να μεταναστεύσετε εκεί και να βρείτε επιτέλους την ειρήνη σας.
      Σας παρακαλώ πολύ, να θεωρήσετε από εδώ και στο εξής, ότι δεν με ενδιαφέρουν οι απόψεις σας και δεν πρόκειται να τις ξανασχολιάσω!

  6. Σας ευχαριστώ γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να ”απολογηθώ” ,γιατί με καταδικάσατε με αναπολόγητο και με βαρειά ποινή με τις δύο τελευταίες παραγράφους του σχολίου σας.
    Απλώς δεν σας δικαιολογώ ,γιατί η ποινή και οξείς χαρακτηρισμοί σας προήλθαν επειδή τόλμησα με την λέξη ”επιθετική”-που ”φίλε-”διάβολε”-ήταν επιθετική(απόβαση στην Σμύρνη) ,η οποία ήταν εκτός της Ελληνικής Επικρατείας ,τόλμησα να πειράξω το ”τοτέμ” των ”Δημοκρατών” Ελλήνων ,που άφησε τον μάταιο κόσμο μετά το στρατιωτικό κίνημα του το 1935.
    Προσωπικώς κα εκ καταγωγής θεωρώ παιδιόθεν τους Τούρκους προαιωνίους εχθρούς μας και ουδέποτε επικέφθηκα την Τουρκία, αλλά τα ιστορικά γεγονότα μας διδάσκουν ότι ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης μετά την Άλωση έγινε Εθνάρχης και κράτησε το Γένος 400 χρόνια-και ακόμη το κρατά στην Κων/πολη- ότι οι Επαναστάτες στην Μολδοβλαχία ήταν Φαναριώτες, ότι ο Ρήγας Φεραίος με την ΧΑΡΤΑ του επεδίωκε την Ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ,με προστασία των μουσουλμανικών μειο0νοτήτων ,ότι από το 1844 το μικρό Ελληνικό Βασίλειο απεφάσισε την Μεγάλη Ιδέα για ανακατάληψη της Βασιλεύουσας και ότι ο αδικοχαμένος με ανήκουστο τρόπο-ο Παλαμάς εγραψε να μη τον μολογάμε- το 1920- 42χρονος Μακεδών Ίων Δραγούμης ( ο μόνος εμπερίστατος πολιτικός αντίπαλος του μεγάλου Βενιζέλου) γιαυτήν την Ιδέα αγωνιζόταν .
    Δεν θα μπορούσαμε με απειλή ουδετεροποίσης μας στον Α΄παγκόσμιο πόλεμο να απαιτήσουμε από τους μεγάλους Συμμάχους προστασία των Ελληνορθοδόξων στην Εγγύς Ανατολή από τους Κεμαλικούς Νεότουρκους.
    ΚΑΙ τέλος-είναι και άλλα-δεν κατάλαβε ο όντως πανέξυπνος Βενιζέλος ότι οι Δυτικοί Σύμμαχοι του ,που προ της Συνθήκης των Σεβρών-η οποία ουδέποτε κυρώθηκε μας έστειλαν στην Σμύρνη -ήταν απόγονοι των Σταυροφόρων ,οι οποίοι έπληξαν θανάσιμα από το 1204-1261 την Ελληνική Αυτοκρατορία μας ,αντί από τότε να ασχοληθούν με τον Ασιάτη βάρβαρο Οθωμανό;;;.
    ‘Τα γενόμενα ουκ απογίγνονται’ ,αλλά ύστερα από 100 χρόνια ας δεχθούμε ότι μόνο ο Πάπας είναι αλάθητος επί της γης και ότι η περίοδος 1915-1922 έχει επτασφράγιστα κρυμμένα στοιχεία , για να μη ”δοξολογούμε”τον Βενιζέλο ,που μετά την εκτέλεση των έξι ”βούλωσε” τα στόματα όλων των πολιτικών γτου αντιπάλων,παρ’ότι δ΄3χθηκε το 1927 στην Βουλή ότι αυτός ήταν οπ αίτιος του Εθνικού Διχασμού ,που από τότε μας ακολουθεί.
    ΥΓ.ΕΓΡΑΨΑΝ-ξένοι κυρίως- ότι ο μύθος του ενιαίου φιλοβασιλικού μετώπου ,με πολιτική γερμανόφιλης ουδετερότητας ,ήταν δημιούργημα των Βενιζελικών μετά τα γεγονότα του 1915 ,όταν η Χώρα ήταν ήδη διχασμένη.

    • Περιγράφετε τή δική σας ὀπτική. Μπορεῖ νά ὑπάρχουν πολύ περισσότερες συνιστῶσες πού νά ἀλλάζουν αὐτή τήν ὀπτική. Μήν φαντάζεστε ὅτι ὅλα τά ἑπτασφράγιστα μυστικά εἶναι ἀρνητικά, ἔνοχα ἤ ὑποβολιμαῖα. Γιατί ἡ συνήθης ροπή ὁδηγεῖ σέ τέτοιες σκέψεις. Τό γνωστό “μηδεὶς ἀγεωμέτρητος εἰσίτω “, δέν προϋποθέτει ὅτι ὑπάρχει κάτι κακό, ἀλλά ἐννοεῖ βάθος σκέψης.
      Μπορεῖτε εὔκολα νά βρεῖτε στό διαδίκτυο γιά τόν θαυμασμό μεταξύ Βενιζέλου καί Παλαμᾶ καί λόγω Μεγάλης Ἰδέας. Ἀλλά αὐτή ἡ Μεγάλη Ἰδέα σέ τί συνίσταται; Δέν ἀναφέρεται καί σέ συγκεκριμένα πρόσωπα;

      https://anemourion.blogspot.com/2017/08/blog-post_58.html

      • Αν είναι έτσι ας δημοσιοποιηθούν τα επτασφράγιστα μυστικά ,έστω με διδακτορικές εργασίες ,που και αυτές ουδέποτε ανατέθηκαν και από κανένα Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
        Για τον θαυμασμό του Παλαμά προς τον Βενιζέλο -ίσως προ της δολοφονίας του ΄’Ιωνος Δραγούμη -σας παραθέτω τι έγραψε και είναι γραμμένο στην αναθηματική πλάκα απέναντι στο Ξενοδοχείο Χίλτον των Αθηνών.
        ”Λευκή ας βαλθή όπου έπεσες κολώνα ,πως έπεσες γραφή να μη το λέει, λευκή με της Πατρίδος την εικόνα .
        Μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίει.
        Βουβή μαρμαρωμένη να σε κλαίει.

        • Μαρμαρωμένη χωρίς αὐτόν.

          Καταλαβαίνετε φαντάζομαι ὅτι ὁ καθένας σ’ αὐτό πού διαβάζει, προβάλει τήν δική του ἀνάγνωση, ¨ Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
          τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
          αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
          αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου ¨.

          Ἐνοχοποιώντας κάποιον, δέν ψάχνετε τόν ἔνοχο καί τήν πραγματικότητα. Ἄν εἴχατε ἀσχοληθεῖ μέ τήν ψυχοσύνθεση τοῦ ἀνδρός, θά ψάχνατε ἄλλη ἑρμηνεία. Στήν θέση πού βλέπετε ἄσπρο-μαῦρο καί ὅλα τά μυστικά τοῦ κόσμου νά σᾶς βάλουν μπροστά, δέν θά τά καταλάβετε.

          • Καλή μου κ.Ελένη Π. επιβεβαιώσατε με την απάντηση σας -στο κοινό των συνανιχνευτών μάλιστα-(καταλαβαίνετε φαντάζομαι ο καθένας) αυτό που στην 25ετία 1974-1999 έκαναν οι ”δημοκράτες και προοδευτικοί”στα Πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και στις άλλες ‘μαζώξεις”.
            Μιλούσαν νυχθημερόν,καπνίζοντας -μόνο με αφορισμούς-για οτιδήποτε άλλο εκτός από τα επίκαιρα γεγονότα και τις απαντήσεις τους προς αυτά, γιατί δεν τους ενδιέφερε η ενημέρωση ,αλλά η ζύμωση για συνέχιση της ”επαναστάσεως” τους εναντίον της Δεξιάς ,του κατεστημένου και όλων των ορατών και αοράτων εχθρών του σοσιαλισμού των τριών δρόμων.
            Υπάρχουν όμως και τα γεγονότα και η ιστορική πραγματικότητα, που θέλουν απαντήσεις χωρίς κομματικές μεροληψίες ,ή, ιδεοληψίες.
            Υ.Γ.Δεν αναφερθήκατε στα επτασφράγιστα μυστικά ,που μάλλον θέλετε να παραμείνουν επτασφράγιστα.
            Καλή συνέχεια.

          • Πῶς ὑποθέτετε τί καταλαβαίνει ὁ καθένας πού διαβάζει; ἐγώ νομίζω ὅτι ὁ καθένας βγάζει τά δικά του συμπεράσματα, ἀλλά κι ἐσεῖς ἄν διαβάσετε δυό τρεῖς φορές ἕνα κείμενο θά βρεῖτε πιθανὸν καί ἄλλες πτυχές, αὐτά μπορεῖ νά τά πεῖτε καί μυστικά ἀλλά ἁπλά θέλουν πιό ἥσυχη σκέψη.
            Ἡ Ἑλληνική ἱστορία, κατά τή γνώμη μου, δέν χαρακτηρίζεται ἀπό ἑπτασφράγιστα μυστικά οὔτε ἔχει κάτι ἔνοχο, ἀλλά χαρακτηρίζεται ἀπό ἄνδρες ἥρωες πού στάθηκαν αὐτοπροσώπως πάντα στούς ἀγῶνες, χωρίς νά δέχονται νά ΄ντουμπλάρονται ΄ ἀπό ἄλλους. Ἐπώνυμοι καί σπουδαῖοι ὅσοι φέρουν τόν Ἑλληνισμό. Μπορεῖτε νά φανταστεῖτε τόν Μεγαλέξανδρο, πού θαυμάζετε, σάν κάποιον ἄλλον; Εἶναι πασίγνωστη ἡ μορφή του, τά χαρακτηριστικά μαλλιά του, ὁ πατέρας του, ἡ μητέρα του, ἡ ἀδελφή του, οἱ πόλεις πού ἔχτισε, οἱ γνωστές ἱστορίες γιά τόν δάσκαλό του, γιά τούς Ὀλυμπιακούς, ἀκόμα καί γιά τήν καταστροφή τῆς Θήβας.
            Δέν κατάλαβα ποιόν σοσιαλισμό ἐννοεῖτε, αὐτόν πού συνδέει κατά κάποιον τρόπο τήν ἀριστερά μέ τήν δεξιά ἤ τόν κομμουνιστικό ΄ παράδεισο ΄ ;

  7. Σας ευχήθηκα καλή συνέχεια-σήμερα και καλό μήνα κυρία Ελένη -,αλλά θα συνεχίσω ,με αφορμή την φράση σας ”εγώ νομίζω ότι ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα”,που γνωρίζετε ότι είναι ρήση των Σοφιστών του”πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος” και τους οποίους κατετρόπωσαν κατά σειράν Σωκράτης ,Πλάτων και Αριστοτέλης.
    ΟΧΙ κυρία Ελένη ,-που χαίρομαι και σας θαυμάζω γιατί γράφετε με το πολυτονικό (εγώ το χρησιμοποιώ στην προσωπική μου αλληλογραφία), ένα πολυτονικό που το κατήργησε με 11 βουλευτές το ΑΝΔΡΕΟΠΑΣΟΚ το 1982 και το καθιέρωσε παντού ,(προσπάθησε μαζί με την δημοτική να το επιβάλλει και στην Εκκλησία της Ορθοδοξίας μας) -υπάρχουν και κλασσικές ιδέες και σκέψεις-αλλοιώς δεν θα μιλούσαμε για τον αποδεκτό παντού κλασσικό Ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το κοινό μυαλό ,που διακρίνει την α-νοησία και την διαφήμιση-προπαγάνδα ,που έγινε δευτέρα φύσις πολλών ”μορφωμένων” ανθρώπων ,οι οποίοι μάλιστα -φρονούν ότι μπορεί να αλλάζουν κατά το δοκούν και τις αιώνιες αλήθειες της Θρησκείας ,που μας είπαν πριν από δυο χιλιάδες είκοσι χρόνια ο Χριστός και οι πάνσοφοι μαθητές και Απόστολοι.
    Μη ,σας παρακαλώ, αναφέρεστε συχνά στον μόνο Μεγάλο μας Αλέξανδρο -Αλεξάντερ του Σταμάτη Σπανουδάκη-να ακούσετε το σχετικό CD του.

    • Ἀκοῦστε ἐσεῖς το cd τοῦ Σταμάτη Σπανουδάκη, καλό θά κάνει σέ ὅσους δέν ξέρουν οὔτε τί εἶναι τό ἔργο τοῦ Μεγαλέξανδρου. Ὁ ἴδιος δέν διεκδικεῖ τό cd ἀλλά τό δικό του ἔργο μόνο.

      • Ελπίζω να μη με θεωρείτε ότι δεν ξέρω ούτε τι είναι το έργο του Μεγαλέξανδρου, γιατί αλλοιώς με προσβάλλετε.
        Άλλοι λένε ότι το γνωρίζουν και το τιμούν αλλά σφύριξαν και σφυρίζουν αδιάφορα γιαυτούς που υπέγραψαν την Συμφωνία των Πρεσπών ,που -αν μη τι άλλο – έδωσε το όνομα της Μακεδονίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ένα κράτος ”κουτσιλιά” κότας ,ή, και μικρότερου πουλιού.
        Αν τιμάς κάτι το υπερασπίζεσαι παντού και πάντοτε.
        Υ.Γ Έχω όλα τα CD του Σπανουδάκη ,τα ακούω συχνά εδώ και 20 χρόνια και τα συνιστώ σε όλους.

        • Ὅπως καταλαβαίνετε ἡ ἱστορία δέν ἐπαναλαμβάνεται, ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος τῆς Μακεδονίας εἶναι ἕνας καί μοναδικός. Δέν κάνουμε διαγωνισμό γνώσεων, ποιά εἶναι ἡ μητέρα τῆς Θεσσαλονίκης ἄς ποῦμε, εἶναι καί εὔκολο νά τό βρεῖτε.
          Δέν σᾶς γνωρίζω, δέν γνωρίζω ἄν εἶστε ἄνδρας ἤ καί γυναῖκα, ποῦ νά ξέρω τί γνωρίζετε. Τό ἔργο τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου ἔχει ξεχασθεῖ γιατί δέν ψάχνουμε νά βροῦμε τά ἴχνη τοῦ πολιτισμοῦ πού διέδωσε στό πρός Ἀνατολάς ἔργο του.

          • Τον Μέγα Αλέξανδρο πρέπει να τον θαυμάζουμε πρωτίστως όλοι οι Έλληνες γιατί ένωσε όλους-πλην των Λακεδαιμονίων-και δημιούργησε σε μια 10ετία την πρώτη Ελληνική Αυτοκρατορία ,γιαυτό και κατεγράφη ως πρώτος Μέγας της Παγκόσμιας Ιστορίας.
            Ο πολιτισμός έπεται σε όλες τις αποτιμήσεις του.
            ΥΓ. Είστε κυρία ,είμαι κύριος ,γιαυτό και διαφωνούμε για το περιεχόμενο των σχολίων μας .Να είμαστε καλά. Καληνύχτα.

          • Εἶχε προηγηθεῖ ἡ ἐκστρατεία τῶν Ἑλλήνων στόν Τρωϊκό πόλεμο καί ὅπως γνωρίζετε ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος μέ τήν Ἰλιάδα στο προσκεφάλι του ἐκστράτευε. “Αυτό το βιβλίο με αυτόγραφη αφιέρωση του Αριστοτέλη το είχε πάντα μαζί του σε όλες τις εκστρατείες και, όταν κοιμόταν, το φύλαγε μαζί μ’ ένα μαχαίρι κάτω από το μαξιλάρι του.¨

            https://www.mixanitouxronou.gr/ti-didaxe-o-aristotelis-ston-m-alexandro-ke-pia-apantisi-tou-ton-entiposiase-i-agapi-tou-gia-tin-iliada-tin-iatriki-ke-pia-itan-i-eristiki-methodos/

            Ἄν εἶχε φτιάξει μόνο μία αὐτοκρατορία δέν θά εἶχε ὀνομασθεῖ Μέγας καί οἱ λαοί τούς ὁποίους ἐκπολίτισε τόν τιμοῦν καί τόν θυμοῦνται πάντα.

            Προφανῶς καί δέν διαφωνοῦμε γιατί εἶστε ἄνδρας καί εἶμαι γυναῖκα. Ὁ Θεός ἔφτιαξε ζευγάρια γιά νά αἰσθάνονται ἕλξη καί νά συνεργάζονται.

  8. Εσείς θεωρείτε -κυρία Ελένη-την παιδεία πανάκεια ,αλλά εγώ που την βιώνω παιδιόθεν πιστεύω ότι από την Ελλάδα χάθηκε στην εποχή της Μεταπολιτεύσεως ,κυρίως γιατί χάθηκαν και οι λειτουργοί της -με γνώσεις και με το παράδειγμά τους- και έγιναν όλοι -ιδίως μετά το 1982 -υπάλληλοι εκπαιδευτικοί συνδικαλιστές ,γιαυτό και σε συνδυασμό με την ”διάλυση” των οικογενειών καταλήξαμε στην γενική παρακμή, χωρίς επιστροφή. ΤΕΛΟΣ
    ΥΓ Η μηχανή του χρόνου δεν είναι πηγή πληροφοριών . Ο καθένας λέει- χωρίς αντίλογο -ο,τι θέλει ”να περάσει”στο διαδίκτυο ,αλλά ”οι κατσίκες δεν μασάνε ταραμά”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα