Η Ντόρα Μπακογιάννη στην «Κ»: Η κοινωνία έχει αντιστάσεις στον λαϊκισμό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την εκτίμηση πως η Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία πρέπει να χτίσει ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο «οφείλει να λαμβάνει υπόψη και τη Ρωσία» εκφράζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με συνέντευξή της στην «Κ» όπου μιλάει για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την Ελλάδα στο ρευστό περιβάλλον των διεθνών κρίσεων

Οσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την «πιο φιλοαμερικανική κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα» και θυμίζει πως εκείνη την περίοδο οι ελληνορωσικές σχέσεις έφτασαν στο χειρότερο σημείο τους.

Σε ό,τι αφορά τον νέο γύρο έντασης με την Τουρκία, η κ. Μπακογιάννη εκφράζει την άποψη πως «ο συναγωνισμός εμπρηστικής ρητορικής έχει γίνει κομμάτι του εκλογικού ανταγωνισμού μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και αυτό σίγουρα δεν βοηθάει την προσπάθεια διαλόγου», ενώ υπογραμμίζει πως οι δίαυλοι για επικοινωνία πρέπει να μείνουν ανοιχτοί.

Σχετικά με την εγχώρια πολιτική σκηνή, η κ. Μπακογιάννη προβλέπει πως η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει πιθανότατα έως το καλοκαίρι και οι πιο αδύναμοι χρειάζονται περαιτέρω στήριξη, «την οποία θα έχουν». Για τον εκλογικό νόμο τονίζει πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του και ξεκαθαρίζει ότι η αυτοδυναμία είναι ένας εφικτός στόχος για την κυβέρνηση. Τέλος, όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη τονίζει πως δεν έχει «ικανοποιητικά δείγματα γραφής, αλλά αν ο πραγματικός στόχος του είναι να δοξαστεί κρυπτόμενος δεν θα πετύχει».

– Κυρία Μπακογιάννη, να ξεκινήσουμε από την ανησυχητική διεθνή επικαιρότητα και την κρίση στην Ουκρανία. Ως πρώην ΥΠΕΞ γνωρίζετε καλά τις διεθνείς ισορροπίες. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση, ποιος ευθύνεται για την κρίση και πώς μπορεί να εκτονωθεί;

– Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Το βέβαιον είναι ότι πρόκειται για μια κρίση η οποία σοβούσε εδώ και αρκετά χρόνια. Μακριά από τα φώτα της διεθνούς κοινής γνώμης, στις ρωσόφωνες αυτονομημένες περιοχές υπήρχαν πολεμικά επεισόδια τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά η περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας δεν απασχολούσαν τη διεθνή κοινότητα. Η μεν Ευρώπη ασχολείτο με τον κορωνοϊό και το Brexit, οι δε Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνταν με την Κίνα. Ηταν αναμενόμενο ότι αυτό θα οδηγούσε μακροπρόθεσμα σε κορύφωση της κρίσης. Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι θα εισβάλουν στην Ουκρανία. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι αυτά τα μεμονωμένα επεισόδια στις αυτονομημένες περιοχές να εξελιχθούν σε πραγματικό πόλεμο βασισμένο στο επιχείρημα ότι δεν τηρούνται οι συμφωνίες του Μινσκ, και αυτό να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της Ουκρανίας και άρα ο ρωσικός στόχος να επιτευχθεί χωρίς εισβολή.

Αν διαβάζω σωστά τις πληροφορίες και τα μηνύματα που εκπέμπονται, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί μια βασική συμφωνία, η οποία αφορά κυρίως τους εξοπλισμούς στην περιοχή. Αλλωστε η Ουκρανία έχει πολύ δρόμο για να μπορέσει να συζητήσει κανείς σοβαρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Θέλω να ελπίζω ότι η νέα κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται θα επιτρέψει και στην Ευρώπη να συζητήσει πολύ σοβαρά ένα σύστημα ευρωπαϊκής ασφαλείας το οποίο δεν θα αγνοεί τη Ρωσία. Η λεγόμενη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας οφείλει να λαμβάνει υπόψη και τη Ρωσία.

Ελπίζω ότι η νέα κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται θα επιτρέψει στην Ευρώπη να συζητήσει πολύ σοβαρά ένα σύστημα ασφαλείας, το οποίο δεν θα αγνοεί τη Ρωσία.

– Φοβάστε ως αποτέλεσμα του Ουκρανικού μία ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που θα επηρεάσει την Ελλάδα;  

– Πριν από 15 ημέρες το φοβόμουν πολύ και ακόμη το φοβάμαι, αλλά ελπίζω ότι ο κίνδυνος έχει περιοριστεί, χωρίς βεβαίως να έχει εξαλειφθεί. Το σίγουρο είναι ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, που σήμερα φτάνει το 40%, είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενεργειακής απεξάρτησής της, ή για να το πω με μεγαλύτερη ακρίβεια της μερικής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Οπως και εμείς στην Ελλάδα θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν, εκτός από τη Ρεβυθούσα, να έχουμε αποθήκες φυσικού αερίου οι οποίες θα μας επιτρέπουν να είμαστε πιο καλά θωρακισμένοι σε περίπτωση επόμενης ενεργειακής κρίσης. Ομως ο κίνδυνος μιας ανάφλεξης στην Ουκρανία εκτός από την αύξηση της τιμής της ενέργειας ενέχει και τον κίνδυνο αύξησης των τιμών των τροφίμων, καθώς η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

– Βλέπετε επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στα παλιά σε σχέση με την εξωτερική πολιτική; Το λέω με αφορμή τα όσα είπε για την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και την επίκληση δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων.

– Ομολογώ ότι είχα αυτή την αίσθηση ακούγοντάς τον προχθές στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Προφανώς ο κ. Τσίπρας θέλει να ξεχάσει ότι κυβέρνησε, είναι κάτι στο οποίο ταυτίζεται με την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η πιο φιλοαμερικανική κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα. Η τοποθέτησή του για την Αλεξανδρούπολη και τις βάσεις ήταν μια έκπληξη για όποιον γνωρίζει τι διαπραγματευόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία. Επί πρωθυπουργίας του ο υπουργός και εταίρος του Πάνος Καμμένος συζητούσε η Κάρπαθος να λειτουργήσει σαν εναλλακτικό αεροδρόμιο του Κανάβεραλ. Εχω την αίσθηση και το είπα και στη Βουλή ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μια προσπάθεια να αντιγράψει το 2012. Μόνο που δεν έχει καταλάβει ότι το 2012 δεν είναι 2022. Δέκα χρόνια μετά η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη, έπαθε και έμαθε, και είμαι βέβαιη ότι έχει αναπτύξει μεγάλες αντιστάσεις απέναντι στον λαϊκισμό. Να σας θυμίσω, δε, ότι η χειρότερη εποχή για τις σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας ήταν επί κυβερνήσεως Τσίπρα.

– Πόσο καιρό θεωρείτε πως μπορεί να διαρκέσει το τσουνάμι ακρίβειας και για πόσο η ελληνική οικονομία αντέχει παροχές στήριξης; Θεωρείτε πως τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης είναι επαρκή; Ενα νέο μνημόνιο το θεωρείτε απίθανο;

– Είναι δύσκολο να κάνει κανείς ακριβή πρόβλεψη αυτή τη στιγμή με τη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στις αγορές. Φοβάμαι ότι μέχρι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Δεν υπάρχει κυβέρνηση σε ολόκληρο τον κόσμο η οποία να μην παλεύει να μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δίνοντας σημαντικές ενισχύσεις και θα συνεχίσουμε για όσο διαρκέσει η κρίση. Είναι κατανοητή και απολύτως δικαιολογημένη η αντίδραση του χαμηλοσυνταξιούχου που παίρνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου και βλέπει ότι πρέπει να πληρώσει σημαντικό μέρος της σύνταξής του. Είναι βέβαιον ότι αυτός χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από το κράτος και θα την έχει. Ομως θα ήταν ολέθριο λάθος για μικροκομματικούς λόγους να μπούμε σε μια πλειοδοσία την οποία δεν αντέχει η χώρα.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα νέου μνημονίου σας απαντώ καθαρά ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψει ποτέ μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε το πρώτο εξάμηνο του 2023 την επενδυτική βαθμίδα που θα δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία, και για να το πω απλά θα βάλει τη χώρα σε άλλη τροχιά. Αυτό το στοίχημα της σταθερότητας δεν πρέπει να το χάσουμε, δεν θα μας το συγχωρήσουν οι πολίτες που αναμφίβολα έχουν πιεστεί πολύ.

Αποσταθεροποίηση της Τουρκίας δεν είναι προς το συμφέρον μας

– Η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις. Πανδημία, ένταση με Τουρκία, μεγάλες φυσικές καταστροφές και τώρα ενεργειακή κρίση. Πού πήγε καλά και πού θεωρείτε πως έγιναν λάθη;   

– Καταρχάς νομίζω ότι αντικειμενικά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τόσες κρίσεις μαζεμένες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Και πιστεύω ότι τις αντιμετώπισε με επιτυχία. Οσοι έχουμε αντίληψη του μεγέθους των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε, καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν ήταν εύκολο ή αυτονόητο. Δεν ήταν αυτονόητο ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη, και σας το λέω διότι έχω δώσει πολλές μάχες, αναγνώρισε επιτέλους τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν ήταν αυτονόητη η αντίδραση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος και στην εργαλειοποίησή του από τον Ερντογάν στον Εβρο. Δεν ήταν αυτονόητη η ετοιμότητα και η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι του 2020 την κρίση με την Τουρκία. Η διαχείριση της πανδημίας ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, διότι η πραγματικότητα είναι ότι το ΕΣΥ μετά από δέκα χρόνια μνημόνια ήταν «γυμνό» και αυτό το Σύστημα Υγείας έπρεπε να αντιμετωπίσει μια πανδημία. Υπήρξαν αστοχίες; Βεβαίως και αστοχίες υπήρξαν και λάθη έγιναν. Ομως ο συνολικός απολογισμός ήταν σαφέστατα θετικός. Βεβαίως υπήρξαν και περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα δεν μας δικαίωσε, και ο πρωθυπουργός αναγνώρισε και τα λάθη και τις ελλείψεις συντονισμού. Για παράδειγμα, την αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας δεν μπορούμε να τη συμπεριλάβουμε στα θετικά της κυβέρνησης.

– Ανησυχείτε με τον νέο γύρο κλιμάκωσης που επιχειρεί η Τουρκία και μια «επιστροφή» στο καλοκαίρι του 2020; Θεωρείτε πως θα ήταν τώρα χρήσιμη μια επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν; 

– Ανησυχώ για την εσωτερική αστάθεια της Τουρκίας. Δεν επιθυμούμε αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας, δεν είναι προς το συμφέρον μας. Ο συναγωνισμός εμπρηστικής ρητορικής έχει γίνει κομμάτι του εκλογικού ανταγωνισμού μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και αυτό σίγουρα δεν βοηθάει την προσπάθεια διαλόγου. Θα επαναλάβω τη δήλωση του πρωθυπουργού, η πόρτα μας είναι κλειστή για απειλές, αλλά το παράθυρο είναι πάντα ανοιχτό για διάλογο.

– Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις εκλογές. Πολλοί θεωρούν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές εντός του 2022.   

– Το μεγάλο ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια είναι η σταθερότητα και αυτό θα κρίνει τις εκλογές. Η σταθερότητα είναι το βασικότερο συστατικό στοιχείο για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν ζούμε σε ένα απομονωμένο νησί, ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο είναι ασταθές, από το οποίο ζητάμε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το πρώτο ερώτημα το οποίο πάντοτε τίθεται από οποιονδήποτε επενδυτή διεθνώς είναι ποια είναι η πολιτική κατάσταση της χώρας κι αν η κυβέρνηση είναι σταθερή, διότι θέλουν να ξέρουν ποια είναι τα δεδομένα της χώρας στην οποία θα επενδύσουν. Η σταθερότητα, η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία είναι βασικές αρχές του πρωθυπουργού και θα τις διαφυλάξει με κάθε κόστος.

– Ηταν τελικά σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αρχή της θητείας της; Πολλοί λένε πως έφτιαξε μια παγίδα μόνη της.  

– Η υπεύθυνη στάση ενός ηγέτη είναι να ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην αρχή, σε «νεκρό» χρόνο. Αυτό επιτάσσει μια ώριμη δημοκρατία. Σας το λέω ξεκάθαρα, έχουμε εκλογικό νόμο και δεν τίθεται θέμα αλλαγής του.

– Πώς αξιολογείτε τον νέο πολιτικό παίκτη που έχει εμφανιστεί, τον Νίκο Ανδρουλάκη; Ως βουλευτής Χανίων φοβάστε μήπως ο –Κρητικός– νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπιέσει τη Ν.Δ. στην Κρήτη;  

– Για να είμαι τελείως ειλικρινής δεν έχω ικανοποιητικά δείγματα γραφής, αλλά αν ο πραγματικός στόχος του είναι να δοξαστεί κρυπτόμενος δεν θα πετύχει. Οι πολίτες θέλουν καθαρές θέσεις και ρεαλιστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματά τους. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, τα στοιχεία τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή δεν δείχνουν τέτοιου είδους συμπίεση της Ν.Δ., αντιθέτως οι δημοσκοπήσεις που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα με διαφορά στην Κρήτη, με εξαίρεση τον νομό Ηρακλείου. Από κει και πέρα δεν φτάνει να είσαι Κρητικός αρχηγός, χρειάζονται και πολλά άλλα για να πείσεις τον κρητικό λαό να σε εμπιστευθεί.

– Εχουν γραφτεί διάφορα σενάρια για το πολιτικό σας μέλλον, όπως το να είστε υποψήφια στο Επικρατείας. Τελικά πού θα είστε υποψήφια στις επόμενες εκλογές; 

– Είμαι βουλευτής Χανίων και δουλεύω για τα Χανιά και την Κρήτη ολόκληρη. Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» πολύ μεγάλα έργα στην Κρήτη και εκεί ρίχνω το βάρος. Οπως αντιλαμβάνεστε, είναι το τελευταίο που με απασχολεί και είμαι βέβαιη ότι δεν απασχολεί και κανέναν αυτή τη στιγμή.

https://www.kathimerini.gr/opinion/interviews/561726934/i-ntora-mpakogianni-stin-k-i-koinonia-echei-antistaseis-ston-laikismo/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα