Η κατάσταση στην Παλαιστίνη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνέντευξη του Μαρουάν Τουμπασί στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο

Πώς είναι σήμερα η καθημερινή ζωή στη Δυτική ‘Οχθη για τους Παλαιστίνιους;

Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας φάσης από την 7η του περασμένου Οκτωβρίου, η οποία αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της σύγκρουσης με την κατοχή, καθώς και μια δύσκολη φάση στον απόηχο του εξοντωτικού πολέμου που διεξήχθη από το Ισραήλ και το φασιστικό του καθεστώς ώστε σήμερα να κάνουν τη Γάζα ακατάλληλο μέρος για ζωή και έτσι να εκτοπίσουν τον παλαιστινιακό λαό έως ότου ο ισραηλινός εβραϊκός πληθυσμός καταστεί μεγαλύτερος σε αριθμό και αναλογία στα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης μεταξύ της θάλασσας και του ποταμού, που αποτελεί την εφαρμογή του βιβλικού σιωνιστικού οράματος.

Μόλις χθες, στο στρατόπεδο Τουλκάρμ στη βόρεια Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκότωσαν 17 νεαρούς Παλαιστίνιους, και αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, εκτός από τις επιθέσεις από συμμορίες Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα όπου ξεκληρίζονται ολόκληρες οικογένειες. Πρέπει να γνωρίζετε τους τρομακτικούς αριθμούς νεκρών παιδιών και γυναικών, τα στοιχεία για ομαδικούς τάφους, εκτελέσεις, κλοπές των σορών των μαρτύρων μας.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο της ιστορίας όπου τα ναζιστικά εγκλήματα έχουν ξεπεράσει την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, βλέπουμε παρόμοια να διαπράττονται στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Όλα αυτά εξακολουθούν να συμβαίνουν χωρίς το Ισραήλ να λογοδοτήσει και να τιμωρηθεί, παρά τη θέση του ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης (Χάγη, ΟΗΕ, Συμβούλιο Ασφαλείας) σήμερα, δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας θεσμός που να υποχρεώνει το Ισραήλ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του.

Ο παλαιστινιακός λαός ζει σήμερα μια πραγματική ανθρώπινη τραγωδία που είναι μεγαλύτερη από την τραγωδία του πρώτου εγκλήματος της Nakba (καταστροφής) το 1948. Είναι πιο φρικτή και πιο εγκληματική, χωρίς επαρκή τροφή, νερό και φάρμακα. Μετά την καταστροφή των πάντων, από αρτοποιεία, νοσοκομεία, σταθμούς ηλεκτρισμού και νερού, οι παλαιστίνιοι ζουν σε συνθήκες που μοιάζουν με την απαρχή του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πώς βλέπουν οι άνθρωποι τον ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής, την ανικανότητά της να δράσει;

Ο λαός μας ζητά τώρα από την παλαιστινιακή ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) να επανεξετάσει και να επανατοποθετήσει σε μια νέα βάση τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στάθηκαν στο πλευρό του κατοχικού κράτους πολιτικά και στρατιωτικά τα τελευταία 76 χρόνια και σήμερα προσφέρουν προστασία στο ισραηλινό κράτος κατοχής που οδηγεί στη συνέχιση των εγκλημάτων κατά του παλαιστινιακού λαού μας, τα οποία πλέον έχουν λάβει τη μορφή γενοκτονίας και εκτοπισμού στη Γάζα καθώς και σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρησιμοποιώντας το βέτο τους επέδειξαν για ακόμη μια φορά μια απογοητευτική, ατυχή, επαίσχυντη, ανεύθυνη και αδικαιολόγητη θέση.                              

Η χρήση του «βέτο» συνιστά κατάφωρη επίθεση κατά των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, της ιστορίας του, της γης του, των αγιοτήτων του και αποτελεί πρόκληση για τη βούληση της διεθνούς κοινότητας. Ισοδυναμεί με ένα ακόμη έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού και των δίκαιων δικαιωμάτων του που αναγνωρίζονται από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών οργανώσεων, ιδίως το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση.

Ενώ ο κόσμος συμφωνεί να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και στέκεται στο πλευρό της δίκαιης παλαιστινιακής υπόθεσης, η Αμερική συνεχίζει να υποστηρίζει την κατοχή και εξακολουθεί να αρνείται να υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει τον γενοκτονικό του πόλεμο, και μάλιστα του παρέχει όπλα και χρήματα με τα οποία σκοτώνει τα παιδιά μας, γκρεμίζει τα σπίτια μας και στέκεται απέναντί μας στα διεθνή φόρα με θέσεις που δεν υπηρετούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα ούτε στην περιοχή ούτε στον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και αθέτησαν όλες τις υποσχέσεις που αφορούν στη λύση των δύο κρατών και την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση όχι μόνο υπαναχώρησε από τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της, αλλά επέτρεψε επίσης στο Ισραήλ να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, μέσω της ένοχης σιωπής της στην κλοπή των χρημάτων του παλαιστινιακού λαού και στερόντας στην Παλαιστινιακή Αρχή πραγματική εξουσία επί τόπου με  τις συνεπακόλουθες εισβολές, δολοφονίες και καταστροφές που πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ στις πόλεις, τα χωριά και στρατόπεδα προσφύγων τα οποία υποτίθεται ότι υπόκεινται στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή δυνάμει συμφωνιών που έχουν υπογραφεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τους επανειλημμένους εκπεφρασμένουν ισχυρισμούς τους ότι θέλουν να ενισχύσουν την εξουσία και την παρουσία της.

Τώρα, πρέπει να εργαστούμε απο κοινού με την αραβική ομάδα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου και στη δημιουργία ενός κοινού οράματος που θα αποτρέπει την αστάθεια και την ένταση από την κατοχή μια για πάντα. Ωστόσο, η θέση της Αμερικής δεν ήταν παρά περιφρόνηση και απόρριψη κάθε οράματος που δεν ταιριάζει στο Ισραήλ, και της ανήθικης αμερικανικής πολιτικής.

Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι υπάρχει ανάγκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνειδητοποιήσουν ότι η Μέση Ανατολή δεν θα σταθεροποιηθεί χωρίς μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα και χωρίς την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με κυριαρχία σε όλα τα εδάφη που κατελήφθησαν το 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα καθώς και την εφαρμογή του ψηφίσματος 194 για τους πρόσφυγες. Ένα παλαιστινιακό κράτος που θα είναι γεωγραφικά συνεχόμενο (συνεκτικό) μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, διαφορετικά εάν συνεχιστεί η πολιτική της διγλωσσίας και της υποστήριξης του Ισραήλ, τότε η ασφάλεια και η ειρήνη δεν θα επιτευχθούν εις βάρος όλων των ανθρώπων στην περιοχή.

Ο παλαιστινιακός λαός μας πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναθεωρεί τις λάθος πολιτικές της, καθώς οι παλαιστινιακές εθνικές φιλοδοξίες δεν μπορούν να διαρραγούν, να εκκαθαριστούν ή να ηττηθούν, και οι θυσίες του λαού της Παλαιστίνης τα τελευταία εκατό χρόνια, έχουν προσφέρει δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και χιλιάδες ηρωικούς κρατούμενους, λοιπόν η στιγμή έφτασε καθώς δεν μπορούν πλέον να περάσουν απαρατήρητοι ακόμη και από την προκατειλημμένη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Υπάρχει ευρέως διαδεδομένο το αίσθημα ότι οι εχθρικές θέσεις της αμερικανικής διοίκησης έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου οργή στον παλαιστινιακό λαό και στους λαούς της περιοχής, που θα μπορούσε να ωθήσει ολόκληρη την περιοχή σε μεγαλύτερη αστάθεια και να ενισχύσει το χάος και την τρομοκρατία.

Ο κόσμος πιστεύει επίσης ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος εξόντωσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού, σε συνδυασμό με μια ξέφρενη εκστρατεία κατά της UNRWA με στόχο να λιμοκτονήσει τον παλαιστινιακό λαό, θα οδηγήσει την περιοχή στο χείλος της αβύσσου.

Πιστεύω βαθιά ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας και πιο δύσκολης φάσης καθώς έχουμε πολλαπλές επιλογές για να διατηρήσουμε τα δικαιώματα και την ταυτότητά μας. Η παλαιστινιακή ηγεσία πρέπει να αναπτύξει μια νέα στρατηγική για την προστασία της ανεξάρτητης παλαιστινιακής εθνικής απόφασης και να προχωρήσει σύμφωνα με μια παλαιστινιακή ατζέντα και όχι σύμφωνα με ένα αμερικανικό όραμα ή περιφερειακές ατζέντες. Δεν θα παραμείνουμε όμηροι αυτών των πολιτικών, απέτυχαν και τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.

Ο παλαιστινιακός λαός μας πιστεύει ότι ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται σε αναταραχή χωρίς δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές, αραβικές και διεθνείς αντιλήψεις.

Υπάρχει μια έκδηλη εχθρότητα σχετικά με τις θέσεις της αμερικανικής διοίκησης καθώς φέρουν την πλήρη ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.

Ο παλαιστινιακός λαός εκτιμά τις θέσεις αλληλεγγύης όλων των λαών στις χώρες σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν και αναγνωρίζουν τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, που διαδηλώνουν καθημερινά και αντιμετωπίζονται με καταπιεστικές αστυνομικές επιθέσεις σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών .

Πως βλέπουν οι άνθρωποι τη δράση της Χαμάς;

Το κίνημα της Χαμάς σήμερα, που εξακολουθεί να ηγείται της ένοπλης αντίστασης μαζί με άλλες ομάδες στη Γάζα (και αυτό είναι δικαίωμα κάθε λαού που βρίσκεται υπό κατοχή σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις), πρέπει να διατηρήσει τη σταθερότητα του λαού μας εκεί, ώστε να μπορέσει να καταστεί μια λαοφιλής κοιτίδα για την αντίσταση. Πρέπει επίσης να αναπτύξει τις πολιτικές της θέσεις έναντι του προγράμματος της PLO, το οποίο απαιτεί μια διαδικασία ανάκαμψης σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες. Η Χαμάς πρέπει να ενταχθεί στην PLO καθώς διατηρεί διεθνές κύρος εκπροσωπώντας τον παλαιστινιακό λαό, προκειμένου να ενσαρκώσει την ευρεία εθνική ενότητα.

Η αντίσταση πρέπει να διαθέτει πολιτική ευφυΐα που θα φέρει σε αμηχανία και θα εκθέσει το Ισραήλ ακόμη περισσότερο ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και θα επιτύχει μια πολιτική πορεία βασισμένη στην ενότητα της γης, του λαού και της παλαιστινιακής υπόθεσης, προκειμένου ο λαός μας να κατακτήσει την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία του.

Μπροστά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή πρέπει να μπει στον δρόμο της υπεράσπισης του λαού μας, όχι με ένοπλη δύναμη, (αφού διαθέτει μόνο αστυνομικές δυνάμεις και ελαφρύ οπλισμό σύμφωνα με προηγούμενες συμφωνίες), αλλά μέσω της λαϊκής και πολιτικής προστασίας στο έδαφος και σε διεθνή φόρα, καθώς αυτά που λαμβάνουν χώρα σήμερα στη Δυτική Όχθη είναι η ολοκλήρωση των όσων συμβαίνουν στη Γάζα ενάντια στο εγχείρημα της παλαιστινιακής εθνικής απελευθέρωσης.

Εμείς, ο παλαιστινιακός λαός, μπορούμε να αντέξουμε και να αναπτύξουμε όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς αντίστασης, τόσο σε πολιτικές όσο και σε λαϊκές μορφές αντίστασης, γιατί η γενέτειρά μας είναι η ουσία της σύγκρουσης και υπερασπιζόμαστε μια πατρίδα που είναι μόνο δική μας.

Και επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τα σχόλιά μου λέγοντας το εξής: Από την εμφάνιση του κινήματος της Χαμάς, γράφαμε για να απαιτήσουμε να επικεντρωθεί στον εαυτό της (στο σκοπό της) και τον πολιτικό της λόγο, δηλαδή να γίνει αναπόσπαστο μέρος της εθνικής κατάστασης και να απεμπλακεί από το Διεθνές Κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τους περιφερειακούς συμμάχους της.

(*) Ο Μαρουάν Τουμπασί είναι συνιδρυτής του Προοδευτικού Ελληνο-παλαιστινιακού Φόρουμ και έχει διατελέσει Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα. ‘Εδωσε αυτή τη συνέντευξη από τη Ραμάλλα της Παλαιστίνης στις 30 Απριλίου.

konstantakopoulos.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα