Η Κάμαλα και ο Εμμανουέλ συμφώνησαν για τη Λιβύη: Να φύγουν ξένοι στρατοί και μισθοφόροι… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Έχει φτάσει ήδη στο Παρίσι η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, και έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Είναι μία επίσκεψη που χαρακτηρίζεται απ’ όλες τις πλευρές σημαντική καθώς:

Πρώτον, συνεχίστηκε η κουβέντα που ξεκίνησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη βελτίωση των σχέσεων της Γαλλίας και της Αμερικής, οι οποίες κινδύνευσαν με απόλυτη ρήξη. Οι Αμερικανοί πρόσβαλαν την υπερηφάνεια των Γάλλων και όχι μόνο. Κτύπησαν και την οικονομία τους μέσω της πολεμικής βιομηχανίας.

  • Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Ως γνωστό, τραυματίστηκαν σοβαρά οι σχέσεις μετά την κίνηση των Αμερικανών να στρέψουν την προσοχή τους σχεδόν αποκλειστικά στη Κίνα και στον Ινδο-Ειρηνικό, που προκάλεσε και την ακύρωση από την Αυστραλία της αγοράς των γαλλικών φρεγατών.

Χαρακτηρίστηκε σημαντική η επίσκεψη και για ένα άλλο λόγο:

Δεύτερον, έκαναν τις τελευταίες συνεννοήσεις πριν από τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη, η οποία γίνεται χωρίς την παρουσία της Τουρκίας για τους γνωστούς λόγους: Επειδή, δήθεν, συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας.

Ο πραγματικός λόγος είναι άλλος: Θα ανακάλυπτε για πρώτη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ήταν απελπιστικά μόνος. Και θα αναγκαζόταν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνεννόηση της κ.Χάρις και του κ. Μακρόν αφορούσε τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων. Συμφωνούν απόλυτα σε αυτόν τον στόχο.

Η αποχώρηση των στρατευμάτων δεν είναι μία απλή υπόθεση και θα πρέπει οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί, και οι λοιποί που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη να προσφέρουν και λύσεις. Διότι με τα ευχολόγια και τις ανακοινώσεις δεν αποχώρησε πολλές ξένες δυνάμεις από καμία υπό κατοχή χώρα. Και επειδή αναφερόμαστε στην Τουρκία να θυμίσουμε ότι διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, για 47 χρόνια, στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη, αλλά (πιθανότατα) και στον Καύκασο.

Οι μισθοφόροι στη Λιβύη είναι δικοί της, αλλά και της Ρωσίας, αν και η Μόσχα το αρνείται και ομιλεί για ιδιωτικό στρατό.

Με βάση τα παραπάνω πρέπει να τεθεί μία πραγματική πρόταση στη διάσκεψη και για τον τρόπο με τον οποίο θα εξαναγκαστούν να αποχωρήσει οι ξένοι στρατοί και οι μισθοφόροι. Και οι αναλυτές έχουν κάποιες αμφιβολίες αν θα συμβεί αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά τους Ρώσους μισθοφόρους, αυτοί συνεργάζονται με τον Χαφτάρ, ο οποίος θα συμφωνήσει να αποχωρήσουν μόνο αν φύγουν ταυτόχρονα και οι Τούρκοι. Ο κ. Μακρόν και οι προσκεκλημένοι του θα πρέπει να εξέλθουν της διάσκεψης με απαντήσεις, διότι πρέπει να βρεθούν απέναντι στους Τούρκους και τους Ρώσους.

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με την επικεφαλής της Κομισιόν. Στην ατζέντα ήταν η Λιβύη και η κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Πρέπει να συζητήθηκε και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, αν και δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Είχε ασήμαντη αξία η συνάντηση της Ούρσουλας με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ακριβώς επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας αδύναμος οργανισμός…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η Κάμαλα και ο Εμμανουέλ συμφώνησαν για τη Λιβύη: Να φύγουν ξένοι στρατοί και μισθοφόροι… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα